Kultura

HITOVI: Najboljih Deset Albuma Jugoslovensog Roka

U prošlom članku (HITOVI koje godinama pjevamo, a ne znamo pravu istinu!) smo naveli par pjesama sa zanimljivim podacima.

Bilo je burnih reakcija čitatelja, koji su navodili mnoge druge čuvene pjesme. U ovom prilogu smo odabrali, po našem mišljenju, 10 najboljih albuma.

Sve ove pjesme i danas rado slušamo, čak ih vole i mlađe generacije. Kvalitet nema rok trajanja. Da li su ovo i Vaši favoriti ili imate prijedlog da nešto promjenimo?

Ova lista je zasnovana na osnovu glasanja 1998. godine muzičkih kritičara, novinara, književnika i umjetnika iz Srbije, različitih profila, koji su imali dodira sa popularnom muzikom i naše redakcije.

Idoli: Odbrana
1

Idoli

Odbrana i poslednji dani, Jugoton, 1982

Album je objavljen 1982. godine u izdanju Jugotona (Srbija). Pjesme na albumu su: Kenozoik, Poslednji dani; Moja si; Senke su drugačije, Nemo; Nebeska tema; Rusija; Igrale se delije; Jedina; Odbrana; Gdje si sada cica-maco; Glavna ptica; Hajde, sanjam je, sanjaj.

Idoli: Odbrana
2

Paket - Električni Orgazam, Idoli, Šarlo Akrobata

Jugoton, 1981.

Jedna od najznačajnijih ploča u SFRJ koja predstavlja znak promene objavljena je 1981. u izdanju Jugotona (Srbija). Pjesme sa albuma su: Idoli: Maljčiki, Plastika; Schwule über Europa; Amerika; Električni Orgazam: Krokodili dolaze; Zlatni papagaj; Vi; Šarlo Akrobata: Ona se budi; Oko moje glave; Mali čovek; Niko kao ja.

Električni Orgazam: Zlatni Papagaj
Šarlo Akrobata: Ona se budi
paket sarlo idoli elektricni orgazam
time
3

Time

Time, Jugoton, 1971.

Ploču je objavio Jugoton 1972. godine (Hrvatska). Pjesme koje su bile na albumu su: Istina mašina; Pjesma No.3; Hegedupa upa; Kralj alkohola; Za koji život treba da se rodim.

Time: Za koji život treba da se rodim
4

Korni Grupa

Korni Grupa, PGP RTB, 1972.

Ploča je objavljena 1972. godine u izdanju PGP RTB (Srbija). Pjesme su: Glas sa obale boja; Put za istok; Moj bol; Bezglave ja-ha horde; Tata Ko. i mama Spo.

Korni Grupa: Glas sa obale boja
korni grupa
azara
5

Azra

Azra, Jugoton, 1980.

Album je objavljen 1980. godine u izdanju Jugotona (Hrvatska). Pjesme na albumu su: Jablan; Uradi nešto; Teško vrijeme; Tople usne žene; Vrijeme odluke; Gracija; Krvava Meri; Marina; Ne mogu pomoći nikome od nas; Iggy Pop; Žena drugog sistema; Obrati pažnju na posljednju stvar.

Azra: Marina
6

Dnevnik jedne ljubavi

Josipa Lisac, Jugoton, 1973.

Album je objavljen 1973. godine u izdanju Jugotona (Hrvatska). Pjesme koje su bile na ovom albumu su: O jednoj mladosti; Srela sam se sa njim; Sreća; Po prvi put, Plačem; Jedna kratka vest; Ležaj od suza; Ne poznajem ga; Verujem ti sve; Kao stranac.

Josipa Lisac: O jednoj mladosti
josipa lisac
indexi
7

Indexi

Indexi, Jugoton, 1977.

Prvi album ove legendarne grupe sa vokalistom Davorinom Popovićem objavljen je tek 1977. godine u izdanju Jugotona i bio je kompilacija najpopularnijhi singlova: Svijet u kome živim; Da sam ja netko; Krivac si ti; Sve ove godine; Sanjam; Plima; Predaj se srce; Budi kao more; Bacila je sve niz rijeku.

Indexi: Plima
8

Sunčana strana ulice

Azra, Jugoton, 1980.

Album je objavio Jugoton (Hrvatska) 1981. godine. Pjesme na albumu su: 041; Užas je moja furka; Fa-fa-fa; Kipo; Ne reci mi dvaput; Provedimo vikend zajedno; Kurvini sinovi; Bankrot mama; Pametni i knjiški ljudi; Kad Miki kaže da se boji; Pit… i to je Amerika; Daleko od istine; Poljska u mome srcu; Suzi F. (Kada vidim Beč); Između nas; Nemoj po glavi d.p.; Gospodar samoće; Poljubi me…; Karta za sreću; Uvijek ista priča; Sunčana strana ulice; Grad bez ljubavi; Nedjelja popodne; Odlazak u noć.

Azra: Užas je moja furka
azra album suncana strana ulice
buldoyer album pljuni istini u oci
9

Pljuni istini u oči

Buldožer, Helidona, 1975.

Album je objavljen 1985. godine u izdanju Jugotona (Srbija). Pjesme koje su se vrtile su: 220; Vidi šta sam ti uradio...; Nemoj da budeš nja nja; Ti se ljubiš; Dobro jutro, džezeri; Sa druge strane jastuka; Šarene pilule za lilule; Dvadeseti vek; Francuska ljubavna revolucija; Nemoj da se zezaš sa mnom; Zažmuri

Buldožer: Život to je feferon
10

Sa druge stran jastuka

Bajaga i Instruktori, Jugoton, 1985.

Album je objavljen 1985. godine u izdanju Jugotona (Srbija). Pjesme koje su se vrtile su: 220; Vidi šta sam ti uradio...; Nemoj da budeš nja nja; Ti se ljubiš; Dobro jutro, džezeri; Sa druge strane jastuka; Šarene pilule za lilule; Dvadeseti vek; Francuska ljubavna revolucija; Nemoj da se zezaš sa mnom; Zažmuri

Bajaga i Instruktori: Dobro Jutro Džezeri
bajaga i instruktori album sa druge strane jastuka
Pročitajte još: |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search