Astro

Natalna karta – 12 kuća i 12 oblasti života

Natalni horoskop je slika naše ličnosti, ogledalo naše duše. Najbolje možete upoznati sebe ako Vam sposoban astrolog pripremi i analizira natalnu kartu.

Dakle, Natalna Karta se pravi na osnovi 12 kuća i 12 oblasti života, a svaka kuća je za po jedan znak Zodijaka. U ovom članku ćemo objasniti detaljnije Natalnu Kartu, to jeste 12 kuća i 12 oblasti života koji su u skladu sa 12 znaka Zodijaka.

Tri osnovne komponente svake natalne karte su astrološki znaci, planete i kuće, a od njihovih položaja i aspekata u momentu Vašeg rođenja zavisi koje osobine ćete posedovati, čemu ćete težiti u životu, šta će da Vas ispunjava, a šta će da Vam predstavlja teret.

Svaka od kuća je srodna sa određenim znakom u horoskopu U tabeli koja sledi navedene su kuće zodijaka, osobine ličnosti i srodnost sa znakovima zodijaka

Kuća brojOsobinaSrodnost sa
znakom zodijaka
I Identitet Ovan
II Vaše fizičke, umne i materijalne vrednosti Bik
III Vaši svest, um i inteligencija Blizanci
IV Vi i porodica i porodični odnosi Rak
V Aspekti Vaše ljubavi i kreativnosti Lav
VI Vaš uspeh na poslu i svakodnevni život Devica
VII Vaš uspeh na poslu i svakodnevni život Vaga
VIII Kako reagujete na promene, traume, strahovi i Vaša moć regeneracije Škorpija
IX Vaši moralni stavovi, etika i uverenja Strelac
X Vaši profesija, karijera, status i ugled u društvu Jarac
XI Vaši želje i ideali Vodolija
XII Vaši životni problemi i strahovi Ribe

 

Astrološke kuće se dele po elementima i na ugaone, sledujuće i padajuće kuće.

Četiri osnovna elementa su vatra, zemlja, vazduh i voda i svih dvanaest kuća je raspodeleno prema njima:

ElementKuća brojZnakovi zodijaka
Vatra I, V i IX Ovan, Lav i Strelac
Zemlja II, VI i X Bik, Devica i Jarac
Vazduh III, VII i XI Blizanci, Vaga i Vodolija
Voda IV, VIII i XII Rak, Škorpija i Ribe

 

Astrološke kuće se dele i na ugaone kuće (angularne), sledujuće kuće (sukcedentne) i padajuće kuće (kadentne):

Pozicija kućeKuća brojPosebno važne tačke
Angularne kuće I, IV, VII i X Vrhovi I, IV, VII i X kuće su posebno važni i opisani su u sledćem članku
Sukcedentne kuće II, V, VIII i XI  
Kadentne kuće III, VI, IX i XII  

 

Natalna karta – najvažnije tačke

Posebno bitnim tačkama u natalnoj karti smatraju se:

  1. Vrh prve kuće – Ascendent ( podznak)
  2. Vrh četvrte kuće – Imum Coeli
  3. Vrh sedme kuće – Descendent
  4. Vrh desete kuće – Medium Coeli

Ascendent

Ascendent ili izlazeći znak (popularno se nazivaPodznak) opisuje i nosi glavnu sudbinu osobe. Stepen Ascendenta predstavlja početak 1. kuće koja je povezana sa znakom Ovna, te se najbolje može opisati sa “JA SAM” – Ascendent omogućava procenu fizičkih i psihičkih vrlina i mana natusa.

Descendent

Nasuprot Ascendentu stoji Descendent koji se uvek nalazi na 180 stepeni u odnosu na Ascendent. Descendent predstavlja početak 7. kuće, koja je povezana sa znakom Vage, te se najbolje može opisati sa “JA VAGAM”. Astrolozi najčešće koriste Descendent kao polaznu tačku za otkrivanje idealnog partnera osobe za koju izrađuju natalnu kartu.

Imum Coeli (IM)

Imum Coeli u prevodu sa latinskog “dno neba”, u natalnoj karti predstavlja tačku u prostoru u kojoj ekliptika preseca meridijan na severu, nasuprot Medium Coeli (MC). IC predstavlja vrh četvrte kuće u kojoj se nalazi Rak i njegov vladar Mesec. IC predstavlja korene natusa, simbolizuje prošlost, porodicu, početke u životu i slično, a neretko ukazuje i na okolnosti koje će nas zadesiti tokom života. Zahvaljujući IC-u astrolog može da utvrdi na koji način porodična situacija, dešavanja u detinjstvu, roditelji i porodični koreni utiču na Vašu sadašnjost i budućnost.

Medium Coeli ( MC),

Medium Coeli u prevodu sa latinskog “sredina neba”, predstavlja najvišu tačku na ekliptici, a nalazi se direktno nasuprot IM-a. Astrolozi posmatraju MC u natalnoj karti kako bi otkrili što više informacija vezanih za profesionalnu karijeru – izbor karijere, pristup karijeri, ambicioznost, talente i veštine koje natus poseduje.

Verujem da Vam je već jasno da natalna karta predstavlja rodni list svakog od nas u svetu Astrologije, a evo zašto treba da zatražite od svog astrologa da Vam izradi i protumači natalnu kartu.

Natalna karta – prazne kuće

Prazne kuće su kuće u kojima se ne nalazi ni jedna planeta, a kao što je poznato, natalna karta ima 12 kuća, a u kućama može biti raspoređeno deset planeta: Sunce, Mesec, Merkur, Venera, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton ( u astrologiji se i Sunce i Mesec smatraju planetama).

Iako prazne kuće nemaju planete u sebi, to ne znači da će osoba biti neispunjena u oblasti za koju je vezana određena kuća u natalnoj karti. Na primer, ako vam je prazna druga kuća, koja ukazuje na materijalne vrednosti i bogatstvo, to ne znači da ćete biti siromašni do kraja života.

Prazna kuća u natalnoj karti tumači se u odnosu na ostale aspekte u natalnoj karti, te neretko može da ima i veću važnost od kuća koje su ispunjene. Tumačenje prazne kuće u natalnoj karti se vrši na osnovu znaka koji je na vrhu, a potom i posmatranjem planete koja vlada tim znakom. Važno je pogledati i da li je u praznoj kući neki od asteroida ( Hiron, Cerera, Palada…) ili neki drugi važni činioci ( npr. Mesečevi čvorovi).

Upoznajte sebe, pozitivne i negativne planetarne aspekte i naučite kako da ih iskoristite za ličnu dobrobit: IZRADITE NATALNU KARTU!

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search