Zašto se kaže da bebe donose rode?

Pogodaka: 489
Mašin stomo
Rode

Da li je i vas donijela roda? Saznajte zašto je baš ta ptica zadužena za jedan od najljepših poslova na svijetu.

Rode su ptice iz porodice Ciconiidae, a većina je za njih čula još u ranom djetinjstvu. Ove ptice su bile predmet najčešćeg odgovora na pitanje: odakle dolaze bebe? Ukoliko smo imali ovu nedoumicu, dobijali smo odgovor: donose ih rode. Poslije toga, sve nam je bilo jasno.

Pretpostavlja se da je priča o rodama koje donose djecu potekla iz Njemačke. Rode su ptice selice, pa su u jesen odlazile na jug. Vraćale su se u proljeće, tokom marta i aprila. Bebe koje se rode u martu vjerovatno su začete negdje sredinom prethodne godine, u junu ili blizu tog mjeseca.

U to vrijeme brakovi su se često sklapali oko 21. juna, koji je na sjeveru Zemlje najduži dan u godini. Za ovaj dan su, još od davnih vremena, vezane različite proslave, kao i vjenčanja, piše "Politikin Zabavnik".

Kad bi supružnici obavili bračne dužnosti, ostajalo im je da čekaju devet mjeseci na dolazak nasljednika ili nasljednice. Rođenje velikog broja djece poklapalo se sa povratkom roda i tako je, najvjerovatnije, počela priča o bebama koje donose ove ptice.

Čuveni danski pisac Hans Kristijan Andersen (1805-1875) u svojim bajkama pominje djecu koju donose rode. Njegovo djelo pomoglo je da se ova priča za djecu proširi svetom.

Izvor: b92