Italijani brane originalni recept za bolonjeze

Pogodaka: 429
Bolonjeze
Bolonjeze

Nakon što su Španci na Džejmija Olivera sasuli drvlje i kamenje zbog kobasica u paeli, sada su i Italijani stali u odbranu jednog od svojih kultnih jela. Radi se o sosu bolonjeze, koji nastoje da zaštite još od 1982. godine.

Naime, italijanska privredna komora je zatražila od tamošnje Akademije kuvanja da napiše zvanični, italijanski recept za pripremu ovog jela. Rezultat je bio "jednostavan": sos od govedine, panceta, luk, šargarepa, celer, paradajz sos, belo vino i mleko. I ono najvažnije, nema začinskog bilja.

Špageti sa sosom bolonjeze jedno je od omiljenijih jela dece i odraslih. I dok ga svako pravi na svoj način i ima neki tajni sastojak ili način pripreme, većina ipak u pripremi ovog jela greši u nečemu što Italijane, čini se, jako iritira. Jednom je iz Španije stigao prigovor Britancima da je njihov Džejmi Oliver "uništio bolonjeze", misleći pritom na njegov način pripreme, a sada je prigovor stigao i od Italijana.

Kuvar i vlasnik restorana "Carluccios", Antonio Karlućio, rekao je da Britanci "masakriraju" ovo jelo dodajući u sos puno "jakog" začinskog bilja. Govoreći na književnom festivalu "Čeltenham", Karlućio je rekao da je ostao zbunjen kada je prvi put naišao na meni u Londonu na kojem je u ponudi bilo jelo: špageti s bolonjezom. Takvo jelo ne postoji u Italiji, tvrdi Karlućio za "Telegraph" i napominje da se u Italiji sos servira sa rezancima i bez dodataka ikakvih začina.

Iako mnogi u dodavanju začina ne vide nikakav problem, Karlućio poručuje da su svi "neitalijani" opsednuti time da, kad je reč o italijanskoj kuhinji, u jela dodajemo bosiljak, beli luk, origano... To je pogrešno, poručio je.

Izvor: N1