Ishrana može uticati na pol djeteta

Pogodaka: 152

Jedna od najveći neizvjesnosti kod budućih roditelja je svakako pol njihovog djeteta.

Iako je šansa 50-50, neke životne navike, kao što su prehrana i odabir određenih namirnica, mogu imati uticaj na pol djeteta.

Prema novom istraživanju objavljenom u The Royal Societyju, ako jedete mnogo banana, ili bilo šta bogato kalijumom, vjerovatno ćete roditi dječaka. Istraživanje je pratilo 740 Britanki kroz njihove prve trudnoće (nijedna nije znala pol svoje bebe), i ispostavilo se da je pol zavisio o majčinoj prenatalnoj prehrani.

Imate pitanje o buducnosti?

Majke koje su rodile dječake unosile su više kalijuma, što su naučnici označili kao faktor u određivanju pola. Otkriveno je i da žene koje prije začeća za doručak jedu žitarice, imaju više šanse da rode dječaka.

Ovaj zaključak sličan je istraživanju provedenom na univerzitetima Exeter i Oxford, objavljenom 2008., a koje je otkrilo da žene koje za doručak jedu žitarice i tokom dana unose više kalorija, imaju veću vjerovatnoću da će roditi dječaka.

Čak i vrsta hrane može uticati na pol djeteta jer djeluje na kiselost ili lužnatost vaginalne flore. Tako da želite li djevojčicu, jedite hranu bogatu magnezijem, kalcijum te kisele namirnice, a izbjegavajte hranu koja smanjuje kiselost (banane i krompir).

Želite li začeti dječaka, preporučuje se manje jesti mliječne proizvode, a više povrće i svježe voće, posebno banane te lužnate namirnice, što pogoduje spermijima s Y kromosomom.

Preporučujemo