Savjeti kako da umanjite svakodnevni stres

Pogodaka: 129

Donosimo vam savjete kako da umanjite svakodnevni stres i bezbrižno idete kroz život.

Poslovne obaveze, porodične obaveze, prijateljske obaveze...

Sve je to dio naše svakodnevice i zna biti predivno, ali jednako tako ponekada bude jednostavno - previše.

Obratite pažnju na ovih 5 savjeta, kako biste sebi olakšali naporne momente u životu.

Naspavajte se

Znamo da je to puno lakše reći nego učiniti, ali nedostatak sna je ključni faktor u uzrokovanju stresa - iako stres sam po sebi uzrokuje nedostatak sna, pa se stalno vrtimo u začarani krug. Bitno je da vam spavaća soba bude stress free zona i stoga izbjegavajte uz krevet imati laptop, tablet i telefon kako biste se u potpunosti odmorili i dobili na kvaliteti sna.

Imate pitanje o budućnosti?

Smanjite unos alkohola, kofeina i nikotina

Izbjegavanje kofeina, alkohola i nikotina dodatno povećavaju niovo stresa, iako svi vjeruju da oni opuštaju (OK, osim kofeina). Kofein i nikotin su stimulansi koji povećavaju nivo stresa, stoga pokušajte smanjiti svoje dnevne doze kafe na samo jednu ujutro i zamijenite cigaretu za zdravo voće. Zamjena za kafu neka vam budu veće količine vode, biljnih čajeva ili cijeđenih prirodnih voćnih sokova.

Pokrenite se

Fizička aktivnost je nevjerovatan način za izbacivanje stresa. Jeste li znali da stresne situacije povećavaju nivo hormona stresa kao što su adrenalin i kortizol u tijelu? Trening može smanjiti prekomjerne hormona stresa i obnoviti vaše tijelo i um te vam omogućiti mirnije i opuštenije stanje. Zašto ne otići u šetnju, na plivanje ili krenuti na satove joge? Svakodnevno vježbanje će takođe poboljšati kvalitet sna, što će vas takođe učiniti odmornijima i opuštenijima.

Ispušite se

Postoji li bolji način od relaksacije od okupljanja s ekipom i trenutak kada jednostavno iz sebe izbacite sve negativne emocije koje su vam se nakupile? Bez obzira radi li se o poslu, boljoj polovici, djeci ili sasvim desetom razlogu, ispušite se kroz razgovor uz pokoju psovku i čašu vina. Osim što ćete se bolje osjećati jer ste izbacili sve iz sebe, ispuhivanje će vam razbistriti misli i pomoći u pronalaženju rješenja i bolje perspektive određenih problema koji vam uzrokuju stres.

Naučite reći ''ne''

Lako je reći ''da'' na sve, ali kada dođete do trenutka da vas posao i obaveze počinju gušiti zbog nivoa stresa, vrijeme je za procjenu stvari i slaganje prioriteta. Naučite reći ''ne'' i osigurajte sebi mentalno i fizičko zdravlje, iako je nekada veoma teško, posebno jer često imate grižnju savjesti. Budite svjesni da vaše ''ne'' ne znači bezobraznost, nepristojnost i odbijanje suradnje, nego jednostavno – ne.

Preporučujemo