Vitaminom C ojačajte imunitet i usporite rast stanica kancera

Pogodaka: 90

Vitamin C štiti DNK stanice, hvata slobodne radikale i tako sprečava nastanak štetnih tvari, a samo jedna jabuka osigurava 10 posto preporučene dnevne doze ovog vitamina

Prehrana koju čine raznovrsno povrće, voće, žitarice i mahunarke može pomoći u smanjivanju rizika za obolijevanje od mnogih vrsta raka, tvrde naučnici s američkog Instituta za istraživanje raka.

U laboratorijskim istraživanjima mnogi minerali, vitamini i fitokemikalije pokazuju antikancerogeno djelovanje, no dokazi upućuju na to da je jedino sinergija spojeva u cjelovitoj prehrani efikasna.

Prema izvještaju američkog Instituta za istraživanje raka, višak tjelesne masti povećava rizik od deset vrsta karcinoma (između ostaloga, gušterače, jednjaka, bubrega i prostate), pa se povrće i voće u prehrani preporučuje i zato što nam pomaže da postignemo i održimo zdravu tjelesnu težinu.

Imate pitanje o buducnosti?

Zdravlje na tanjiru

Integralne žitarice i grah bogati su prehrambenim vlaknima i sadrže umjerenu dozu kalorija pa su takođe korisni u kontroli tjelesne težine. Zato naučnici preporučuju da najmanje dvije trećine tanjira napunimo povrćem, voćem, integralnim žitaricama i mahunarkama, a trećinu proteinima životinjskog podrijetla (meso, piletina, riba, jaja, mliječni proizvodi).

Takođe, objavili su popis namirnica koje, prema mnogim istraživanjima, mogu imati pozitivan učinak u prevenciji raznih vrsta karcinoma, a popis stalno ažuriraju na temelju novih spoznaja.

Laboratorijska istraživanja pokazala su da vitamin C iz borovnica štiti DNK stanice, hvata slobodne radikale i sprečava nastajanje kancerogenih tvari. Odličan su izvor flavonoida, posebno antocijana, koji ima izvrsna antioksidativna i protuupalna svojstva te održava krvne žile elastičnima. Antocijan, pigment topiv u vodi koji borovnici daje lijepu ljubičastu boju, smanjuje rast i podstiče samouništenje stanica raka usta, dojke, debelog crijeva i prostate.

Na sličan način djeluje i moćna brokula. Dobar je izvor vitamina C. Tamnozeleno povrće sadrži visok udio vitamina K. Brokula i i ostalo zeleno povrće (kalja, blitve) odlični su izvori folne kiseline, vitamina B, vlakana i magnezija. Crveni kupus i rotkvice bogati su antocijanom, a ostalo antioksidantno povrće sadrži i polifenole, koji imaju tešku zadaću borbe protiv slobodnih radikala. Jedna jabuka osigurava najmanje 10 posto preporučene dnevne količine vitamina C i vlakana.

Dijetalna vlakna mogu djelovati na nekoliko načina u smanjivanju rizika od raka, među ostalim i tako da pomažu kontroli tjelesne težine. Dobre bakterije mogu koristiti pektin i veći dio dijetalnih vlakana jabuke za stvaranje spojeva koji štite stanice debelog crijeva od raka. Kora jabuke sadrži trećinu ili više korisnih spojeva.

Brojne studije pokazale su da brusnice smanjuju rizik od raka dojke, debelog crijeva, prostate i pluća te potiču neke druge stanice raka na samouništenje.

Snaga citrusnog voća

Jedna porcija brusnica osigurava najmanje 10 posto preporučene dnevne količine vitamina C i vlakana. Vitamin C štiti DNK stanica te sprečava stvaranje kancerogenih tvari.

1uravnotežena ishrana

Na popisu moćnih namirnica nalazi se i grejp, koji je bogat vitaminom C, a crvene i crne sorte sadrže karotenoide (uključujući likopen i beta-karoten) te dijetalna vlakna.

U laboratorijskim istraživanjima grejp u prahu podstiče samouništenje stanica raka debelog crijeva, usta, kože, pluća, dojke i želuca. Laboratorijska istraživanja sugerišu da spojevi koje sadrži smanjuju upalu i povećavaju udio enzima koji mogu spriječiti djelovanje kancerogenih stanica.

Protiv raka i razvoja štetnih stanica:

1. Uzgojite svoje voće

Nastojte uzgajati vlastitu hranu, bez upotrebe pesticida i drugih hemikalija. Ako ne možete uložiti puno vremena i truda, potrudite se barem da uzgojite vlastitu salatu i kupusnjače, odnosno uopšteno povrće kako biste imali osnovu zdravog obroka. Vlastiti vrt je važan i zbog kontakta sa zemljom, koja je alkalična i pozitivno nabijena. Zemlja će pomoći da se negativna energija isprazni i dovesti vas u energetski ekvilibrij.

2. Redovno koristiti zaštitu od sunčevih zraka

Izbjegavajte direktno sunce, danas više nema nikakvih nedoumica o tome da to može biti okidač za pojavu raka kože.

3. Izbjegavajte ispušne plinove automobila

Izbjegavajte smog, odnosno boravak u jako prometnim područjima. Pazite da vaši vrtovi nisu preblizu prometnih cesta, udaljite ih barem stotinjak metara od ispušnih plinova automobila.

4. Hlor u vodi može biti kancerogen

Izbjegavajte vodu koja je jako hlorisana. Hlor se koristi za dezinfekciju vode, odnosno za ubijanje mikroorganizama u vodi, no može biti i kancerogen.

5. Samo ekološki uzgoj

Izbjegavajte meso životinja u čijem su se tovu koristili hormoni. U normalnim uslovima pilići će u roku od šest mjeseci narasti do težine od približno 1,2 kilograma, dok danas za 2-3 mjeseca imaju 2 kilograma ili više. Ako imate mogućnosti, hranite barem piliće sami, u prirodnom uzgoju.

6. Zaboravite na uživanje u cigareti

Opšte poznato je da su cigarete štetne po zdravlje, a pogotovu za vaša pluća i krvne sudove.

7. Što manje štetnih navika

Izbjegavajte žestoki alkohol, pogotovo kombinaciju pušenja i alkohola, za koju je dokazano da može podstaknuti razvoj raka ušne šupljine, jednjaka ili želuca.

8. Odmorite se od mobitela ili laptopa

Izbjegavajte sve vrste tehničkih zračenja, od telefona pa do releja i trafostanica u blizini. Dokazano je da u njihovoj blizini ima štetnih zračenja, iako u samoj kući na kojoj se nalazi relej nema opasnih zračenja.

9. Terapija hormonima traži veći oprez

Izbjegavajte terapiju hormonima, odnosno u slučaju da je primate, imajte na umu da je dobro češće odlaziti na kontrolne preglede kako bi se eventualne promjene, koje mogu biti reakcija organizma na hormone, otkrile što ranije.

10. Redovni zdravstveni pregledi spašavaju živote

Redovni kontrolni pregledi najbolja su metoda prevencije svih oblika raka. Imajte na umu da bi svi ljudi s povećanim rizikom od raka takav pregled trebali obaviti barem jednom godišnje i tako smanjiti rizik od neke vrste karcinoma.

Preporučujemo