Da li jutarnja mučnina može da otkrije pol djeteta?

Pogodaka: 465
Beban
Pol

Jedan od mitova o trudnoći govori o tome da jutarnja mučnina može otkriti pol djeteta, a jedno istraživanje otkrilo je da li je to istina.

Žene koje pate od intenzivnih mučnina tokom trudnoće češće rađaju djevojčice.

Istraživanje koje vodi Lena Edlund i njen tim sa Univerziteta Kolumbija obuhvatilo je podatke o 1.65 milion trudnoći u Švedskoj i pokazalo da bi jedan od najvećih mitova o trudnoći zapravo mogao biti istina.

Edlund kaže kako se prema svjetskom prosjeku obično rađa više dječaka nego djevojčica, ali čak 56 posto žena iz istraživanja koje su u trudnoći imale trudničku hiperemezu (hyperemesis gravidarum) rodilo je djevojčice.

Jako je veliki broj trudnica koje pate od jutarnjih mučnina, ali sve više pati od trudničke hiperemeze, stanja u kojem su uobičajene komplikacije poput mučnine i povraćanja intenzivnije.

Trudnice sa hiperemezom gube apetit, dehidriraju, naglo mršave, imaju glavobolje, često pate od niskog krvnog pritiska koji može dovesti do hroničnog umora i nesvjestice. Kod najtežih slučajeva dolazi do hospitalizacije pa trudnice tečnost dobijaju na intravenozno i hrane se sondom.

Izvor: Press RS