Hidratacija: Pila je dva litra vode na dan i to je promijenilo njeno zdravlje

Voda pomaže zdravlju
Pomozite sebi

Hidratacija je jako važna za pravilno funkcionisanje organizma i neophodna je određena količina vode kako biste funkcionisali i bili zdravi.

Pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost su odlične za vaše zdravlje i izgled, a važnija od svega toga je hidratacija

Koliko je hidratacija važna otkrila je Dejna Stoun koja je odlučila da se posebno posveti hidrataciji i da zabilježi svoje rezultate

- Znala sam da cijeli dan provedem samo uz šoljicu kafe ujutru i šolju hladnog čaja posle ručka. Dnevno bih uzela 500 do 750 ml tečnosti, a da nisam osjećala uopšte žeđ. Međutim, osećala sam glavobolje, vrtoglavice i zamagljenje vida.

Bila sam toliko zauzeta da sam zaboravljala da pijem vodu. Koža mi je bila suva i popucala, a trpila sam i bolove u zglobovima. Krivila sam godine i starenje, ali kao sertifikovani nutricionista znala sam da ovo može da bude povezano i sa dehidratacijom.

Dehidartacija dovodi do čestih glavobolja, grčeva u mišićima, bolova u zglobovima, gladi, slabog varenja, bora, suve kože i mučnine. Dobra hidratacija doprinosi mentalnoj bistrini, usporenom starenju, poboljšanju varenja, oslobađa od bolova u leđima i zglobovima, eliminiše toksine i pomaže u mršavljenju.

Imate pitanje o buducnosti?

Odlučila sam da se posvetim izazovu i da pijem dva litra vode dnevno 10 dana. Dan bih započela sa minimum pola litre vode, bez kafe i čaja, a obavezno sam nosila sa sobom flašicu vode.

Prvog dana mi je bilo mnogo teško jer sam posle ručka bila puna i nisam mogla da pijem vodu, pa sam shvatila da ću morati da redukujem drugu tečnost koju sam tada pila. Drugog dana sam nešto lakše popila dva litra vode, ali sam se osećala isto tako puno i nisam bila gladna.

Trećeg dana sam shvatila da neću moći više da jedem istu količinu hrane kao nekada. Počela sam da dodajem u vodu limun i nanu kako bi obogatila ukus. Četvrtog dana nisam ponijela sa sobom flašicu vode pa je bilo teško nadoknaditi. Petog dana sam primijetila da sam spavala tokom cijele noći dok sam se ranije budila jer sam bila žedna. Šestog dana sam shvatila da je eksperimentisanje sa ukusima vode zanimljivo i to mi je pomoglo da izguram ovaj dan.

Nisam se mjerila prije početka, ali već sedmog dana mislim da sam ipak malo smršala. Odjeća mi je bolje stajala i stomak mi je bio manje otečen. Osmog dana sam umalo opet otišla od kuće bez vode, pa sam jurila nazad da je pokupim. Devetog dana sam se oprostila sa glavoboljama i shvatila sam kako hidratacija zapravo djeluje na moj organizam.

Desetog dana sam shvatila da se tako dobro osjećam da nema šansi da ću se vratiti na staro. Ne samo da moja koža izgleda ljpše i da mi je struk tanji, znam da je hidratacija dobra za moje cjelokupno zdravlje, napisala je ona.

Ako želite da budete hidrirani i osetite blagodeti vode, nosite uvijek sa sobom flašicu vode i uvijek započnite dan ispijanjem dve čaše vode. Igrajte se sa ukusima i ovaj izazov učinite zanimljivijim.

Preporučujemo