Biznis

Monsanto osuđen na kaznu od 2 milijarde dolara

Monsanto-Bajer se suočava sa finansijskim uništenjem nakon treće sudske presude od 2 milijarde dolara.

2 milijarde dolara štete prouzrokovane upotrebom Roundup-a, (glifosata) ubice korova

Monsanto je prošlog juna otkupila kompanija Bajer, hemijska korporacije čiji je predsednik proglašen krivim za zločine protiv čovečnosti tokom Nirnberških suđenja u post-nacističkom periodu. Ispostavilo se da je Bajer bio saučesnik u hemijskim eksperimentima nad Jevrejima i u sprovođenju holokausta.

U decenijama koje su usledile, Bajer pronašao je način da svoje smrtonosno hemijsko oružje pretvori u pesticide, herbicide, lekove za hemoterapiju i farmaceutske proizvode. Umesto da ubija ljude za Treći Rajh, korporacija je pronašla način da ljude ubija radi profita.

Akvizicija Monsanta učvrstila je Bajerovu dominaciju u sektoru poljoprivrede, omogućavajući kompaniji da zaradi desetine milijardi dolara godišnje trujući globalno snabdevanje hranom smrtonosnom hemikalijom koja izaziva rak poznat kao glifosat – prodavan kao “Roundup” pod brendom Monsanto.

Sada je, treći sudski postupak, odlučio da je Monsantov otrovni ubica korova izazvao rak među onima koji su ga koristili. U ovom slučaju, porota iz Kalifornije je dodelila odštetu od 2 milijarde dolara za tužioce koji tvrde da je Roundup izazvao njihove kancere.

“Bajer AG je dobio naređenje da plati više od 2 milijarde dolara odštete jednom paru iz Kalifornije koji je tvrdio da je dobio rak kao rezultat korišćenja sredstva za uklanjanje korova ’Roundup’ tokom tri decenije”, navodi Bloomberg.com.

To je jedna od najvećih odšteta ikada zabeležene u istoriji čovečanstva i to pokazuje da se Bajer sada suočava sa “finansijskim uništenjem”, jer postoji još 13.000 dodatnih tužbi.

Ako svaka od 10.000 tužbi rezultira odštetom od  100 miliona dolara – niža suma dosadašnjih odšteta – to bi koštalo Bajera trilion dolara, što bi zlu korporaciju uvalilo u finansijsku propast.

Kao što je Roundup toksičan za čovečanstvo, Monsanto je bio otrovan za Bajera

Od kada je kupio Monsanto, Bajerove cene deonica pale su za više od 40 odsto, što znači da je hemijski gigant već izgubio desetine milijardi dolara tržišnog kapitala. Budući da je Bajer nasledio sve obaveze kompanije Monsanto kada je kupio kompaniju – i zato što je Roundup u upotrebi od strane javnosti više od tri decenije – Bajer bi mogao da se suoči sa još jednom decenijom tužbi, koje mogu rezultirati višestrukim milijardama dolara odštete.

“Kompanija mora da dođe na sto sa održivim planom za rešavanje ovih slučajeva, ili će se gubici podići”, rekao je advokat Majk Dorč za Bloomberg.com. Dorč je deo advokatske firme koja je podnela mnoge slučajeve protiv Monsanta / Bajera, tvrdeći da je oštećena od izloženosti glifosatu. “Ovaj ishod bi trebalo da natera Monsanta da shvati ozbiljnost ovih tvrdnji i da uvidi kako porota procenjuje dokaze.”

Ironično, Monsanto nije samo otrovan kada je u pitanju hrana i okolina u celini; on je toksičan i za Bajerove akcionare. Ali opet, ako su investirali u zle korporacije, oni verovatno zaslužuju da izgube svoja ulaganja.

Imate pitanje o budućnosti?

Francuske vlasti uhvatile kompaniju Monsanto kako sprovodi „crne operacije“ protiv novinara, regulatora, zakonodavaca

Povrh pomenutih sudskih odluka, izgleda da će francuske vlasti podneti krivičnu prijavu protiv Monsanta za vođenje kampanje „crnih operacija“ širom Evrope, koja je bila usmerena na regulatore, zakonodavce i novinare sa kampanjama podmićivanja ili zastrašivanja , u zavisnosti od toga da li su podržavali ili se protivili Roundup-u i GMO.

“Francuski tužioci su u petak izjavili da su pokrenuli istragu nakon što je list Le Monde podneo žalbu u kojoj se navodi da je Monsanto … sačuvao dosije od 200 imena, uključujući novinare i zakonodavce, u nadi da će uticati na stavove o pesticidima”, prenosi Rojters. (Da, Rojters.)

Bajerovi zvaničnici sada priznaju da je Monsanto koristio jedinice u crnim operacijama kako bi diskreditovale, oblatile i uništile pojedince koji su stajali na putu Monsantove tržišne dominacije širom Evrope. “Bilo je nekoliko slučajeva u kojima se – igralo prljavo i nezakonito”, priznao je Matijas Berninger, Bajerov šef javnih poslova i održivosti, kako prenosi Rojters.

Ovo je otvoreno priznanje o rušenju kredibiliteta ličnosti od strane Monsanta i onlajn operacijama klevete koje traju najmanje deceniju.

Natural News je dugo objavljivao da Monsanto godišnje troši milione dolara na “crne operacije” kako bi izvršio onlajn rušenje kredibiliteta ličnosti, koje cilja na zagovornike čiste hrane u Sjedinjenim Državama i širom sveta. Ovaj autor je bio meta brojnih crnih kampanja koje su,  finansirane i organizovane od strane Monsanta, uključujući progone, kampanje pretnji smrću, diskreditovanje i koordinirano podmićivanje novinara koji uče levicu da objavljuju fabrikovane laži u medijima koji su izabrani od strane plaćenih Vikipedijskih urednika kako bi izbrisali Natural News u Vikipediji.

Kako Monsanto kleveće zagovornike čistih namirnica: “Mešanje Vikipedije “

Monsanto je stručnjak u takozvanoj šemi “Mešanje Vikipedije”, koja neguje širenje laži na Vikipediji, a zatim ih koriste plaćeni novinari koji rade u lažnim, novinskim kućama poput Buzzfeed. Navodeći lažnu stavku Vikipedije, Buzzfeed objavljuje priče koje ponavljaju lažne klevete. Zatim se izvorni vikipedijski članak briše i zamenjuje novim unosom koji navodi Buzzfeed priču, koja je naravno prihvaćena kao „autoritativni izvor“ iz Vikipedije. Sada je laž izvor i smatra se “činjenicom”. Ovako funkcioniše Vikipedija, a Monsanto je hiljadama puta koristio tehniku za klevetanje zagovornika čiste hrane i anti-monsantskih kritičara širom sveta.

Pre mnogo godina, Natural News je izložio Džona Entina, jednog od mnogih operativaca kaljanja reputacije, vezama sa Američkim institutom za preduzetništvo. Džon Entin je vodio kampanje klevete, ciljajući kritičare Monsanta, i pomogao je u organizovanju napada na naučne časopise koji su objavili istraživanja koja pokazuju toksičnost glifosata.

Imate pitanje o budućnosti?

Čovečanstvo mora da sruši Bajera i Monsanta

Francuski istraživački instituti u javnom sektoru Inra i CNRS u ponedjeljak su rekli da će podneti kaznene prijave zbog pogrešnog rukovanja ličnim podacima, nakon što su otkrili da su neki od njihovih istraživača i rukovodioca bili na listama Monsanta.

S obzirom na to da su Monsantovi zločini utvrđeni, a Bajer se sada suočava sa bukvalno trilionima dolara potencijalne odgovornosti trpeći katastrofalne gubitke na berzi, ova smrtonosna korporacija, čiji su proizvodi ubili milione ljudi širom sveta, će se možda konačno suočiti s karmom koju već dugo zaslužuje.

Čovečanstvo mora da sruši Bajera i Monsanta u samoodbrani, zaustavljajući šemu “otrov za profit” koja je ubila desetine miliona ljudi.

Čovečanstvo mora da nastavi da radi na tome da potpuno ukine Monsanta i Bajera, stavljajući ih van posla zauvek. Sve dok taj dan ne dođe, ova zla tvorevina podmuklih trovača će nastaviti da zasipa ljudsku ishranu hemikalijama koje izazivaju rak, zagađujući svetska, ratarska, obradiva zemljišta i vodene puteve smrtonosnim hemikalijama.

Bajer je u ratu sa čovečanstvom više od pola veka, a Monsanto je razvio hemijsko oružje koje je ubilo milione (uključujući Agent Orange, koji se koristi u Vijetnamu). Vreme je da čovečanstvo započne novi krug hapšenja i suđenja koji te korporacije smatra odgovornim za svoje zločine protiv čovečnosti i prirode.

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search