Izrael pobednik Evrovizije, Srbija se nije proslavila

Evrovizija: Pobeda Izraela
Najbolji

Predstavnica Izraela Neta sa pesmom “Toy” odnela je pobedu na 63. izdanju Evrovizije održanom u Lisabonu.

Za najbolju pesmu takmičili su se predstavnici 26 zemalja, a pobednik je proglašen na osnovu objedinjenih glasova žirija i gledalaca iz 43 zemlje učesnice. Srbiju su predstavljali Sanja Ilić i Balkanika, a zauzeli su 19. mjesto.

Domaćini večeri su, baš kao i u oba polufinala, bile četiri dame: Katarina Furtado, Danijela Rua, Filomena Kautela i Silvija Alberto. Ovo je prvi put u istoriji Evrovizije da je celo takmičenje vodila isključivo ženska voditeljska ekipa.

Skandal

Finalno veče obilježio je i skandal, kad je britanskoj p,evačici obožavalac oteo mikrofon. Vodu je uzburkala i fransucka pjesma o migrantima, kao i haljina estonske pjevačice vredna 65 hiljada evra.

Imate pitanje o buducnosti?

Finalno veče otvorile su dve fado dive, Ana Mora i Mariza. Fado je nastao u 19. vijeku u Lisabonu, inspirisan teškim životom portugalskog naroda, ali i uvođenjem afričkih ritmova i portugalske poezije u muziku. Usledila je parada zastava i defile finalista uz muziku di-džej Rajta i di-džej Stereosaura, dvosturkih šampiona u skrečovanju na IDA svetskom šampionatu. Potom su scenu “okupirali” takmičari.

Za vreme trajanja glasanja, nastupio je i pevač Salvador Sobral iz Portugala, koji je prošle godine trijumfovao na Evroviziji. On je bini izveo dve pesme u pratnji slavnog brazilskog muzičara Kaetana Velosa.

Podsećamo, od 1956. godine, kada je osnovana, Evrovizija je doživjela brojne promene, uključujući dužinu pesama, broj takmičarskih večeri, način glasanja i izgled scenografije.

Manifestacija je osnovana sa ciljem da ujedini kontinent tada razjedinjen ratom, kroz ljubav i muziku, a putem odbacivanja svih različitosti.

Preporučujemo