Kultura

Pozorišni Kustendorf 25. i 26. oktobra na Mećavniku

„Pozorišni Kustendorf“ režisera Emira Kusturice biće održan 25. i 26. oktobra na Mećavniku, uz podršku kompanije „NIS“, u organizaciji „Rasta Internacionala“, najavili su danas organizatori.

Pod sloganom „Društvo spektakla“, festival će pokušati da odgonetne mesto i ulogu pozorišne umetnosti u aktuelnom društvu, u kojoj je spektakl u osnovi svega i predstavlja, ne samo osnovni element razonode, već i samo srce nestvarnosti ovog društva, odnosno vladajući oblik života.

Zadržavajući internacionalni karakter, u studentskom takmičarskom programu naći će se četiri predstave, koje se nadmeću za nagradu „Zlatni list“, dve iz Srbije i po jedna iz Rusije i Poljske.

Akademija umetnosti u Novom Sadu predstaviće se predstavom „Kiseonik“, Ivana Viripajeva, Filmska akademija iz Lođa, iz Poljske, izvešće komad „Cena života“, dobitnice Pulicerove nagrade Martine Majok, Državna pozorišna akademija iz Jaroslavlja odigraće „Čehov.nekst“, dok će se Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda predstaviti sa komadom „Džordž Kasplan“, Frederika Sontaga.

Selekcija festivala, kao i prethodnih godina, poverena je nagrađivanom reditelju Milanu Neškoviću, koji iza sebe ima više uspešnih predstava na scenama najeminentnijih pozorišta u Srbiji i šire.

„Selekcija je bazirana na odnosu pojedinca i društva i na problemima sveprisutnog nedostatka empatije. Sve predstave se bave osobama koje se nisu snašle u društvu pojedinaca i tragaju za sobom i svojim identitetom, kao uostalom i pozorište“, rekao je selektor festivala Milan Nešković o kriterijuma za takmičarski program, prenosi Tanjug.

U okviru revijalnog programa gostovaće renomirana srpska pozorišta — Jugoslovensko dramsko pozorište, sa nagrađivanom predstavom „Zašto je poludeo gospodin R.“, i Beogradsko dramsko pozorište, sa predstavom „Moje dete“.

Drugog dana, reditelj i osnivač „Pozorišnog Kustendorfa“ Emir Kusturica moderiraće debatu sa istaknutim umetnicima, na ovogodišnju temu „Pozorište u društvu spektakla“.

Kompanija „NIS“ je četvrtu godinu za redom generalni sponzor „Pozorišnog Kustendorfa“.

Pružanje podrške projektima iz oblasti kulture, nauke i obrazovanja, sa posebnim akcentom na razvoj mladih talenata, jedan je od strateških ciljeva kompanije NIS, koji se realizuju pod sloganom „Budućnost na delu“.

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search