Razlog više da se izležavate tokom vikenda

Pogodaka: 155

Ako vikendom ne uspete da se naterate da ustanete pre dvanaest popodne... baš vas briga. Evo "naučnog opravdanja".

Ranija istraživanja sugerisala su da je nemoguće "nadoknaditi" propuštene sate spavanja tako što ćete duže spavati vikendom. Ali, na svu sreću, nauka napreduje iz dana u dan, pa nova švedska studija kaže da je izležavanje vikendom ipak korisno.

Naučnici sa Univerziteta u Stokholmu proučavali su kako na životni vek utiču prosečno vreme provedeno u snu i godište ispitanika.

Proučavani su podaci o 43.000 ljudi, i naučnici su utvrdili da broj sati koje provedemo u snu ima veliki uticaj na životni vek do 65. godine. Oni koji su u proseku spavali manje od pet ili više od osam sati u toku noći imali su viši rizik od ranog umiranja nego oni koji su u proseku spavali više od pet ali manje od osam sati.

Ali, naučnici se nisu bavili samo time, proučavali su da taj prosek može da se "popravi" ako ljudi prosto vikendom spavaju duže, ispostavilo se da to funkcioniše. Ako vikendom odspavate duže, tako da nadoknadite sate sna koje ste izgubili tokom radne nedelje, bićete zdraviji.

Imate pitanje o budućnosti?

"Naši rezultati pokazali su da je nedostatak sna tokom nedelje moguće kompenzovati nešto dužim spavanjem tokom neradnih dana", kaže Torbjorn Akersted, koji je vodio ovo istraživanje.

Ovo je svakako argument u prilog izležavanju preko vikenda. Naravno, ne očekujte čuda, ako generalno malo spavate, morate naći način da to regulišete, ali bolje je da bar vikendom pokušate da odspavate duže nego da ne uradite ništa.

A i vreme je dušu dalo za spavanje...

 

Preporučujemo