Kultura

Violinista Dragan Sredojević ostavlja svet bez teksta

Violinista Dragan Sredojević, čije je umeće široko poznato i visoko cenjeno u celom svetu, jedan je od naših virtuoza i "kulturnih diplomata" koji svojim blistavim nastupima širom planete doprinosi lepšoj slici o Srbima i Srbiji.

Krajem maja, proveo je pet dana u Italiji, na poziv dr Đorđa Andrijana, profesora Univerziteta u Padovi i Internacionalnog univerziteta u Veneciji, u sklopu projekta Uneska gde bi na listu svetske kulturne baštine trebalo da bude upisana padovanska Urbs Picta, doprinoseći i na ovaj način saradnji Italije i Srbije na polju kulture i umetnosti. Dr Andrijan je bivši međunarodni službenik Uneska i trenutno međunarodni ekspert za kulturno nasleđe i projekt menadžer Urbs Picta Padova, član Akademije nauka, književnosti i umetnosti Galileana iz Padove.

Kontaktiraj nas sad!

Obišli smo lokacije u Padovi koje su deo takozvane Urbs Picta inicijative za dodavanje na listu svetske kulturne baštine, a koju čine mesta sa izuzetno očuvanim celinama fresaka iz 14. veka - remek-dela velikog Đota i drugih slikara tog vremena - kaže Dragan Sredojević.

Imao sam i niz susreta sa visokim zvaničnicima Padove i Veneta, gde sam sreo ključne ličnosti akademske, kulturne i muzičke zajednice zahvaljujući angažmanu dr Andrijana: gradski sekretar za međunarodnu saradnju Padove Frančeska Benkolini, zamenik predsednika Orkestra Padove i Veneta Paolo Đareta, prodekan Internacionalnog univerziteta u Veneciji profesor Luka Pes, predsednik i umetnički direktor festivala Bartolomeo Kristofori - Đan Paolo Pinton i Alesandro Tomazi.

Poseta Apeninskom poluostrvu bila je plodonosna, budući da je ostvaren niz dogovora o budućoj saradnji, o čemu violinista kaže:

Povodom upisivanja na listu Uneska, održaću nekoliko koncerata, a glavni nastupi biće upriličeni od 22. do 26. septembra u Padovi, upravo na tim prelepim lokacijama koje su kandidati za sticanje statusa kulturnog blaga.

Srpski virtuoz je već bio pozvan da koncertom nastupi i na ceremoniji završnice prolećnog semestra na Internacionalnom univerzitetu u Veneciji (VIU) 27. maja.

Tokom prethodnih petnaest godina, imao sam veliko zadovoljstvo da često nastupam u Italiji, između ostalog i u čuvenoj Skali u Milanu, ali smatram da je ovoga puta povod posebno značajan za mene i moj narod. Velika mi je čast što sam, kao predstavnik afirmisanih umetnika iz Srbije, mogao da doprinesem svečanoj ceremoniji proslave svetske kulturne baštine.

Danas Dragan očarava publiku u najprestižnijim dvoranama, nastupajući na retkoj violini francuskog graditelja Fransoa Lipoa iz 18. veka, koju je dobio na korišćenje ljubaznošću privatnog kolekcionara.

A njegov vanredno redak dar bio je uočljiv od najranijih dana... Rođen u Valjevu, sa šest godina počinje da svira violinu - najpre kao najmlađi polaznik tamošnje muzičke škole "Živorad Grbić", a kasnije i "Mokranjac" u Beogradu. Docnije tu započinje i svoje akademsko obrazovanje na Fakultetu muzičke umetnosti, u klasi prof. Marije Jokanović, a nastavlja na moskovskom Konzervatorijumu "P. I. Čajkovski", u klasama prof. Marine Jašvili i prof. Eduarda Grača, gde diplomira sa najvišim ocenama za samo tri godine.

Nakon završenih studija u Moskvi, na poziv jednog od najvećih dirigenata našeg doba, maestra Valerija Gergijeva, nastavlja karijeru kao solista jednog od najprestižnijih muzičkih kolektiva na svetu - orkestra Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu.

Sa njima sam nastupio više od hiljadu puta na najznačajnijim festivalima i scenama širom sveta - navodi umetnik, koji je sa svega 25 godina, kao najmlađi koncertmajstor, bio pozvan da vodi čuveni Londonski simfonijski orkestar, sa kojim je snimao za Bi-Bi-Si radio i koncertirao po Velikoj Britaniji i Evropi.

POSVEĆEN I PEDAGOŠKOM RADU

Pored aktivne izvođačke karijere, Sredojević je veoma posvećen i pedagoškom radu, kroz brojne radionice i masterklaseve sa mladim talentima. Od 2018. godine, angažovan je kao asistent na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je trenutno na poslednjoj godini doktorskih studija.

NAGRADA "BEOGRADSKI ANĐEO"

Sredojević je imao čast da 2016. svečano otvorio 48. Bemus u Kolarčevoj zadužbini, izvodeći koncert za violinu i orkestar Bramsa, uz pratnju Simfonijskog orkestra RTS i Bojana Suđića i u direktnom prenosu RTS. Među brojnim domaćim i inostranim priznanjima, ističe se nagrada "Beogradski anđeo" Ministarstva kulture Republike Srbije, za umetničku izuzetnost i veliki doprinos kulturi.

Pročitajte još:

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search