Kolumne

Bilans rata za Karabah 2020. godine

Ono što se slabo spominje u medijima: i Turska je izgubila rat u Karabahu, nezavisno od toga dali ga je samo priželjkivala ili aktivno započela.

Jermenija

Bez sumnje glavni gubitnik ovog rata. Pašinjan i njegova banda rusofobnih sorosita doveli su narod do propasti.

Otkad je došao na vlast, prekinuo je skoro svu saradnju s Rusijom (uključujući obavještajnu i bezbjednosnu), iz vojske i obavještajnih službi odstranio sve navodno „proruske“ elemente, zabranio škole za učenje ruskog.

 

Turska

Sljedeći veliki gubitnik rata je Turska, čiji su planovi za objedinjavanje svih turanskih naroda u okviru nove otomanske imperije, kako se dalo i pretpostaviti, propali.

Erdogan je megaloman svjetskih razmjera i uzročnik problema, uvukavši Tursku u ratove (ili nazovi-ratove) sa Sirijom, Izraelom, Irakom, Grčkom, Libijom, Iranom, Rusijom, čak i (donekle) s NATO-om.

Da ne govorimo o krvoprolićima nad Kurdima na svakom koraku. Rusija je vojno intervenisala u Siriji, Libiji, i sad Azerbejdžanu uskraćujući Turskoj status imperije za kojim žudi.

Pritom smo svaki put vidjeli da Turska kao država nema resurse da stvori imperiju, pogotovo što Erdogan prosto ne razumije da istovremeno pokretanje sukoba na više frontova vodi pravo u propast.

 

Velika je vjerovatnoća da su ruski helikopter u jermenskom vazdušnom prostoru oborili Turci, s ciljem da natjeraju Rusiju da prestane s traženjem rješenja i da bi se sukob nastavio.

Alijev je, međutim, mudro prihvatio odgovornost na sebe, nazvavši događaj tragedijom, uputivši izvinjenje i ponudivši nadoknadu. Sve je vjerovatno usljedilo pošto je s Putinom (s kojim je blizak prijatelj) imao, kako se diplomatski kaže, „otvorenu razmjenu mišljenja“.

Rusija

Rusija je jedini pravi pobjednik ovog rata. Znam da u Americi, Evropi i Rusiji Jermeni imaju veliki uticaj, kojim će svoj poraz pokušati predstaviti kao poraz Rusije.

Iskreno govoreći, razumijem njihovo ogorčenje i žao mi ih je, ali apsolutno nisu u pravu. Zašto?

Prvo, Rusija se pokazala kao jedina sila u stanju da uspostavi mir na Kavkazu.

 

Drugo, Rusija sad s pravom može reći da obojene revolucije neminovno vode teritorijalnim gubicima (Ukrajina, Gruzija, sad Jermenija) i političkom haosu (svuda).

Obratite pažnju na koridore između Azerbejdžana i azerske pokrajine Nahičevan i između Jermenije i Nagorno Karabaha. Oba ova koridora su od životne važnosti za obe zemlje, i odsad će biti pod kontrolom ruske Savezne službe bezbjednosti (FSB).

U strateškom pogledu, Rusija čeličnom rukom drži životno važne arterije i za Azerbejdžan i za Jermeniju.

Rusija će odsad imati stalno vojno prisustvo i u Jermeniji i u Azerbejdžanu. Gruzija je praktično kastrirana. Na ruskom dijelu Kavkaza vlada mir, Crno i Kaspijsko more faktički su „ruska jezera“, a ruska „slaba tačka“ jača je no ikad.

Pročitajte još: |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search