Kako je jedan čovjek zauvijek promijenio cijelu auto-industriju

Pogodaka: 271

Direktor kompanije Tesla, Elon Musk, rekao je da je misija njegove kompanije da oslobodi svijet od automobila na fosilna goriva, i on je sada jedan korak bliže tom cilju koji bi mogao imati ogroman pozitivan uticaj na klimu

Prošle sedmice kompanija je predstavila svoj prvi model koji je namijenjen masovnoj proizvodnji, jer košta svega 35 hiljada dolara (60 hiljada KM).

Američki mediji pišu da sam Musk, ili njegova kompanija Tesla, nisu u mogućnosti da spasu svijet od fosilnih goriva.

No, Musk sebe i Teslu vidi kao pionire u ovoj oblasti čiji je cilj da popločaju put ostalima, ali također da izvrše pritisak na druge proizvođače da se posvete proizvodnji električnih automobila

Za razliku od drugih kompanija koje štite svoje patente, Tesla je 2014. godine donijela odluku da učini sve svoje znanje dostupno ostalim kompanijama, dakle svojoj konkurenciji.

Sve kompanije su, dakle, dobile mogućnost da koriste Teslinu tehnologiju za proizvodnju vlastitih električnih automobila.

– Naš osnovni cilj je da se probijemo kroz džunglu i prokrčimo put ostalim kompanijama te da pokažemo šta se može postići s električnim automobilima, rekao je Musk u jednom intervjuu u januaru 2015. godine, i dodao: Želimo da utičemo na ostale kompanije da ubrzaju svoje planove za proizvodnju električnih automobila.

Čini se da on u tome uspijeva. Vodeće svjetske kompanije, uključujući General Motors, Ford, Volvo, Volkswagen i Daimler, prihvatile su nove tehnologije i počele proizvodnju ili najavile velike planove za električne automobile.

General Motors je već izbacio svoj prvi električni automobil dugog dometa – Bolt, i najavio povećanje ulaganja u razvoj ovih vozila.

Ford je također ozbiljno pristupio ovome i najavio lansiranje električnog SUV modela dugog dometa 2020. godine.

Volkswagen planira investirati više od 10 milijardi dolara u narednih 5 godina kako bi ponudio 25 modela električnih vozila kroz sve svoje brendove.

Audi i Porsche, koji su u vlasništvu Volkswagena, najavili su električne modele čija će proizvodnja početi 2018, dok će električna vozila pod znakom VW izaći na tržište 2020.

Daimlerov Mercedes-Benz planira izbaciti električni SUV model do 2019.

Volvo, koji je u vlasništvu kineskog Greely Holdingsa, otišao je čak dalje od svojih rivala u ovome i planira od 2019. godine proizvoditi isključivo električna ili hibridna vozila.

Japanski proizvođači poput Toyote i Honde također ulažu ogroman novac u razvoj vozila koja ne zagađuju okolinu, ali oni također istražuju vozila na hidrogen, zajedno s vozilima na baterije.

Dok neki tvrde da bi ovako velika konkurencija mogla naštetiti Tesli, Musk tvrdi da je ovo oduvijek bio njegov plan.

Osim toga, Teslin Model 3 koji je predstavljen prošle sedmice već ima 500.000 narudžbi, što povećava pritisak na ostale proizvođače da požure s proizvodnjom električnih automobila.

Preporučujemo