3 prava razloga zašto ne biste trebali izbjegavati ugljene hidrate

Pogodaka: 150

Ugljeni hidrati nisu direktni krivac za debljanje i oni su važan dio uravnotežene prehrane, poglavito sportista i aktivnih rekreativaca

Ugljeni hidrati se najčešće spominju kao nutrijent koji je najveći krivac za debljanje, a velik broj popularnih dijeta ih gotovo u potpunosti zabranjuje. Dijete koje se baziraju na većem unosu proteina, osnovnom unosu masti i smanjenom unosu ugljenih hidrata mogu biti vrlo efikasne jer možemo vrlo lako smanjiti unos kalorija na račun ugljenih hidrata, dok unos ostalih esencijalnih nutrijenata ostaje visok. Međutim, ugljeni hidrati nisu direktni krivac za debljanje i oni su važan dio uravnotežene prehrane, poglavito sportista i aktivnih rekreativaca.

Pretjeramo li s bilo kojim nutrijentom koji unosimo u prevelikim količinama, vrlo lako ćemo početi nakupljati masne naslage – za to je dovoljan samo kalorijski višak. Zbog današnjih porcija i loših prehrambenih navika vrlo lako možemo pretjerati s unosom ugljenih hidrata, ali to ne znači da ih moramo izbjegavati u strahu od debljanja. Na pitanje koliko ugljenih hidrata treba jesti ne može se dati jednostavan i konkretan odgovor, nego to zavisi o individualnim potrebama pojedinca koje se moraju zadovoljiti.

Imate pitanje o buducnosti?

Ovo su 3 razloga zbog kojih želite imati ugljene hidrate u vašoj prehrani:

1. ENERGIJA – ugljeni hidrati su najbrži i najbolji izvor energije za svakodnevne i sportske aktivnosti. Možemo ih gledati kao svojevrsno gorivo za mozak i mišiće, stoga je važno unos ugljenih hidrata prilagoditi količini i vrsti aktivnosti koje obavljamo. Ako ste na dijeti i cilj vam je izgubiti kilograme, ali uz to vježbate i redovito obavljate neku vrstu aktivnosti, nemojte zanemariti unos ugljenih hidrata koji su važni za stvaranje energije za vrijeme aktivnosti, ali i za oporavak nakon treninga.

2. OČUVANJE MIŠIĆA – ostanemo li bez ugljenih hidrata naš organizam može energiju stvarati iz drugih nutrijenta kao što su masti i proteini. Očuvanje mišićne mase na dijeti, ali i inače, trebao bi biti prioritet, a ne zadovoljimo li dnevne minimalne potrebe koje su oko 50 grama dnevno, vrlo lako možemo ugroziti naše mišiće koje organizam može razgraditi za potrebe stvaranja energije. Zapamtite, dijetom želimo izgubiti kilograme samo na račun masnog tkiva; nije svako mršavljenje zdravo mršavljenje.

3. VLAKNA – vlakna su nužna za dobru probavu i razgradnju hrane, pa su tako važna za opšte zdravlje organizma, a najviše ih možemo naći u ugljenim hidratnim namirnicama, posebice žitaricama. Ako izbjegavate ugljene hidrate možete znatno smanjiti unos vlakana i tako ugroziti optimalan rad probavnog sistema. Isto tako, zbog znatnog smanjenja ugljenih hidrata često može doći do smanjenog unosa nekih mikronutrijenata, stoga je važno voditi računa o ravnoteži u prehrani i ne izbjegavati bilo koju grupu nutrijenata.

Preporučujemo