Fashion

Zdravlje: ubija li nas crna odeća?

Da li biste otrov stavili na svoju kožu? Sigurno ne, ali to radite, svakodnevno, kroz odeću. Iako su brojne hemikalije koje su se koristile pri izradi odeće zabranjene u Evropi, u Aziji odakle dolazi većina robe koju danas kupujemo u trgovinama, nije.

Te hemikalije koje se koriste prilikom izrade odeće štetne su za zdravlje. Neke se kancerogene, a neke izazivaju alergijske reakcije, probleme s kožom, probleme s disanjem, hormonalne poremećaje

 

Koža je najveći ljudski organ i ona upija. Dakle sve ono iz odjeće, kako koža diše i upija ulazi i u organizam. Nadalje, otrovi koji u organizam uđu bilo preko kože, završavaju u krvotoku i naposljetku u jetri, organu zaduženom za eliminaciju toksina. S obzirom na to da je jetra pod konstantnim napadom toksina, ne uspijeva izlučiti sve i oni se talože u našem organizmu. Naposljetku oboljevamo.

Konstantnim upijanjem i izlučivanjem otrovnih tvari na površini kože stvara se toksična mješavina otrova koji su zajedno čak i štetniji po zdravlje nego svaki zasebno

 

Jedna od najopasnijih hemikalija koja se koristi kod izrade odjeće je formaldehid, koji se povezuje s brojnim zdravstvenim problemima poput alergija, nesanica, oslabljenog imuniteta, raka itd.

Proizvođači tekstila koriste ga kako bi roba djelovala svježe i izpeglano te kako bi tokom transporta i skladištenja spriječili pojavu plijesni.

Dio formaldehida iz veša, odjeće i posteljine – s kojima je naša koža u dodiru 24 sata na dan – izaći će u pranju, ali ne sav.

Formaldehid se osim u tekstilnoj industriji koristi pri izradi fotografija, u drvnoj industriji, automobilskoj industriji, pri izradi tepiha, toaletnih papira, za izradu boja i eksploziva, čak i u kozmetičkim preparatima.

 

Osim ovog opasnog sastojka, modna industrija u procesu izrade odjeće koristi i druge, izuzetno opasne kemikalije kojima zagađuje okoliš i ugrožava zdravlje ljudi.

Nonilfenol etoksilat (NPE) je spoj opasan za endokrini sustav, ftalati ugrožavaju sistem za reprodukciju. Boje koje se koriste u toj industriji sadrže kancerogene amine.

Uporaba NPE-a u EU je ograničena, no ne i potpuno zabranjena. Zabranjeno je jedino te hemikalije ispuštati u otpadne vode.

Odjeća crne boje i bojila za kožnu odjeću često sadrže p-fenilendiamin (PPD), koji može izazvati alergijske reakcije.

PPD je kontaktni alergen. Izloženost PPD-u može biti kroz disanje, preko kože, gutanjem… Simptomi izloženosti uključuju iritaciju grla (ždrijela i grkljana), bronhalnu astmu, i dermatitis.

Osim u crnoj odjeći koristi se i u raznim bojama za kosu, obojenom krznu, obojenoj koži i određenim fotografskim proizvodima. Važno je napomenuti kako je crna odjeća kontaminiranija hemikalijama zbog same boje koju je teže dobiti. Također, dodaju se jake hemikalije kako bi boja bila postojana. Najopasnije je crno donje rublje.

Kako izbeći probleme sa odećom?

Pročitajte robne marke i pokušajte izbjeći sintetičke materijale kao što su rajon, najlon, poliester, akril, acetat ili triacetat. Također izbjegavajte postavke koje uključuju ne peglanje i ne gužvanje.

Kad god je to moguće, operite i osušite tu odjeću tri puta prije nošenja. Koristite samo sigurne, organske deterdžente iz trgovina zdrave hrane ili one koje ste napravili sami. Ako ih nemate, onda bar smanjite količinu deterdženta za bar pola po jednom pranju.

Izvor: aura

Pročitajte još:

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search