Estrada

Hitovi koji su nazvani po raznim ličnostima

...poznate ili izmišljene ličnosti. Ima i onih koje su inspirisane pravim, ali sasvim običnim ljudima koji nisu poznati nikome osim autoru pjesme.

Sva umjetnička djela koja iza sebe imaju istinitu priču ili su makar inspirisana njome uvijek izazivaju interesovanje i oduševljenje. Pjesme koje su nazvane po nekome nisu izuzetak.

Doli Parton - "Jolene" (1973)

Naziv pjesme došao je od imena jedne osmogodišnje djevojčice iz publike koja je samo željela da uzme autogram od Doli Parton tokom jednog nastupa. Međutim, sama pjesma nije o njoj, već o jednoj ženi koja je poklanjala previše pažnje mužu Doli Parton. U pitanju je šalterska službenica u banci i nije poznato da li se ona tako zove.

"The Smiths" - "Frankly, Mr Shankly" (1986)

Neobične riječi i uvrede na račun izvjesnog gospodina Šenklija predstavljale su način Morisija da se suprotstavi glavnoj osobi izdavačke kuće sa kojom je bend imao ugovor u to vrijeme. Nisu željeli više da sarađuju sa njima, konkretno sa Džefom Trevisom, što su izrazili na umjetnički način u ovoj pomalo smiješnoj pjesmi.

"The Knack" - "My Sharona" (1979)

Pjesma je posvećena sedamnaestogodišnjoj devojčici koju je pjevač upoznao kada je imao 25 godina i odmah se zaljubio. Nakon nekog vremena, njih dvoje su se čak i vjerili, ali je veza na kraju ipak propala, za razliku od hit pjesme.

Mark Ronson i Ejmi Vajnhaus - "Valerie" (2007)

Iako je ovo najpoznatija verzija, u pitanju je obrada pjesme benda "The Zutons" iz 2006. godine. Posvećena je prijateljici koju je član tog benda upoznao u Americi i koja je uhvaćena kako vozi pijana. To je neka vrsta muzičke razglednice, koja je više napravljena kao melodična pjesma nego kao prava poruka baš njoj.

Dženis Džoplin - "Me and Bobby McGee" (1971)

Pjesma je poznata kao hit koji je izašao nakon smrti Dženis Džoplin, ali je nije ona napisala već su to učinili Kris Kristoferson i Fred Foster. Prava Bobi je žensko, bila je sekretarica jednom Fosterovom prijatelju kada je on predložio Kristofersonu da napiše pjesmu o njoj. Dženis Džoplin ju je proslavila, a mnogi su kasnije napravili svoje obrade ove pesme.

Elton Džon - "Daniel" (1973)

Ovo je jedna od pjesama Eltona Džona sa najviše pogrešnih tumačenja, a moguće je da je to zbog toga što je izbacio posljednji stih kako bi je skratio. Inspirisana je člankom iz novina o čovjeku koji se vratio iz rata u Vijetnamu i posvećena je svim veteranima koji su samo željeli da se vrate svom običnom životu.

Leonard Koen - "Suzanne" (1967)

Koen je pjesmu posvetio supruzi jednog vajara u koju su svi muškarci bili zaljubljeni. On je bio Koenov prijatelj i jednom prilikom ga je ta Suzan pozvala da svrati do nje, ali je veliki kantautor dodirnuo njeno savršeno tijelo samo umom i tako je nastala pjesma o njenoj ljepoti.

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search