Kultura

Deset knjiga koje biste trebali pročitati

Knjiga, prozor u svet sa kojom televizija i svi drugi mediji jednostavno ne mogu da se mere, uporede i takmiče. Praktično je nemoguće naglasiti važnost čitanja za naše psihičko zdravlje.

Ako volite da čitate, verovatno ste mnoštvo ovih knjiga već pročitali, ali nije na odmet da se podsetimo najboljih dela svih vemena:

1

Stakleno Zvono
Silvija Plat (1961.)

Opisuje život devojke koja kao nagradu dobija put u Njujork. Ima priliku da mesec dana provede u prestižnom modnom časopisu i iz materijalnog obilja i glamura na kraju mora da se ponovo vrati u svoj rodni grad i prihvati svoj običan život od kog je na kratko pobegla.

Vraćena u realni svet, ona zapada u depresiju, a potom dospeva u ludnicu. Ukoliko osećate da ste dovoljno hrabri da zajedno sa junakinjom ovog romana otkrijete dubine ljudskog uma i duše, počnite sa čitanjem.
2

Prohujalo sa vihorom
Margaret Mičel (1936.)

Kada jednom uplovite u svet Skarlet O Hare zaljubićete se u Jug. Istorijska novela koja će vas naterati da se zaljubite u bogatu, razmaženu heroinu koja će ipak na kraju zbog svoje prirode izgubiti ljubav svog života, ali i tada ona ne gubi nadu. Pročitajte ovu knjigu kada vam je neophodna dodatna motivacija i posvećenost jer se jedna Skarlet Ohara nalazi u svima nama.
3

Skarletno slovo
Nataniel Hotorn (1850.)

Hotorn piše o strogoj puritanskoj zajednici iz 1642. godine. Priča govori o ispaštanju, ceni iskupljenja, teškom životu pod pritiskom savesti, javne osude i unutrašnje muke. Ester Prin je počinila greh u očima zajednice.

Rodila je vanbračno dete i ne želi da otkrije identitet oca, pa mora biti obeležena kao nedopustiv primer, noseći slovo "A" na grudima, doveka žigosana sramotom. Zamislite kako grad izgledao kada bi postojala ovakva kazna.
4

1984.
Džordž Orvel (1949.)

Napisana 35 godina pre godine naslova, predstavlja svojevrsno predskazanje budućnosti i šta ona nosi. Mnogo nasilja, cenzure, kontrole uma, javni nadzor i rat. Orvel opisuje kakva je nekada bila Engleska i kako je sada postala autoritarna država. Interesantan izvor naučne fantastike, preveden na više od 65 jezika. Knjiga koja nam pomaže da definišemo sopstvenu definiciju slobode i da se zapitamo o svemu što smo mislili da znamo.
5

Lovac u žitu
Džerom Dejvid Selindžer (1951.)

Selindžeru je trebalo gotovo deset godina da napiše ovo delo koje je izrazilo egzistencijalne strepnje mlade generacije u Americi, kao i bunt protiv licemerja i laži u svetu njegovog junaka, Holdena Kolfilda, koji je ubrzo postao simbol za mnoge generacije izgubljenih tinejdžera širom sveta.

Značaj samog romana daleko je prevazišao granice književnosti. Lovac u žitu je najčitaniji roman na planeti, koji je kulturnom nasleđu čovečanstva podario jednog sasvim drugačijeg junaka - mladog lutalicu i uličnog filozofa Holdena Kolfilda.
6

Životinjska farma
Džordž Orvel (1949.)

Ova maštovita priča, svojevrstan je protest pisca protiv politike i sistema Velike Britanije između Prvog i Drugog Svetskog rata. Draž ove knjige jeste u tome što će svaki čitalac naći u njoj malo ili mnogo sličnosti sa stanjem iz daleke prošlosti ili sadašnjosti svoje zemlje.

Snaga imaginacije, neobična fabula, oštra satira, neočekivani obrt, humanizam i opominjujuća poruka čine „Životinjsku farmu” knjigom koja je aktuelna i danas na svim meridijanima Zemljine kugle.
7

Orkanski visovi
Emili Bronte (1847.)

Remek-delo engleske i svetske književnosti, jedna od najlepših ljubavnih priča svih vremena. Priča o fatalnoj ljubavi i kobnoj osveti, o tajnama i protivrečnostima skrivenim u dubinama ljudskog srca.
8

Devojčice
Luiza Mej Alkot (1868.)

Roman o četiri devojčice koje sa majkom preživljavaju teške trenutke oskudice i snalaženja u nastojanju da sačuvaju hrabrost i samopoštovanje.

Novela slikovito opisuje sve aspekte ženskog uma time što omogućava svakoj ćerki da krene različitim putem, da istraži sebe na putu individualnog sazrevanja.
9

O miševima i ljudima
Džon Stajnbek (1937.)

Jedna od najkontroverznijih knjiga XX veka. Džordž i Leni, držeći se jedan drugog pokušavaju da pobede usamljenost i otuđenost. Kao radnici u kalifornijskim prašnjavim poljima koji jedva sastavljaju kraj sa krajem, oni grabe svaki posao koji stignu.

Knjiga govori o ljudima koji tragaju za svojim mestom u svetu, mestu gde bi se mnogli skućiti i živeti u miru. Jako je izražena vrednost prijateljstva i humanosti, jak i dirljiv komad.
10

Ubiti pticu rugalicu
Harper Li (1960.)

Bio je momentalni hit odmah po objavljivanju, a svojoj je autorki doneo Pulicerovu nagradu 1961. godine. Odigrava se u malom gradiću na jugu Sjedinjenih Država i bavi se kontroverznim temama kao što su rasizam i segregacija, silovanje, klasne razlike i ravnopravost polova.

Zahvaljujući snazi karaktera glavnog lika, svrstava se u red onih retkih junaka koji prevazilazeći okvire jednog književnog dela postaju simbol univerzalne pravičnosti.
Pročitajte još:

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search