Koje je “pravo vrijeme” da žena postane mama?

Pogodaka: 289

Trudnoća i odgoj djeteta sa sobom donosi nevjerojatnu sreću i radost, ali i brige i mnoge izazove. Postoji li onda ‘pravo vrijeme’ za postati mama?

Novo istraživanje kaže da postoji. Već je ranije dokazano kako dobivanje bebe nakon 35. godine produžava životni vijek, a sada je nova studija koju su proveli naučnici s “University of Southern California” otkrila kako rađanje nakon 35. povećava majčine mentalne sposobnosti.

Prosječna starost prvorotkinja se stalno povećava. Žene u tridesetim i četrdesetim osjećaju se sigurnije u sebe i odlučnije su, pa je vjerovatnije i da će se dobro osjećati u svojim vezama i imati povjerenja u partnere.

Prije se, a i još uvijek se vjeruje kako je trudnoća nakon 35. godine rizična. Ipak, nauka otkriva nove prednosti kasne trudnoće.

Istraživači su proveli nekoliko testova na 830 žena u postmenopauzi. Testirali su njihovu vizualnu percepciju, koncentraciju, pažnju, verbalno pamćenje i planiranje.

Otkrili su da su žene koje su rodile prvo dijete poslije 24. godine, imale bolje rezultate na testovima mentalne oštrine, rješavanja problema i verbalnih vještina u odnosu na žene koje su postale majke između 15. i 24.

Žene koje su rodile zadnje dijete nakon 35, imale su bolju verbalnu memoriju i spoznaju. Zbog čega su one mentalno ‘oštrije’?

Hormoni, estrogen i progesteron, koji rastu tijekom trudnoće, imaju blagotvoran uticaj na hemiju i funkcionisanje mozga, naročito ako se posljednja trudnoća dogodila u kasnijem dobu.

Odluka kad je pravo vrijeme za bebu nikad nije lagana i trudnoća u svim dobima ima svoje prednosti, kao i mane. Najvažnije je da ste sretne i zadovoljne.

Izvor: Atvbl

Preporučujemo