Kolumne

Izbori u BiH – Bakirov Yenilgi

Htjeli to priznati ili ne, u prvu oktobarsku nedjelju u BiH nisu bili lokalni izbori već obračun Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića i njihovih nacionalnih politika! Krajni rezultat: žestok poraz Bakira Izetbegovića!

Yenilgi je turski izraz za poraz.

Najprije, iako podržan od druge po snazi bosnjačke partije, Radončićeve SBB, Izetbegović je izgubio u čak 12 opština u Federaciji BiH! A da bi ublažio poraz, važno izjavi da je pobjeda u sarajevskoj opštini Centar važnija od pobjede u drugih 10 opština, čime je izazvao još veći gnjev i bijes svojih sunarodnika koji su te njegove riječi doživjeli u stilu “Bakiru važnija opština Centar od Srebrenice” Ili “j… se Bakiru za Bošnjake, važno mu da je osvojio opštinu Centar jer tu ima najviše para za novu pljačku naroda”! I ne samo da je izgubio Srebrenicu, koju bh.

Bošnjaci doživljavaju, maltene, nekom vrstom svetog mjesta, Bakir je izgubio i Veliku Kladušu, i to od Fikreta Abdića Babe, najvećeg ratnog oponenta njegovog oca Alije i čovjeka pored čijeg prezimena sarajevski mediji obavezno dopisuju „ratni zločinac“ i to, po mogućnosti, masnim slovima. Babina pobjeda u Kladuši zasjenila je činjenicu da je SDA u čitavom Unsko-sanskom kantonu spala samo na Sanski Most!

Image
Sаrајеvо je postalo mеtrоpоlа islаmskе intеrnаciоnаlе u Еvrоpi
Image
Spasić za Poligraf: Totalni obavještajni rat na Balkanu!

Liderstvo Bakira Izetbegovića u SDA nakon lokalnih izbora doćiće u pitanje i zbog toga što će vrlo brzo Fuad Kasumović, bivši SDA-ovac, koji je kao nezavisni kandidat pobjedio u trci za načelnika Zenice, postaviti pitanje njegovog opstanka na čelu najjače bošnjačke partije. A onda će to pitanje početi da postavljaju i drugi „kasumovići“ koji su se, kao strijelci, uoči izbora rasporedili po raznim opštinama Federacije BiH kao nezavisni kandidati i zabilježili i bolje rezultate od Izetbegovićeve stranke.

Imate pitanje o budućnosti?

Zapravo, Izetbegović je, vežući uz sebe Radončića, bio ubijeđen da će ojačati do neslućenih razmjera, a onda tako moćan i jak „šutnuti“ lidera SBB, a u stvari, desilo se suprotno, tako da i nisu bez osnova priče da bi se uskoro mogao rasplamsati novi rat između Izetbegovića i Radončića e da bi se utvrdilo „ko je najjači u Bošnjaka?“. Jer, ko zna, pragmatični Radončić možda promijeni stranu i sa liderom SDP, Nerminom Nikšićem, koji je na lokalnim izborima pokazao da polako diže SDP i da je ova partija u usponu u FBiH, zajednički udari na lidera SDA.

Na kraju, ne treba zanemariti činjenicu da su Bakirovi partneri iz BiH vlasti iz reda srpskog naroda, oni iz Saveza za promjene, doživjeli totalni debakl na lokalnim izborima u Republici Srpskoj. Politika Bosića i Ivanića u kojoj su čas podržavali referendum, čas „cinculirali“ – pokazala se pogubnom! Srpski narod trenutno u Sarajevu predstavljaju ljudi iz partija koje su poražene na republičkim izborima i kojima je narod u RS prije par dana žestoko okrenuo leđa i na lokalu.

I još kad se, uz to, doda da Izetbegovićevom političkom mentoru, predsjedniku Turske, Erdoganu i dalje nad glavom prijeti opasnost novih prevrata i državnih udara, očito je da se Alijin nasljednik nalazi u jednom od najtežih perioda u političkoj karijeri. Zato je Bakirov nedjeljni „yenilgi“ (poraz na turskom) toliko žestok...

Izvor: Redakcija
Piše: Goran Rosić

Pročitajte još: | |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search