Biznis

Severni Tok 2 je politički poraz za SAD i pobeda Rusije

Završetak izgradnje strateški važnog projekta bio je više puta odlagan zbog američkih sankcija i geopolitičkih tenzija. Gasovod Severni Tok 2 je politički poraz za SAD i pobeda Rusije, Nemačke... i, dugoročno gledato EU.

Pitaj astrologa, biraj:

0901 770 077

CHF 3.90/Min

Izgradnja gasovoda Severni Tok 2, koji povezuje Rusiju i Nemačku u potpunosti je završena, saopštio je ruski gigant Gasprom.

Generalni menadžer Gasproma, Aleksej Miler objavio je jutros da je izgradnja Severnog toka 2 u potpunosti završena.

Očekuje se da će ruska energetska kompanija početi Nemačkoj da isporučuje gas u oktobru.

Gasovod koji ide ispod Baltičkog mora udvostručiće isporuke ruskog gasa Nemačkoj koja je bila glavni promoter projekta uprkos žestokom protivljenju Amerikanaca ali i EU, koji Severni tok 2 smatraju širenjem ruskog uticaja.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsednik Vladimir Putin više puta su insistirali da je Severni tok 2 isključivo komercijalni projekat i da nema nikakvu političku dimenziju.

Gasovod kapaciteta 55 milijardi m3 gasa godišnje proteže se 1.230 kilometara ispod Baltičkog mora, istom rutom kao i njegov brat blizanac Severni tok 1 koji je u funkciji od 2012. godine.

Izgradnja je trebalo da bude završena 2019. godine, ali je odložena zbog protivljenja SAD-a i sankcijama koje je Vašington uveo nekim kompanijama uključenim u projekat.

Vašington se godinama protivio izgradnju gasovoda, koji smatra geopolitičkim projektom, da bi sa dolaskom Džoa Bajdena na mesto predsednika, kompromis bio postignut.

Za Ukrajinu, ovaj gasovod će značiti gubitak od najmanje 1,5 milijardi dolara godišnje budući da se Evropa preko njih snabdevala ruskim gasom.

Pročitajte još: |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search