Kolumne

Sаrајеvо je postalo mеtrоpоlа islаmskе intеrnаciоnаlе u Еvrоpi

Piše: Nenad Kecmanović

Profesor Nenad Kecmanović ističe da Sarajevo ima sve šanse da postane metropola islamske internacionale u Evropi, a da kosmopolitski duh ovog grada održavaju stalno nastanjeni Turci, Saudijci, Emiraćani, Iranci, i od nedavno, i Iračani i Sirijci u tranzitu.

„Dodamo li mudžahedine iz Alžira, Jemena i Avganistana, koji su nagrađeni državljanstvom BiH, kompletiran je projekat Alije Izetbegovića od Maroka do Indonezije“, naglašava Kecmanović.

On navodi za „Politiku“ da je „nekadašnja Jugoslavija u malom“ tako u prijestonom kantonu postala globalna Uma u minijaturi /zajedništvo muslimana u svijetu/.

I ko još može da kaže da bošnjački građani nisu u pravu kada tvrde da je 99 odsto muslimansko Sarajevo zadržalo kosmopolitski duh

Nenad Kecmanović

On navodi da proces arabizacije najkvalitetnijeg dijela Kantona Sarajevo nije ništa novo, nego je novo da kvantitet prelazi u kvalitet i da Ilidža prerasta u „Kuvajt Siti“ ili „Ujedinjene Arapske Emirate“, kako ironično govore stare Sarajlije.

Potom se digla medijska halabuka, ali ne, navodi Kecmanović, zbog toga što Ilidža nije zaštićena kao prirodni resurs i nacionalni park, nego zbog sumnji da su se u trgovinu ubacili domaći i inostrani špekulanti, uz podršku odozgo.

Proces je otkočen, ali odozdo, ističe Kecmanović, kada je načelnik Ilidže Senaid Memić iz SDA ukazao da ova opština propušta značajan prihod od poreza i taksi, koji se velikim dijelom preliva na kantonalni nivo, te najavio secesiju opštine transformacijom Ilidže u grad.

Kecmanović podsjeća da je Memić kadar SDA, koja je oduvijek u sprezi sa Islamskom vjerskom zajednicom /IVZ/, a otjelotvorenje te simbioze partije i džamije predstavlja Hasan Čengić, poglavar IVZ.

I, upravo se Čengić prvi poslije rata uselio u Aleju, za njim su krenuli i ostali „zlatni ljiljani“, funkcioneri SDA i IVZ, a onda su im se pridružili i petro-šeici na imanjima starosjedilačkih srpskih porodica Banjaca, Odavića, Jokanovića, Monga, Jokića, Štaka, Bosiljčića, Škrkara, navodi Kecmanović.

„Na stotinama hektara najvrijednijeg zemljišta, ispresijecanog izvorima, što termalne banjske sa Ilidže, što pitke izvorske vode sa Vrela Bosne, sagradili su naselja luksuznih vila i apartmana sa jezerima, te naselili brojne žene, djecu, i izmećare i – zaposlili lokalnu muslimansku sirotinju kao poslugu“, ističe Kecmanović.

Pročitajte još: |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search