Estrada

Legenda Kirk Daglas slavi 102. rođendan

9 decembra Kirk Daglas slavi svoj 102. rođendan. Čestitamo. Ovo su njegovih 10 najzanimljivijih uloga:

Šampion - Champion (1949)

Kirk Daglas je osvojio svoju prvu nominaciju za Oskara za igru boksera Midge Kellia u crno-beloj drami koju je napisao Karl Forman ("Tačno u podne").

Loši i lepi - The Bad and the Beautiful (1951)

Daglas je zaradio svoju drugu nominaciju za Oskara glumeći još jednog mangupa - ovoga puta holivudskog producenta koji je opsednut moći. Navodno se radilo o David O. Selznicku.

As u rukavu - Ace in the Hole (1950)

U jednoj od najcijeničnijih drama Billi Vajldera, Daglas igra nemilosrdnog novinara koji eksploatiše rudarsku katastrofu - čak i sabotira napore u spasavanju u jednom trenutku - kako bi produžio medijski furor.

Žudnja za životom - Lust for Life (1956)

Napuštajući cinične uloga velikog ekrana, Daglas je osvojio simpatije glumeći mučenog umetnika Vinsenta Van Goga u biografiji Vinćente Minelija.

Za svoju glumu je po treću put nominovan za Oskara kao najbolji glumac.

Imate pitanje o budućnosti?

Obračun kod OK korala - Gunfight at the O.K. Corral (1957)

Daglas igra Dok Holideja sa Bart Lankesterom, koji igra Vajat Erpa u klasičnoj produkciji Džona Stargesa o poznatoj vestern pucanjavi u Tambstonu u Arizoni.

Putevi do slave - Paths of Glory (1957)

Ponovo igra anti-junaka u antiratnom filmu Stenlija Kjubrika: Daglas je francuski pukovnik u Prvom svetskom ratu, koji se bori protiv nepravednog vojnog suda, koji osuđuje njegove ljude na smrt.

Spartacus - Spartacus (1960)

Daglas je u ovoj istorijskoj drami dostigao vrh karijere kao buntovni rimski rob, čija je revolucija u filmu imala stvarnu paralelu u realnom životu.

Glumac je ovaj film sam producirao, a njegovo javno angažovanje scenariste Daltona Tramba je pomoglo,da se ukine holivudska crna lista za komuniste.

Sedam dana u maju - Seven days in may (1964)

U političkom trileru Džona Frankenhajmera, Daglas igra dugogodišnjeg vojnog oficira koji počinje da sumnja da njegov general (Bart Lankester), opsednut atomskom bombom, možda planira da sruši predsednika države.

Čovek sa snežne reke - The Man from Snowy River (1982)

Daglas igra braću blizance u drami Džordža Milera o rančeru 1880-ih u Australiji.

Izvor/slike: IMDB

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search