Astro

Kuće u natalnoj karti – tri osnovne komponente

Ako Vam je neko tumačio Vašu natalnu kartu, najverovatnije Vam je prilikom tumačenja spomenuo astrološke kuće i objasnio da u svakoj natalnoj karti postoji 12 kuća, svaka za po jedan znak Zodijaka i po jednu oblast života.

Tri osnovne komponente svake natalne karte su astrološki znaci, planete i kuće, a od njihovih položaja i aspekata zavisi koje osobine ćete posedovati, čemu ćete težiti u životu, šta će da Vas ispunjava, a šta će da Vam predstavlja teret.

Na koje osobine utiče koja kuća

 1. kuća: IDENTITET
 2. kuća: FIZIČKE, UMNE I MATERIJALNE VREDNOSTI KOJE POSEDUJETE
 3. kuća: SVEST, UM, INTELIGENCIJA
 4. kuća: PORODICA, PORODIČNI ODNOSI
 5. kuća: LJUBAV, KREATIVNOST
 6. kuća: POSAO, ZAPOSLENJE, SVAKODNEVNI ŽIVOT
 7. kuća: ODNOSI ( LJUBAVNI, PORODIČNI, POSLOVNI, PRAVNI)
 8. kuća: PROMENE, TRAUME, STRAHOVI, MOĆ REGENERACIJE
 9. kuća: MORAL, ETIKA, UVERENJA
 10. kuća: PROFESIJA, KARIJERA, STATUS, UGLED
 11. kuća: ŽELJE, IDEALI
 12. kuća: ŽIVOTNI PROBLEMI I STRAHOVI

Srodnost kuća sa određenim znakom u horoskopu

Svaka od kuća je srodna sa određenim znakom u horoskopu:

 1. kuća: OVAN
 2. kuća: BIK
 3. kuća: BLIZANCI
 4. kuća: RAK
 5. kuća: LAV
 6. kuća: DEVICA
 7. kuća: VAGA
 8. kuća: ŠKORPIJA
 9. kuća: STRELAC
 10. kuća: JARAC
 11. kuća: VODOLIJA
 12. kuća: RIBE

Podela astroloških kuća prema elementima

Po elementu astrološke kuće se dele na vatrene, zemljane, vazdušne i vodene.

 1. VATRENE KUĆE U NATALNOJ KARTI: 1. 5. i 9.
 2. ZEMLJANE KUĆE U NATALNOJ KARTI: 2. 6. 10.
 3. VAZDUŠNE KUĆE U NATALNOJ KARTI: 3. 7. 11.
 4. VODENE KUĆE U NATALNOJ KARTI: 4. 8. 12.

Podela astroloških kuća prema poziciji

Astrološke kuće se dele i na ugaone kuće (angularne), sledujuće kuće (sukcedentne) i padajuće kuće (kadentne):

 1. UGAONE KUĆE U NATALNOJ KARTI: 1. 4. 7. 10.
 2. SLEDUJUĆE KUĆE U NATALNOJ KARTI: 2. 5. 8. 11.
 3. PADAJUĆE KUĆE U NATALNOJ KARTI: 3. 6. 9. 12.

Najvažnije tačke u natalnoj karti

Posebno bitnim tačkama u natalnoj karti smatraju se:

 1. Vrh prve kuće – Ascendent ( podznak)
 2. Vrh četvrte kuće – Imum Coeli
 3. Vrh sedme kuće – Descendent
 4. Vrh desete kuće – Medium Coeli

Ascendent ili izlazeći znak ( popularno se naziva Podznak) opisuje i nosi glavnu sudbinu osobe. Stepen Ascendenta predstavlja početak 1. kuće koja je povezana sa znakom Ovna, te se najbolje može opisati sa “JA SAM” – Ascendent omogućava procenu fizičkih i psihičkih vrlina i mana natusa.

Nasuprot Ascendentu stoji Descendent koji se uvek nalazi na 180 stepeni u odnosu na Ascendent. Descendent predstavlja početak 7. kuće, koja je povezana sa znakom Vage, te se najbolje može opisati sa “JA VAGAM”. Astrolozi najčešće koriste Descendent kao polaznu tačku za otkrivanje idealnog partnera osobe za koju izrađuju natalnu kartu.

Imum Coeli (IM), u prevodu sa latinskog “dno neba”, u natalnoj karti predstavlja tačku u prostoru u kojoj ekliptika preseca meridijan na severu, nasuprot Medium Coeli (MC). IC predstavlja vrh četvrte kuće u kojoj se nalazi Rak i njegov vladar Mesec. IC predstavlja korene natusa, simbolizuje prošlost, porodicu, početke u životu i slično, a neretko ukazuje i na okolnosti koje će nas zadesiti tokom života. Zahvaljujući IC-u astrolog može da utvrdi na koji način porodična situacija, dešavanja u detinjstvu, roditelji i porodični koreni utiču na Vašu sadašnjost i budućnost.

Medium Coeli ( MC), u prevodu sa latinskog “sredina neba”, predstavlja najvišu tačku na ekliptici, a nalazi se direktno nasuprot IM-a. Astrolozi posmatraju MC u natalnoj karti kako bi otkrili što više informacija vezanih za profesionalnu karijeru – izbor karijere, pristup karijeri, ambicioznost, talente i veštine koje natus poseduje.

Prazne kuće u natalnoj karti

Prazne kuće su kuće u kojima se ne nalazi ni jedna planeta, a kao što je poznato, natalna karta ima 12 kuća, a u kućama može biti raspoređeno deset planeta: Sunce, Mesec, Merkur, Venera, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton ( u astrologiji se i Sunce i Mesec smatraju planetama).

Iako prazne kuće nemaju planete u sebi, to ne znači da će osoba biti neispunjena u oblasti za koju je vezana određena kuća u natalnoj karti. Na primer, ako vam je prazna druga kuća, koja ukazuje na materijalne vrednosti i bogatstvo, to ne znači da ćete biti siromašni do kraja života.

Prazna kuća u natalnoj karti tumači se u odnosu na ostale aspekte u natalnoj karti, te neretko može da ima i veću važnost od kuća koje su ispunjene. Tumačenje prazne kuće u natalnoj karti se vrši na osnovu znaka koji je na vrhu, a potom i posmatranjem planete koja vlada tim znakom. Važno je pogledati i da li je u praznoj kući neki od asteroida ( Hiron, Cerera, Palada…) ili neki drugi važni činioci ( npr. Mesečevi čvorovi).

Pročitajte još:

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search