Pripremite vaš automobil za letne uslove vožnje

Učinite da vaš automobil bude spreman za leto
slabost

Od danas više ne važi obaveza upotrebe zimske opreme. Iz auto-moto saveza poručuju vozačima da pripreme svoje automobile za letne uslove vožnje.

Posle zime došlo je vreme da pripremite Vaše vozilo za predstojeće letnje vrućine. Ako mislite da je klima uređaj sve što treba pripremiti, pogledajte naš predlog. Naravno da sve ove pripreme izvršite pre leta da bi bezbrižno dočekali predstojeće vrućine.

Klima uređaj

Klima uređaj, nažalost prestaje da radi kada Vam je najpotrebniji. Kao i svim sistemima u vozilu tako je i klima uređaju potrebno održavanje. Proverite stanje vašeg klima uređaja, pritisak, koncentraciju i količinu rashladne tečnosti, moguće curenje sistema, po potrebi zamenite filter kabine (polen filter) i očistite ventilacione kanale.

Sistem za hlađenje

Rashladni sistem savremenih automobila koristi tečnost za rashladne sisteme tkzv. antifriz koji se koristi ne samo zimi već tokom cele godine. Proverite nivo tečnost u sistemu, po potrebi dopunite ili zamenite (po pravilu svake dve godine). Proverite da li su creva u rashladnom sistemu napukla i da li postoje tragovi curenja. Proverite i stanje kaiša vodene pumpe vizuelno, da li postoje pukotine i oštećenja.

Imate pitanje o budućnosti?

Pošaljite SMS sa sledećim sadržajem
AST (razmak) DATUM, VREME, MESTO ROĐENJA, PITANJE
na: 1298
183.6 din/SMS
Pošaljite SMS sa sljedećim sadržajem
AST (razmak) DATUM, VRIJEME i MJESTO ROĐENJA, PITANJE
na: 091 810 109
2.34 KM/SMS
Pošaljite SMS sa sljedećim sadržajem
AST (razmak) DATUM, VRIJEME i MJESTO ROĐENJA, PITANJE
na: 14 564
1.5 €/SMS + pdv
Pošalji sega SMS
AST (razmak) DATUM, VREME i MESTO na RAGANJE, PRAŠANJE
na: 141 999
106.2 den/SMS
Pošaljite SMS sa sljedećim sadržajem
AST (razmak) DATUM, VRIJEME i MJESTO ROĐENJA, PITANJE
na: 888 999
12 kn/SMS
Pošaljite SMS sa sledećim sadržajem
AST (razmak) DATUM, VREME, MESTO ROĐENJA, PITANJE
na: 9393
3.- Fr/SMS
Nazovite nas!
fiksna: 1.99 €/Min; mobilna: 2.99 €/Min
Nazovite nas!
2.16 €/Min
Nazovite nas!
19.90 SEK/min
Nazovite nas!
3,49 CAD
Nazovite nas!
3,25 AUD
Nazovite nas!
1.99 €/min
Nazovite nas!
1.656 €/min + pdv
Nazovite nas!
53.10 den/min
Nazovite nas!
0.80 €/min

Ulje i filter ulja

Proverite nivo i zaprljanost ulja u motoru. Proverite da li je vreme za zamenu ulja i filtera odnosno redovnog servisnog intervala. Ulje menjajte prema preporuci proizvođača ulja (najčešće je to 10.000km) ili najmanje jednom godišnje, u slučaju da ne prelazite tu kilometražu. Prilikom svake zamene ulja zamenite i filter.

Metlice brisača

Iznenadni letnji pljuskovi testiraće maksimalne mogućnosti brisača na vašem vozilu. Dotrajale i iskrzane metlice zamenite novim. Oštećene metlice mogu uzrokovati smanjenje vidljivosti kada Vam je to najpotrebnije. Osim toga mogu ostaviti izgrebane tragove na vetrobranskom staklu. Proverite nivo tečnosti za pranje vetrobrana i po potrebi je dopunite.

Svetla

Proverite sva svetla na vozilu, zamenite pregorele sijalice i osigurače novim. Proverite podešenost farova, što je najčešći uzrok loše vidljivosti noću. U slučaju da su farovi spolja požuteli i izgrebani, pokušajte sa tertmanom poliranja farova.

Gume

Ako već to niste uradili, zamenite zimske letnjim gumama. Osim smanjene buke, povećanja udobnosti vožnje, sačuvaćete i vrednost vaših zimskih guma koje se na višim letnjim temperaturama brže troše. Proverite istrošenost guma i eventualno ih zamenite novim. Ne zaboravite da proverite i rezervni točak, posebno ako se pripremate za put. Nabavite sprej za brzo krpljenje guma. Proverite pritisak u gumama bar jednom mesečno. Pravilno napumpane gume doprinose bezbednijoj i udobnijoj vožnji, optimalnoj potrošnji i naravno dugotrajnosti pneumatika. Razmislite o prednostima pumpanja guma azotom.

Kočnice

Vlažni i snežni uslovi vožnje sa puno soli, ostavili su tragove na vašim kočnicama. Proverite ispravnost kočnica redovno, prema preporuci proizvođača vašeg vozila ili češće. Proverite istrošenost kočionih pločica i paknova i funkcionalnost ostalih delova kočionog sistema. Ako primetite bilo kakvo odstupanje od pravilnog funkcionisanja obratite se servisu.

Akumulator

Letnje vrućine testiraju krajnje mogućnosti vašeg akumulatora. Proverite ispravnost akumulatora, očistite koroziju sa kontakta i klema, zategnite ponovo sve spojeve. Proverite nivo elektrolita i po potrebi dolijte destilovanu vodu. U slučaju istrošenosti akumulatora, zamenite ga novim.

Bezbednosni komplet

Proverite sadržaj i funkcionalnost bezbednosne opreme. Proverite da li je u skladu sa novim zakonom o saobraćaju. To se posebno odnosi na sigurnosni trougao, prvu pomoć i zaštitni prsluk. Servisirajte aparat za gašenje požara u skladu sa preporukama proizvođača.

Aditivi

Uklanjaju vlagu iz goriva, čiste sistem za ubrizgavanje goriva, zapušavaju curenje u sistemu hlađenja...

Tečnosti

Proverite nivo svih tečnosti u vozilu, rashladne, kočione, servo... Nabavite tečnost za pranje vetrobranskog stakla za letnji period. Takve tečnosti sadrže dodatke za efikasnije uklanjanje insekata sa vetrobrana.

Galanterija

Nabavite nekoliko sitnica koje će vam olakšati vožnju u vrelim letnjim danima. Pre svega to je suncobran za vetrobransko staklo koji će olakšati ulazak u vozilo. U slučaju da imate kožna sedišta u vozilu, razmislite o nabavci navlaka sedišta ili masažera. Zavesice za bočna i zadnja stakla, držači za sitnice, cd, čaše, držači mobilinih telefona i držači navigacija.

 

Preporučujemo