Od njih zastaje dah: Upoznajte najekstremnije aerodrome širom sveta

Pogodaka: 340

Postoji desetine hiljada aerodroma u zemljama širom sveta, a njihov broj je u stalnom porastu.

Od Kariba do Himalaja, ovo su neki od najneobičnijih aerodroma na planeti.

Međunarodni aerodrom „Princeza Džulijana“ nalazi se na karipskom ostrvu Sveti Martin, koje je podeljeno na severni, francuski i južni, holandski deo. Ovaj aerodrom nema automatski sistem sletanja, već piloti moraju da avione spuštaju ručno. Pista je takođe veoma kratka – 2.130 metara.

Aerodrom u Kurševelu, okružen francuskim Alpima, još je ekstremniji – pista je duga samo 525 metara, i ima nagib od 18,5 odsto, da bi se na kraju završila vertikalnim padom. Samo izuzetno iskusni piloti uspevaju da se spuste ovde.

Aerodrom „Agati“ u Indiji nalazi se na uskom ostrvu i sa svih strana je okružen Indijskim okeanom. Ima samo jednu asfaltiranu pistu, dugu 1.204 i široku 30 metara, a zgrada aerodromskog terminala može da primi 50 putnika.

Aerodrom „Kaj Tak“, ranije poznat kao Međunarodni aerodrom u Hongkongu, čuven je po tome što je prilaz njemu izuzetno nizak let nad Hongkongom. Okružen je brdima i stambenim zgradama. Godine 1998, 73-godišnji jezivi aerodrom je zatvoren.

Aerodrom „Severni front“ u Gibraltaru izgrađen je između grada i planine na malom poluostrvu od 6,8 kvadratnih kilometara. Tako ima samo jednu kratku pistu, koja seče Aveniju Vinston Čerčil, najprometniju gibraltarsku ulicu, koja mora da se zatvori svaki put kad neki avion sleće ili uzleće.

U Škotskoj postoji jedinstveni aerodrom koji se nalazi u širokom, plitkom zalivu i radi samo kada je oseka. Aerodrom „Bara“ je jedini na svetu gde svi letovi koriste plažu za uzletanje i sletanje.

Okružen ledenim morem i visokim planinama, Aerodrom „Svalbard“ nalazi se na tri kilometra od Longjira, najvećeg naselja i administrativnog centra norveškog arhipelaga Svalbard. Ovo je najseverniji aerodrom sa redovnim letovima.

Brazilski aerodrom „Kongonhas“ nalazi se usred poslovnog okruga u Sao Paolu. Prilaz ovom aerodromu izazov je za pilote. Tokom tridesetih godina prošlog veka, kada je aerodrom izgrađen, on se nalazio van urbanog dela grada, ali ga je rastuća infrastruktura „progutala“ i ostavila izuzetno malo prostora za avione.

Samo 46 kilometara od Svetog Martina, nalazi se još jedan ekstremni međunarodni aerodrom – Juančo E. Irauskin, koji se nalazi na karipskom ostvrvu Saba (Holandija). Ima jednu od najkraćih pista na svetu, samo 400 metara. Na njega mogu da sleću samo mali avioni ili helikopteri.

Približavanje aerodromu u Sočiju pruža mogućnost uživanja u spektakularnom pogledu. Međutim, kada je u pitanju spuštanje, prilično je nezgodno. Zbog prirodnih prepreka (planina) na severu i severoistoku aerodroma, sletanje je moguće samo sa strane mora, a uzletanje je uvek u suprotnom smeru.

Pista aerodroma „Tenzing-Hilari“ na Himalajima u Nepalu, duga 527 metara, ima pad od 12 odsto. Avioni ovde sleću samo po danu, i u dobrim uslovima vidljivosti.

Pista aerodroma „Tenzing-Hilari“ na Himalajima u Nepalu, duga 527 metara, ima pad od 12 odsto. Avioni ovde sleću samo po danu, i u dobrim uslovima vidljivosti.

Jedan od verovatno najneobičnijih aerodroma nalazi se u Japanu. Međunarodni aerodrom „Kansai“ smešten je na dva potpuno veštačka ostrva koja su sa kopnom spojena samo mostom dugim tri kilometra. Dok se približavate ovom aerodromu, čini vam se da će se pilot spustiti na vodu. Zaliv Osaka, gde se aerodrom nalazi, jedno je od najtrusnijih područja na svetu, pa je ojačavanje konstrukcija terminala i piste zahtevalo velika finansijska ulaganja.

Preporučujemo