Ako zimi zagrijavate auto ostavljajući da radi u leru pravite grešku, a evo i zašto.

Pogodaka: 286

Zimske uslove vožnje vaš automobil teško podnosi. No biće mu još i teže ako ga ranim jutrom, kada su temperature jako niske, puštate da radi kako bi se zagrijao.

Šta je pogrešno u tom vrlo upornom mitu, objasnio je vozač Stephen Ciatti koji čitav život radi s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.

Ciatti kaže kako držanje motora u praznom hodu po velikoj hladnoći, osim što troši gorivo, oduzima ulje nekim dijelovima motora kojima je ključno, naročito cilindrima i klipovima.

Pod normalnim uslovima, motor radi na mješavinu vazduha i para goriva.

Tada počinju problemi.

"Problem je u tome što dodajete više goriva u komoru za sagorijevanje pri čemu nešto goriva može dospjeti na njene ivice. Gorivo (benzin) je izvrsno otapalo koje može isprati ulje sa ivica komore što može izazvati oštećenja ako motor u hladnim uslovima radi u leru duže vrijeme", objašnjava Ciatti.

S vremenom dolazi do oštećenja cilindra i klipova.

Suprotno popularnom vjerovanju, puštanje auta da po hladnoći radi u leru dok se ne zagrije ne produžuje život motora. Naprotiv, skraćuje ga.

Srećom, ovo se događa samo kad je gorivo jako hladno. No čim se zagrije na temperaturu od oko 4 stepena Celzijusa, auto počinje trošiti normalne količine goriva.

Mogli biste zbog toga pomisliti da će puštanje auta da radi u leru riješiti ovaj problem. Ali nemojte brkati topao vazduh iz ventilacije s toplim motorom. Rad u leru je zapravo uzrok svih problema.

Najbrži način da brzo ugrijete motor je da odmah započnete vožnju.

Možda ste nekad čuli i da ulje u servo volanu može biti prehladno, no Ciatti odbacuje i tu tvrdnju:

"I ulje ćete brže zagrijati ako mu dopustite da radi upravo ono čemu je namijenjeno. Trebalo bi mu biti dovoljno već 30 sekundi ili jedna minuta. Pumpa za ulje će u početku možda proizvoditi čudne zvukove, ali puštanje auta da radi u leru pet ili deset minuta neće učiniti ništa ulju servo volana. Nećete postići ništa ukoliko ne mičete volan i on stoji na mjestu."

U početku budite nježni s papučicom gasa. Autu je potrebno oko 15 minuta (zavisno uslovima vožnje) da postigne normalnu radnu temperaturu. Ako silovito stišćete gas i jurite čim ste upalili auto, stvarate nepotrebni stres.

Osim toga, ako jurite odmah nakon što ste upalili auto, potrošit ćete i do 12 posto više goriva da biste prešli jednaku udaljenost.

Grijanje motora u leru vjerovatno je navika zaostala iz vremena kad su se auti oslanjali na rasplinjače (karburatore). No već nakon 1980. počela je proizvodnja automobila s elektroničkim ubrizgavanjem goriva i svi auti danas rade na tom principu. Ključna je razlika u tome što sistem ubrizgavanja goriva dolazi opremljen senzorom koji omogućuje unos tačno određene mješavine vazduha i para goriva kako bi se postiglo izgaranje. Motori s karburatorima nemaju taj važan senzor.

Preporučujemo