Biznis

Istina o 40 milijardi dolara za Ukrajinu

Vojna pomoć Ukrajini – kada se odvoji malo vremena, da analizirate detalje američke pomoći Ukrajini, brzo se shvati da mediji obmanjuju američku javnost o realnosti 40 milijardi dolara navodno namenjenih za kupovinu oružja i opremanje Ukrajine. Mark Cancian iz Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) daje odličnu analizu onoga što je zapravo prisvojeno. Evo kratkog rezimea:

  • 19 milijardi dolara za neposrednu vojnu podršku Ukrajini
  • 3,9 milijardi dolara za održavanje SAD vojnih snaga raspoređenih u Evropi
  • 16 milijardi dolara za ekonomsku podršku Ukrajini i globalnu humanitarnu pomoć
  • 2 milijarde dolara za dugoročnu podršku NATO saveznicima i programima modernizacije Ministarstva odbrane

Odmah možete primetiti da Ukrajina ne dobija vojnu opremu vrednu 40 milijardi dolara za borbu protiv Rusa. Ne dobiva ni 19 milijardi dolara, jer tih 19 milijardi dolara je podeljeno u manje pakete:

  • 6 milijardi dolara za obuku, opremu, oružje, logističku podršku, zalihe i usluge, plate i grantove i obaveštajnu podršku vojnim i nacionalnim bezbednosnim snagama Ukrajine (a tek treba da se utvrdi specifičnost troškova).
  • 9 milijardi dolara za popunu SAD zalihe oružja već poslate u Ukrajinu.
  • 4 milijarde dolara za Program stranog vojnog finansiranja (ovo omogućava stranoj zemlji poput Ukrajine da kupi potpuno nove sisteme oružja).

Ukrajina dakle dobiva 4 milijarde. Šta bi mogla da kupi sa 4 milijarde dolara?

Mogu da naruče 444 borbena tenka M1A2 SEP. Njihova izgradnja i isporuka trajaće više od godinu dana. Ili bi Ukrajina mogla da kupi 44 mlaznih aviona F-35. Ali to je samo za nabavk aviona. Ukrajina bi tada morala da iskašlja najmanje 27.000 dolara po satu leta po avionu. Isporuka tog sistema bi trajala godinama. Lockheed Martin trenutno proizvodi 91 avion godišnje. Dakle, ako je Ukrajina spremna da čeka 5 godina, mogla bi da ima najnaprednijeg lovca iz SAD. Ali to pretpostavlja da će SAD Vazduhoplovstvo prestaje da kupuje i prepusti, da se prvo podmiri Ukrajina.

Ne može se dakle tvrditi, da će ovo imati veliki uticaj na razvoj situacije u Ukrajini: Uzimajući u obzir ove činjenice, Ukrajina može samo da se nada da će dobiti vojnu pomoć od 6 milijardi dolara u bliskoj budućnosti, ali ne postoji uslov da se troši prvenstveno na sisteme naoružanja koji su efikasni protiv Rusa.

Bez obzira kakva je pomoć Ukrajini u narednim nedeljama, Rusi uživaju odlučujuću prednost u kontroli vazdušnog prostora, svojim preciznim raketnim i raketnim sistemima i svojim moćnim mogućnostima elektronskog ratovanja.

Tehnologija drona menja igru. Može da leti u bilo kom trenutku bez rizika da pilot bude oboren ili pogine. Može da vrši izviđanje i nadgledanje lokacija i kretanja neprijateljskih trupa, što napadačkim snagama daje precizne geo-koordinate za uništavanje neprijateljskih trupa projektilima ili raketama.

Nije važno da li SAD deli kompletan obaveštajne informacije, nadzor i izviđanje o ruskim snagama sa Ukrajinom, jer Ukrajina nema sisteme naoružanja da deluje prema tim informacije upotrebom smrtonosne sile. Isto ako Ukrajina ima vlastite moćne ISR (Intelligence, surveillance and reconnaissance = obaveštajne informacije, nadzor i izviđanje) sisteme. Ona nema vazdušne snage ili rakete da napadne ruske snage. U stvari, ruski sistemi protivvazdušne odbrane bili su prilično efikasni u obaranju onih aviona i projektila koje je Ukrajina pokušala da upotrebi.

Šta će se desiti ako SAD šalje artiljerijske ili raketne sisteme sa GPS mogućnostima? Rusija je opremljena prvoklasnim sistemom za elektronsko ratovanje koji može presresti GPS signale i koristiti te informacije za gađanje oružja koje emituje signal. Dakle, to nije recept za dug životni vek ukrajinske nove opreme niti posade koja upravlja sistemom.

Ukrajina nema neograničeno vreme. Na satu je i Rusija kontroliše vreme. Ako Rusija uspe da uništi ili zarobi najveći deo ukrajinske vojske u naredne četiri nedelje, dalja pomoć SAD a NATO se čini irelevantnim. Definitivno ne menja tok rata za Ukrajinu.

Prevod: redakcija
Piše: Lari C. Džonson

Pročitajte još: | | | |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search