Estrada

Srbija svim srcem uz Nevenu – polufinale 64. Evrosonga

Naša predstavnica Nevena Božović će, pod rednim brojem devet, izvesti kantautorsku baladu 'Kruna' koja joj je donela pobedu na festivalu 'Beovizija'

Prvo polufinalno veče manifestacije koja se ove godine, zahvaljujući pobedi Nete Barzilaj sa pesmom "Igračka" lane u Lisabonu, održava u Izraelu, u dvorani "Ekspo Tel Aviv", uz slogan "Usudi se da sanjaš", na programu je večeras, 14. maja (21.00, RTS 1), a Srbija će odmah na početku držati palčeve Neveni Božović. Naša predstavnica će, pod rednim brojem devet, izvesti kantautorsku, raskošnu baladu "Kruna" koja joj je donela pobedu na festivalu "Beovizija". Svi se nadamo da će Nevena u utorak veče još jednom slaviti, i da ćemo je gledati i u subotnjem velikom finalu.

Polufinale 14. maja, u kom će se predstaviti 17 zemalja, otvoriće predstavnica Kipra Tamta. Uslediće takmičari iz Crne Gore, Finske, Poljske, Slovenije, Češke, Mađarske, Belorusije, Srbije, Belgije, Gruzije, Australije, sa Islanda, iz Estonije, Portugalije, Grčke i San Marina. U prvom polufinalu će imati prilike da glasaju i gledaoci iz Španije, Francuske i Izraela.

U drugom polufinalu, u četvrtak 16. maja, gledaćemo Jermeniju, Irsku, Moldaviju, Švajcarsku, Letoniju, Rumuniju, Dansku, Švedsku, Austriju, Hrvatsku, Maltu, Litvaniju, Rusiju, Albaniju, Norvešku, Holandiju, Severnu Makedoniju i Azerbejdžan. Tada će pravo glasa imati i gledaoci iz Nemačke, Italije i Velike Britanije. Po 10 najbolje plasiranih zemalja iz oba polufinala obezbediće plasman u finale. Tamo obezbeđeno mesto ima takozvana velika petorka - Nemačka, Italija, Velika Britanija, Francuska i Španija, kao i Izrael, zemlja domaćin. Izrael je već bio domaćin "Pesme Evrovizije" 1979. i 1999, ali se manifestacija sada prvi put održava u Tel Avivu. Sa "Evrosonga" su se povukle Bugarska i Ukrajina.

Prezenteri koji će nas voditi kroz obe polufinalne večeri i finale su Bar Rafaeli, Erez Tal, Asi Azar i Lusi Ajoub. Posle isključivo muške postave u Kijevu 2017, i ženske, lane u Lisabonu, sada su "promešane karte".

Kad su u pitanju predstavnici zemalja bivše Jugoslavije, zvučnih imena nema. Najpoznatija je Makedonka Tamara Todevska, koja je već predstavljala svoju državu na "Evrosongu". Crna Gora je, specijalno za ovo takmičenje, oformila vokalni sekstet "D-moll". Sloveniju će reprezentovati Zala Kralj i Gašper Šantl, Hrvatsku pobednik "Pinkovih zvezdica" Roko Blažević. Bosna i Hercegovina, kao i prethodne dve godine, neće učestvovati.

Javnost se i sada bavi procenama kladionica uoči "Evrosonga", a tu je prva asocijacija "Vilijam Hil". Prema njihovim bukmejkerima, favorit za prvo mesto je Holandija, sa kvotom 3.25. Slede Francuska i Švedska (5.00), Rusija (8.00), Azerbejdžan (9.00)... Čak 14 zemalja ima najveću kvotu 201, a Srbija je, prema njihovoj proceni sa kvotom 151, takođe među autsajderima, pa ostaje da se ponadamo da je u pitanju - loša procena. Strastveni kladioci znaju da to nije redak slučaj.

Uvod u izraelski "Evrosong" su, nažalost, predstavaljala i politička previranja i sukobi izraelske vojske i palestinskih ekstremista. Uprkos mnogim pritiscima, nijedna zemlja nije iz tog razloga odustala od takmičenja.

Imate pitanje o budućnosti?

Na svečanoj ceremoniji otvaranja u nedelju uveče, sve je, međutim, bilo bleštavo. Mnoge pevačice su prošetale svoje duge, balske haljine na tepihu koji nije bio crven već - narandžast. Otvaranju je prisustvovao i gradonačelnik Tel Aviva Ron Huldai, a pevali su Orna i Moše Dac, predstavnici Izraela na "Evrosongu" 1991. Prošlogodišnja pobednica Neta pojavila se uz tri pomoćnice koje su držale šlep njene bele haljine.

Kao uvod u zvaničan početak, u ponedeljak večeje održana kostimirana proba, i to je prvi događaj u sklopu manifestacije za koji su se prodavale ulaznice. Karte za subotnje finale planule su za svega nekoliko sati.

U ŽIRIJU VOJA, LEONTINA, SANjA...

Dok žiriji drugih zemalja učesnica na "Evrosongu" budu ocenjivali nastup naše Nevene Božović, evo ko će u ime Srbije ocenjivati konkurentske kompozicije - Aleksandra Milutinović, Leontina Vukomanović, Sanja Ilić, Silvana Grujić i muzičar i producent Voja Aralica. Svi oni, manje-više, imaju evrovizijsko iskustvo.

Aleksandra je autor kompozicije "Rijeka bez imena", sa kojom se takmičila Bosna i Hercegovina 2007, Leontina je bila tekstopisac numere "Lane moje" sa kojom je Željko Joksimović 2004. osvojio drugo mesto u Istanbulu, predstavljajući tadašnju Srbiju i Crnu Goru. Sanja je 1982. komponovao pesmu "Halo", sa kojom su "Aske" predstavljale Jugoslaviju, a 2018. i "Novu decu" za "Balkaniku" koja je u Lisabonu završila na 19. mestu. Silvana je bila komentator "Evrosonga" 2013, 2014, 2015, 2017. i 2018.

HVALA VAM SVIMA NA PODRŠCI

NAŠA Nevena i ekipa su u ponedeljak radili punom parom. Imali su poslednje probe, a posebno je bila značajna sinoćna snimajuća proba koju su gledali žiriji iz zemalja učesnica prvog polufinala, i glasali. Duška Vučinić, šefica tima RTS, odiše zadovoljstvom.

- Fantastične komentare je Nevena dobila od svojih kolega koji se takođe takmiče, ali i od novinara koji su je preksinoć sačekali na narandžastom tepihu tokom svečanosti otvaranja ovogodišnjeg "Evrosonga" - rekla je Duška za naš list.

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search