Kultura

Bratski zagrljaj na kapiji Andrićgrada, na obali Drine!

Ovaj čin srpski narod čekao je vekovima – Otkako je sveta i veka, nije bilo ni ovakvog spomenika, ni ovakve braće, ni ovakvog grada.

Uz reči Matije Bećkovića da je to spomenik „kakvog nije bilo i kakvog neće biti“, i koji „najbolje pristoji upravo Andrićgradu“, i zvuke čuvenog srpskog „Marša na Drinu“, spomenik braći Sokolović, Mehmed-paši i njegovom bratu patrijarhu srpskom Makariju, otkrili su danas u Andrićgradu predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković.

I na spomeniku poruku — „Ne bila vas vešeg brata želja kako mene u brata mojega“.

Spomenik Andricgrad Visegrad

Svečano je danas bilo u Andrićgradu. Pevao je hor „Srbadija“, nastupio orkestar MUP-a Republike Srpske i čuveni trubač Marko Marković…

Besedio je Matija Bećković, koji je rekao da se u „najveće istorijske događaje koji su se odigrali na Vidovdan ubraja i ovaj današnji, otkrivanje spomenika braći Sokolović, kome nema ravna u srpskoj simbologiji“.

„Ovaj čin srpski narod čekao je vekovima. Otkako je sveta i veka, nije bilo ni ovakvog spomenika, ni ovakve braće, ni ovakvog grada, ni ovakvog motiva kakvog nema ni kod Šekspira. A gde se to moglo desiti ako ne u Andrićgradu i ako ne na Vidovdan“, rekao je Bećković.

Imate pitanje o budućnosti?

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se Srbi moraju okupiti oko Srbije i Republike Srpske, jer su ih stradanja učila da tamo gde nisu imali svoju državu nisu imali ni slobodu i bili su laka meta onima koji su hteli da im, uzimajući slobodu, uzmu živote.

„Važno je da se ne stidimo svog identiteta, da poštujemo, veličamo i budemo ponosni pripadnici jednog naroda koji je izdržao mnogo više nego što bi to veći i mnogobrojniji narod izdržao“, rekao je Dodik obraćajući se brojim zvanicama na obeležavanju stotinu godina od velike pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

On je istakao da se danas obeležava veliki dan u kome su Srbi masovno stradali, koji su izgubili značajan deo svoje populacije, u kome su bili na pobedničkoj strani, a istorija ih je dovela u poziciju da na kraju tog veka budu ponovo satanizovani, budu na strani navodne krivice, u nečijoj želji da im se izgube ne samo države koje su stvorili, nego i celi nacionalni identitet.

„Zato je važno posmatrati taj vijek sa osvrtom šta to znači za Srbe koji su na strani slobode, na strani pobednika, stvarajući svoju državu stvarali i druge države za druge narode, jer nisu bili sebični da dele i da uzmu slobodu samo za sebe, nego za sve koji su živeli na ovim prostorima“, naglasio je predsjednik Srpske.

Kako to izgleda u izvedbi ovih prostora, dodao je on, videlo se na kraju prošlog veka kada su Srbi ostali bespotrebno dugo da brane Jugoslaviju koja se pokazala kao mesto značajne političke greške i promašaja srpskog nacionalnog i političkog bića u prošlom veku.

„Taj veliki rat odneo je mnogo naših sunarodnika, smanjio snagu naše nacije, i čitav vek iza nas bio je vek upornog oporavljanja koje i dan-danas traje“, naglasio je predsednik Srpske.

Dodik je rekao da je, kao predsednik republike, ponosan što proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica nije odustao da gradi ovaj grad, mada je nekoliko puta bio u prilici da odustane.

„Danas kada obeležavamo sto godina od završetka Prvog svetskog rata, bićemo krivi što obeležavamo pobedu. Ako se koristimo jezikom fudbala, srpski narod je u dva svetska rata zabio spektakularne golove, a odmah iza ratova pucao sam sebi u vlastitu mrežu”, rekao je Emir Kusturica.

„Koliko smo krivi prema sebi i svom nasleđu najbolje govori i ovaj dan. Trebalo je da prođe petsto godina pa da otkrijemo zagrljaj braće Sokolović, spomenik Makariju i Mehmed-paši čija pojava stoji nasuprot tvrdnji i ideji da nema rata dok ne udari brat ne brata“, rekao je Kusturica.

Imate pitanje o budućnosti?

Izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković preneo je u prazničnom danu u Andrićgradu i Višegradu bratske pozdrave Srbije Republici Srpskoj.

„Danas smo ovde pred Andrićgradom, dokazom šta može da učini duhovni rad. Vidovdan je dokaz da uprkos svemu postojimo“, rekao je Selaković, prenoseći zahvalnost Emiru Kusturici za njegove poduhvate.

Selaković je naglasio da Srbija poštuje svaku državu i svako uređenje u svom okruženju, a Republiku Srpsku voli, voljela je i voleće dokle god postoji.

Izvor: Iskra

Pročitajte još: |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search