Jedete malo, a debljate se? Rešenje postoji!

Skidajte kilograme polako. Ne postoji brzo dugotrajno rešenje
Dijeta

I muškarci i žene često odluče da konzumiraju niskokaloričnu hranu kako bi brzo smršali, čime se praktično izgladnjuju, ali to nije put u vitkost, jer ne postoji dobar brzi rezultat.

Unosite manje kalorija, manje masti i manje ugljenih hidrata, najčešći su savjet za “put u vitkost”.

Mnogi poslije takvih dijeta neće priznati da su im se kasnije kilogrami vratili, i to često više od onoga što su izgubili.

– Naš mozak zapravo kontroliše našu masu, naš metabolizam i jačinu gladi. Studije sprovedene u proteklih 50 godina pokazuju da je hipotalamus “šef” toga koliko se debljamo ili mršamo. Naš mozak ima vrlo jasnu ideju o tome koliko smo veliki i želi da premosti i sabotira sve pokušaje da smršamo. To je razlog zašto se većina ljudi nakon većeg gubitka kilograma zapravo vrati na isto. To je takozvani jo-jo efekat. Mozak je nesrećan sa manjkom – izjavio je doktor Džejson Mekeun, jedan od vodećih neurologa Britanije.

Imate pitanje o buducnosti?

Prema njegovim rečima, niskokalorične dijete (koje naziva i izgladnjivanjem) unapred osuđene na propast. Tvrdi da je mršanje zapravo mnogo jednostavnije “na papiru” jer naš mozak zaista radi protiv nas. Reč je o milenijumima evolucije koje pokušavamo da “poništimo”.

– Naš mozak tačno zna na kojoj kilaži je srećan. Jedini način na koji možete da utičete na izgled i zdravo smršate jeste da “resetujete” mozak”. Najbolje je polako i postepeno smanjivati unos šećera, smanjiti veličinu obroka, i paralelno uz to vežbati. Brzih rešenja nema ili nisu zdrava – zaključio je Mekeun.

Preporučujemo