Astro

Saturn, glavni arhitekt Zodijaka je retrogradan

Saturn u astrologiji važi za vrhovnog sudiju kosmičke pravde, koji nam daje životne lekcije, upravo one koje moramo osetiti na svojoj koži.


Ova planeta je poznata po svom ozbiljnom, hladnom i ponekad oštrom uticaju, koja vlada vremenom, karmom, odgovornošću i životnom mudrošću. Kao tradicionalni vladar Jarca i Vodolije, Saturn je glavni arhitekta zodijaka i predstavlja način na koji reagujemo na autoritet, status i disciplinu u našem životu.

Ponekad izgleda da se Saturn kreće unazad na nebu, a ovaj vizuelni povratak poznat je kao Saturnovo retrogradno hodanje. Saturn se kreće retrogradno jednom godišnje, provodeći otprilike trećinu godine u retrogradnom hodu – to, zapravo, obično traje četiri i po meseca. Sve u svemu, Saturn provodi oko trideset i šest posto svog vremena u retrogradnom stanju.

Iako retrogradna kretanja drugih planeta poput Merkura i Neptuna imaju tendenciju da pokazuju slabljenje u manifestacijama svojih kvaliteta, Saturnovi principi ograničavanja i samodiscipline su zapravo tada pojačani često donoseći stare lekcije koje još nismo savladali i provere naših odnosa i životnih situacija u stvarnosti. Kada se Gospodar karme kreće retrogradno, karmički dugovi se poravnavaju mešanjem prošlosti sa sadašnjošću i budućnošću. Pa ipak, nije sve tako negativno kao što nam se čini na prvi pogled. Kao pošten i mudar učitelj, Saturnov retrogradni hod na kraju će vam doneti nagrade, i to posebno ako ste ulagali velike napore u periodu dok se kretao direktno.

Saturn po svojoj prirodi vlada zakonima, granicama, ograničenjima, odgovornostima, disciplinom i autoritetom. Tokom bilo kog Saturnovog retrogradnog tranzita, možete ponovo da se pozabavite spornim pitanjima i temama povezanim sa Saturnom ili da trenutno imate osećaje pritiska i tereta, straha ili frustracije. Slično svim retrogradnim tranzitima, Saturnovi retrogradni periodi su odlični za retrospektivu svega onoga što smo do sada naučili od njegovih tranzita s ciljem stalnog razvoja. Retrogradni periodi Saturna takođe su idealni za preispitivanje oblika, obrazaca ponašanja ili strukture vaših odnosa i razumevanje kako da sve te forme postavite na čvršće temelje kako bi podnele test vremena.

Budući da je Saturn spora planeta, tranziti Saturna preko natalne planete obično traju dva i po meseca, a ako bilo koja od naših natalnih planeta pada u okviru stepena Saturnovog retrogradnog tranzita, međutim, efekte njegovih uticaja možete da osećate i do jedanaest meseci. Ovo je jedan od ključnih razloga zašto su Saturnovi retrogradni tranziti važni: vrlo lako se može desiti da Saturnovi tranziti dominiraju tokom čitave godine.

Retrogradne planete u natalnoj karti se ponekad opisuju u vidu naše smanjene sposobnosti da se u potpunosti izrazimo ili čudnih, zaobilaznih načina da nešto ostvarimo. Takođe, postoji teorija prema kojoj retrogradne planete u natalnoj karti ukazuju na to da neke aspekte života počnemo da ostvarujemo tek kasnije u životu nakon mnogo introspekcije i učenja kroz iskustvo.

U tradicionalnoj astrologiji, međutim, retrogradne planete se opisuju, pre svega, kao potpuno oslabljene. Brzina i vidljivost bili su važni faktori drevnim astrolozima, a po svemu sudeći, retrogradne planete su u nepovoljnom položaju. Planete koje se brzo kreću tumačene su kao aktivne i sposobne da donesu svoje značenje, dok su planete koje se kreću sporo, poput onih retrogradnih, smatrane suviše tromima da bi svoj posao obavljale kako treba. Jednako tako, tokom retrogradnih tranzita nekih planeta može izgledati da nestaju sa neba; teoretski, njihovo prisustvo nestaje sa natalne karte.

Saturnov zadatak u našim natalnim kartama je da nam pomogne da se povežemo sa našim unutarnjim vrhovnim vladarom, arhetipom na koji se možemo pozvati kada su nam potrebni autoritet, disciplina i samokontrola. U tom smislu, retrogradni Saturn u vašoj natalnoj karti može nagovestiti da je figura oca u vašem životu bila odsutna i da vas je razvoj u takvim okolnostima vašeg ranog detinjstva jednostavno onemogućio da razvijete samopoštovanje i unutarnju sigurnost. Kao efekat, retrogradni Saturn može da vas spreči u tome da postavljate efikasnu granicu u odnosima na poslu ili u vezama. Za to je neophodna vežba da naučite da kažete ne. Možda patite od potisnutog straha, osećaja neadekvatnosti ili mučnog osećaja da ste, uprkos vašim najboljim naporima, mogli učiniti više, bolje ili drugačije.

S' vremenom se snaga retrogradnog Saturna u natalnoj karti može manifestovati kao trnovit put koji vas neumitno vodi ka uspehu. Postoji, međutim, jedan uslov, a to je da naučite da prepoznajete njegov glas u vidu vašeg unutarnjeg kritičara i usvajate njegove duboke pouke. Tek tada, možete da se usredsredite na ono što je zaista korisno i zanemarite pomalo bolnu stranu njegovih životnih lekcija.

Saturn 2020. godine

Ovogodišnje Saturnovo kretanje kroz znak Jarca ukazuje na neophodnost promene društveno-političke situacije, i to na globalnom nivou. Jedini aspekt koji se ponavlja za vreme Saturnovog retrogradnog kretanja ove godine je niz od tri kvadrata sa Marsom. Prvi kvadrat se desio 24. avgusta, pri čemu su se u negativnom aspektu zatekli direktan Mars i retrogradni Saturn.

Sledeći negativan aspekt desiće se mesec dana kasnije, odnosno 29. septembra, kada će Mars biti retrogradan i Saturn stacionaran pre nego što krene direktno. Stacionarne planete su često vrlo moćne, a upravo tada Saturn daje najdublju lekciju. Budući da je Mars retrogradan, a takođe veoma svetao i moćan, negativan aspekt kvadrata tog 29. septembra lako bi mogao da bude jedan od najmoćnijih aspekata godine jer donosi iznenadnu promenu u vidu pogoršanja situacije budući da neodoljiva sila nailazi na bukvalno nepomičan objekat. Važno je da za vreme Saturnove retrogradnosti spoznamo u kojoj životnoj oblasti još gajimo zastarela pravila, u čemu sebe nesvesno ograničavamo, a pomoću volje i energije koju dobijamo od Marsa rasformiramo te zastarele strukture i obrasce ponašanja i veza. Na taj način bi trebalo da odbacimo neka ograničenja Saturna koja su očigledno dotrajala i nefunkcionalna.

Do završnog aspekta, tj. kvadrata koji će se desiti 13. januara 2021. godine, Mars će preći u znak Bika, a Saturn će biti u Vodoliji, obe planete kretaće se direktno. Ukoliko budete prevazišli te granice kako biste omogućili novi izraz energije do datuma kada se dešava drugi kvadrat, onda bi ovaj završni kvadrat mogao da se ispostavi kao vrlo produktivan sa puno energije da pokrene stvari napred.

Pročitajte još: |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search