Sin Pabla Eskobara: "To mu je bila najgora odluka u životu"

Pogodaka: 346

Huan Pablo Eskobar, najstariji sin najbogatijeg kolumbijskog narko-dilera Pabla Ekobara, odrastao je u luksuznim kućama gde su slonovi i zebre slobodno lutali dvorištem. Nakon smrti njegovog oca i propasti kokainskog carstva, morao je da promeni ime i pobegne iz Kolumbije 1993. godine.

Uprkos svemu, kaže da se i dalje divi svom ocu kojeg i dalje voli.

"Živeli smo kao u Diznilendu. Žirafe, slonovi, motori, svašta smo mogli da radimo i na svašta smo mogli da trošimo novac. Bio sam spreman da umrem za njega. Ne postoji šansa da sam ikako mogao da mrzim svog oca jer nisam bio potpuno siguran šta je radio", ispričao je Huan Pablo za informativni magazin 60 Minutes.

Stotine miliona dolara

Pablo Eskobar odrastao je u siromašnoj porodici na periferiji grada Medelina na severoistoku Kolumbije. Na vrhuncu trgovine kokainom u SAD-u, pretpostavlja se da je najmoćniji svetski diler zarađivao oko 420 miliona dolara svake nedelje.

Na početku ozloglašene karijere Eskobar je upravljao svojim narkocarstvom iz dubokih kolumbijskih džungli. Na početku karijere zvali su ga Robin Hud iz Kolumbije zato što je ogromne količine novca davao siromašnima u Medelinu.

Narkobos gotovo bezgranične ambicioznosti, Pablo Eskobar u jednom trenutku odlučio se na ulazak u političke vode.

"Bila mu je to najgora odluka u životu. Jednom kad je ušao u politiku svi su počeli da obraćaju pažnju", rekao je Huan Pablo.

Njegov najstariji sin uveren je da bi njegov otac i danas bio živ samo da nije ušao u politiku.

Uspešno bežao policiji

Pablo Eskobar je uspešno izbegavao atentate, policijske racije, a nekoliko puta je bežao iz zatvora. Drugog decembra 1993. godine ubijen je u okršaju s kolumbijskom policijom.

Huan Pablo kaže da je samo desetak minuta ranije razgovarao s ocem, a nakon smrti oca je najavio nastavak kartela Medelin i porodičnog posla krijumčarenja drogom. Ubrzo je promenio mišljenje i kaže da je odlučio da se bavi mirnijim poslovima, prenosi Express.hr.

"Deset minuta nakon smrti oca bio sam ljut, ali nakon još deset minuta sam nazvao novinare i rekao im da neću nastaviti očevim stopama. Otada živim mirnim životom svaki dan", kaže Huan Pablo.

On je postao arhitekta, odselio se u Argentinu, a tek je u poslednjih nekoliko godina odlučio da govori o svom ocu. Kaže da ne odobrava kriminalni život Pabla Eskobara, ali da će uvek braniti svog oca od optužbi da je bio loš roditelj.

"Ne ponosim se nasiljem, ali se ponosim njegovim osećajima prema meni. Ljubavi prema mojoj majci i mojoj sestri. Radio je neke stvari zbog kojih su ga voleli, radio je neke stvari zbog kojih ga nisu voleli, ali to je moj otac", kaže Huan Pablo.

Preporučujemo