Kolekcionarski san: Prodaje se Šumijev šampionski bolid

Pogodaka: 215

Trkački bolid Ferrari F2001, u kome je Mihael Šumaher osvojio četvrtu od ukupno sedam titula svetskog šampiona Formule 1, biće ponuđen na prodaju na specijalnoj aukciji koja će se u novembru održati u Njujorku.

Vozeći jedan od najdominantnijih bolida u istoriji Formule 1, Šumaher je te 2001. kao vozač Ferrarija italijanskom proizvođaču doneo 11. timsku titulu šampiona u ovom prestižnom takmičenju.

Koliko je ovaj automobil bio nadmoćan pokazuje i podatak da je F2001 završavao na pobedničkom postolju, odnosno na jednom od prva tri mesta, na svakoj trci na kojoj je učestvovao. Usput je postavio rekorde na mnogim stazama gde je imao najbrže krugove, od kojih se onaj na holandskom Zandvortu održao čak 16 godina.

Šumaher je titulu iz 2001. takođe osvojio na dominantan način – pobedio je na 9 do 17 trka, a na kraju je imao gotovo duplo više bodova od najbližeg pratioca, Dejvida Kultarda u McLarenu.

Na dve od tih devet pobedničkih trka, u Monaku i Mađarskoj, vozio je upravo ovaj primerak Ferrarija F2001, sa šasijom broj 211, što automobilu daje posebnu vrednost.

Bolid je u voznom stanju, sa 3.0 V10 motorom koji se vrti do 8.500 o/min i razvija 900 konjskih snaga, i ispunjava sve uslove da se takmiči na trkama istorjiskih sportskih i trkačkih automobila.

Aukcijska kuća Sotheby's očekuje da će 16. novembra, prilikom nadmetanja potencijalnih kupaca, Šumijev pobednički bolid dostići sumu od čak 4 miliona dolara.

Preporučujemo