Astro

Odakle potiče značenje simbola za Sunce

U astrološkoj literaturi možete pročitati da je Sunce najbitnije nebesko telo koje određuje zodijački tip. To zapravo znači da Vam ovaj blistavi nosilac života na prvu loptu govori ono najosnovnije o osobi koja se nađe preko puta vas. To, naravno, nije dovoljno da Vas ubedi da je taj neko idealan partner za Vas, ali – Vi ste Rak, on Škorpija, trebalo bi da sve bude ok, zar ne?

Helios je grčki bog Sunca, sin titana Hiperiona i njegove žene Tije. Voljeni i obožavani bog je imao sposobnost da sve vidi i čuje, stanovao je u zlatnoj palati, i svakog jutra je zlatnim kočijama izlazio iz svojih odaja darujući zemlji svetlost, toplotu i život. Drugim rečima, Sunce je najvažnije nebesko telo: ono je izvor svih vrsta energije, a samim tim je i naš opstanak na zemlji zagarantovan.

Pitaj astrologa, biraj:

0901 770 077

CHF 3.90/Min

Ne čudi, dakle, što je od davnina upravo Sunce zauzimalo centralno mesto u tradiciji starih Egipćana, Grka i američkih Indijanaca. U astrologiji simbolizuje muški princip, moć, ambiciju, samopouzdanje, otmenost, galantnost, ali isto tako, uz malo negativniju postavku u natalnoj karti može svoje podanike preobratiti i u tirane, dogmatične te svojeglave i ohole ljude.

Tradicionalno gledano, Sunce je predstavljeno krugom sa tačkom u sredini, što je simbol savršenstva, sveukupunog i bezvremenog. S druge strane, jedan od najčešće korišćenih simbola u drevnom Egiptu je Horusovo ili takozvano Svevideće oko, koje reprezentuje stvaranje a verovalo se da ima i moć isceljivanja.

Sunce je dan, svetlost, i najvažniji (najvredniji) deo kako čoveka, tako i svega što postoji oko nas. Ono ne samo da definiše naše telo u smislu vitalnosti, već predstavlja i sve značajne figure oko kojih se kreću ljudi ili centralni događaji.

Dan u nedelji koji korespondira sa ovom planetom je Nedelja, od materijala koji se mogu naći u prirodi Sunce povezujemo sa zlatom, dijamantima, rubinima i hrizolitom, a kada su boje u pitanju, ova planeta se tradicionalno povezuje sa žutom, zlatnom i purpurnom.

Biljke kojima upravlja Sunce su svo veliko, upadljivo cveće poput suncokreta, ruže, narcisa, dalije, ruzmarina i nevena, a kada govorimo o životinjama – osim lava koji je prva asocijacija na ovu planetu, tu spadaju i sve vrste divljih mačaka, kao i orao, soko, petao i labud.

Zanimljivo je dodati da se u hrišćanstvu Sunce povezuje sa Arhanđelom Mihailom, prvim od sedam arhanđela, ujedno i pobednikom Lucifera i Satane. U umetnosti prikazan sa mačem ili kopljem u ruci, ovaj branitelj svetla i dobrote na sebi najčešće ima čelični oklop u obliku lava ili zmaja, što najbolje oslikava upravo tu konstantnu borbu izmedju hrabrosti (lav) i naših strahova (zmaj). Poput Sunca, i Arhangel Mihailo nas brani i štiti od tame i zla svake vrste.

Pitaj Tarot savetnika, pozovi:
CHF 3.90/Min
Pročitajte još: |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search