Najmanja zemlja na svetu je i najmanje posećena (FOTO/VIDEO)

Pogodaka: 237

Evropa privlači ubedljivo najviše turista nego bilo koji drugi region u svetu, pokazuju podaci Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija, prema kojima je Stari kontinent prošle godine imao 616 miliona posetilaca.

Nije teško pretpostaviti da je Francuska ta koja, gotovo redovno, "zavodi" najveći broj putnika, ali koja je evropska država najmanje posećena?

Tu titulu nosi državica "na litici", sa svih strana okružena Italijom.

Sa površinom od samo 61.2 kilometara kvadratnih, San Marino je najmanja, ali i najmanje posećena turistička destinacija u Evropi.

Ovih nekoliko činjenica su razlog zbog koga bi svaki avanturista trebalo da poseti San Marino.

Istorija

Osnovan još davne 301. godine, San Marino je jedna od najstarijih evropskih republika, nastala u vreme kada su se gradovi države množili po celoj Evropi, i nadživela ga.

U prestonici, po kojoj cela država nosi ime, zaštićenoj od strane UNESCO-a, nalaze se tri impozantne srednjevekovne tvrđave koje svedoče o turbulentnoj prošlosti tog dela Apeninskog poluostrva.

Pejsaži

Planina Titano deo je Apeninskog planinskog lanca i dominira prejsažom San Marina. Pruža fenomenalan pogled sve do Jadranskog mora. Stare kamene klupe mesto su sa koga se može uživati u zelenilu okolinih sela.

Divan pogled pruža se i iz kabine žičare koja vozi do grada Borgo Mađore, istorijskog mesta sa koga se pruža pogled na sve strane grada države.

Hrana

Iako se dosta oslanja na kulinarske tradicije severa Italije, lokalna kuhinja ima šta da ponudi. Duga i veoma jaka je tradicija pravljanja sira. Na jelovnicima dominiraju jela od mesa i paste, dopunjena lokalnim sastojcima i začinima.

Lokalni specijalitet je tanak hleb - piada (sličan piadini, koja potiče iz obližnje italijanske pokrajine Emilija - Romanja). Sve to upotpunjuje vino, koje se na području San Marina proizvodi skoro 2.000 godina.

Arhitektura

Postioci San Marina mogu da "putuju kroz vreme" u prestonici koja predstavlja živi muzej. Njome dominiraju manastiri iz 14. i 16. veka, teatar "Titano" is 18. i neokasicistička bazilika iz 19. veka.

Centralno gradsko zadnje Palaco publiko, odraz je firentinske Palco vekijo, samo nešto manjih dimenzija.

Dnevni izlet

Iako nije član Evropske unije, San Marino ima politiku otvorenih granica sa Italijom pa turistima omogućava slobodan ulazak i boravak do 10 dana.

Idealan položaj čini ga podjednako udaljenim od Firence i Bolonje, pa sa za manje od tri sata voženje iz tih gradova može stići na jednodnevni izlet.

Šoping

Zbog bescarinske politike San Marina, šoping je mnogo povoljniji nego u obližnjoj Italiji.

Preporučujemo