Kultura

Zanimljivosti: Nelson Mandela

Nelson Mandela, ime poznato mnogima, verovao je i prkosio izgledima kandidujući se za predsednika. Pobedio je, a ostalo je istorija.

Ko bi pomislio da će čovek koji je bio u zatvoru na 27 godina na kraju postati predsednik Južne Afrike?  Ali pre svega ovoga, Mandela je pretrpeo diskriminaciju i teškoće koje nije svaki čovek mogao da podnese. Međutim, ovo je samo zapalilo vatru koja se već rasplamsala u njemu. Ovo je istina. Ovo su sve činjenice o Nelsonu Mandeli.

Ono što je još vrednije je da Nelsonov uspeh nije bio za njegovu slavu, već za okončanje rasno-opresivnog sistema aparthejda u Južnoj Africi. Težio je demokratskoj i inkluzivnoj Južnoj Africi. Mandela je imao san i probio se do vrha da bi ostvario svoje vizije o jednakosti. Njegova priča je dokaz da svako može da promeni svet ako ima plan i tretira ljude kako treba.

Od svih lidera na svetu, šta Nelsona Mandelu čini tako posebnim? Za mnoge, Nelson Mandela je bio snažan i vredan divljenja jer je težio miru umesto da se osveti svojim političkim neprijateljima. To zaista mnogo govori o tome kakav je čovek bio. Afrički lider je imao moćno prisustvo i svojim osmehom razoružao neprijatelje. Mandela je svetu pokazao kako izgleda oprost. Nije tražio samoslavu, niti je skrivao svoje mane ili propuste. Njegovi postupci su dokazali da mir zaista može biti moćan.

Koliko je naših sadašnjih svetskih lidera takvih? Ambiciozni lideri širom sveta trebalo bi da nauče o Mandelinim njegovim principima koji su pomogli u oblikovanju jedne zemlje, a kasnije i celog sveta. Da li vas je naša kratka diskusija o Nelsonu Mandeli inspirisala da saznate više o njemu? Ako jeste, evo još nekih činjenica o Nelsonu Mandeli.

Nelson Mandela se ženio tri puta

Nelson Mandela je imao tri žene, Evelin Ntoko Mase, sa kojom se oženio 1944. i razveo 1958. godine, Vini Madikizelu, sa kojom se oženio 1958. i razveo 1996. godine, i konačno, Grasu Mašel, koja mu je bila supruga do njegove smrti.

Evelin Mase je bila južnoafrička medicinska sestra, dok je Vini Madikizela bila južnoafrička aktivistkinja. Mandelina partnerka do njegove smrti, Grasa Mašel, je mozambički političar i humanitarac.

Nelson Mandela je odrastao sa svojom braćom i sestrama u selu Kunu

Nelson Mandela je odrastao sa svojom braćom i sestrama u selu Kunu, malom ruralnom selu u južnoafričkoj provinciji Istočni Kejp, gde je kao dečak čuvao stada i uživao u svom blaženom detinjstvu. Prema Mandelinoj autobiografiji, Long Valk to Freedom, počeo je da bude pastir sa pet godina.

Nelson Mandela je kao dečak redovno posećivao crkvu

Mladi Nelson Mandela je redovno posećivao crkvene službe nedeljom. Zbog svog hrišćanskog porekla, kasnije je otišao u metodističku misionarsku školu u blizini svoje kuće i studirao istoriju, geografiju i engleski jezik. Odatle je shvatio koliko zaista voli afričku istoriju. Zanimljivo je da je Nelson na postupke evropskih kolonizatora gledao kao na prikriveni blagoslov jer su zemlji doneli obrazovanje i druge koristi. Stoga, nije ni čudo zašto je Madiba promovisao rasno pomirenje kada je postao predsednik.

Mandela je stekao srednje obrazovanje u metodističkoj srednjoj školi Clarkeburi

Pokušavajući da stekne veštine i znanje kako bi jurio svoje snove, završio je srednje obrazovanje u Klarkberi metodističkoj srednjoj školi u Engkobu. Engkobo je grad u južnoafričkoj provinciji Istočni Kejp. Škola je imala program u zapadnom stilu i takođe je bila najveća škola za crne Afrikance u regionu.

Nelson Mandela je išao na skupove Komunističke partije

U svojim ranim dvadesetim, Nelson Mandela je često posećivao skupove Komunističke partije. Mladi Mandela je bio oduševljen kada je video kako se Afrikanci, Indijci, Evropljani i druge rase druže kao jednaki. Kasnije je Mandela otkrio da se pridružio skupovima jer je video borbu Južnoafrikanaca, kako su oni rasno zasnovani i kako on najbolje može da se bori protiv toga. Kako se ovo dešavalo, Nelson je nastavio da studira na Univerzitetu Južne Afrike.

Mandela je išao na tri različita univerziteta od 1939. do 1949. godine

Od 1939. do 1940. Nelson Mandela je studirao pravo na Univerzitetu Fort Hare. Mandela je 1942. prešao na Univerzitet Južne Afrike i prešao na Univerzitet Vitvatersrand u Johanesburgu gde je boravio od 1943. do 1949. Iako je Mandela najpoznatiji alumni Univerziteta Vitvatersrand, tri puta je pao na završnom ispitu.

Bio je jedini crni afrički student na Univerzitetu Vitvatersrand

Kada je Nelson Mandela studirao pravo na Univerzitetu Vitvatersrand, bio je jedini crni afrički student u kampusu. Mandela je pretrpeo mnogo rasizma tokom svog vremena na univerzitetu. Na kraju je negovao dobar odnos sa liberalnim i komunističkim jevrejskim, indijskim i evropskim studentima.

Pridružio se bojkotu autobusa 1943. godine

Mandelin uticaj na liberalne i komunističke studente porastao je za relativno kratko vreme. 1943. je marširao u znak podrške trijumfalnom bojkotu autobusa da bi se preokrenulo povećanje cena karata. Prema knjizi Nelsona Mandele Duga šetnja do slobode, Mandela je marširao sa deset hiljada drugih za bojkot autobusa Aleksandre. Uspeh kampanje izazvao je plamen za jednakost u srcu mladog Mandele.

Nelson Mandela je postao član izvršnog komiteta ANCIL-a 1944. godine

Godine 1943. Mandela je upoznao i južnoafričkog aktivistu Antona Lembedea. Od samog početka, Mandela i Lembede su imali isto mišljenje kada su u pitanju mnoge stvari.

Da bi svoje ideje oživeli, Mandela i Anton Lembede došli su do predsednika Afričkog nacionalnog kongresa Alfreda Ksume. Ubedili su ga da je ANC-u ili Afričkom nacionalnom kongresu potrebna mlada krv da masovno mobiliše Afrikance da se bore za promene.

Shodno tome, Afrički nacionalni kongres omladinske lige ili ANCIL je osnovan na Uskrs 1944. Lembede je bio predsednik, a Nelson Mandela, član njenog izvršnog komiteta.

Nelson Mandela je postao otac u februaru 1945. godine

Evelin Mejz i Nelson Mandela su dobili prvo dete 1945. a drugo dete 1947. Nažalost, Mandelino drugo dete je umrlo od meningitisa devet meseci kasnije. Par je u početku živeo sa Evelininim rođacima, ali je ubrzo iznajmio kuću u gradu Orlando, Soveto, Južna Afrika, početkom 1946. Mandela je voleo svoj život kod kuće.

Mandela je osuđen na devet meseci zatvorskog rada 1952. godine

Do 1947. Nelson Mandela je izabran i služio je u izvršnom komitetu ogranka ANC-ove provincije Transval, pod regionalnim predsednikom C. S. Ramohanoeom.

U aprilu 1952. Nelson je počeo da radi u advokatskoj firmi u vlasništvu komuniste. Iste godine, Zakon o suzbijanju komunizma naložio je hapšenje Nelsona Mandele i proglasio ga krivim za statutarni komunizam. Mandela je osuđen na devet meseci zatvora.

Mandela je pokrenuo prvu advokatsku firmu u Južnoj Africi u vlasništvu Afrike

Nakon devet meseci provedenih u zatvoru, Mandela je otvorio sopstvenu advokatsku kancelariju u centru Johanesburga. U to vreme, ta advokatska kancelarija je bila jedina advokatska kancelarija koju je vodila Afrika u Južnoj Africi. Međutim, vlasti su mrzele Mandelinu advokatsku firmu i dale su mu vremena. Nelson je bio primoran da se preseli na manje prometnu lokaciju nakon što su vlasti uklonile njegovu kancelariju, pozivajući se na Zakon o grupnim područjima.

Evelin Mase je sumnjala da je Nelson imao aferu sa članovima ANC-a

Godine 1954., odnos Nelsona Mandele sa Evelin Mase je bio hit. Jedan od razloga bila je Evelinina sumnja da je Nelson imao aferu sa članovima ANC-a, Ruth Mompati i Lillian Ngoii. Nelson i Evelin su se razveli 1958. godine.

Sport je Nelsonu Mandeli pružio uravnotežen život

Nelson Mandela je voleo sport. Prema njegovim rečima, aktivnost mu je omogućila uravnotežen život. Nelson je bio jedno od lica sveta sporta - imao je snažnu strast prema boksu, fudbalu i ragbiju, poslednjem proglašenom za najpopularniji sport u Južnoj Africi danas.

Mandela je podržao pobedu južnoafričke reprezentacije u ragbiju Springboksa. Dominirali su na svetskom prvenstvu u ragbiju 1995. godine, čiji je domaćin i pobedila Južna Afrika. Bilo je to prvo Svetsko prvenstvo u ragbiju na kojem se svaki meč održavao u jednoj zemlji.

Verovao je da je sport efikasniji od vlade u rušenju rasnih barijera

Osim što je ljubitelj sporta, Nelson Mandela je verovao da se sport može iskoristiti za podršku aktivističkom pokretu. Jednom je izjavio da sport ima sposobnost da promeni svet, moć da inspiriše, i iznad svega, moć da ujedini ljude na način na koji malo šta drugo može.

Štaviše, Nelson je verovao da je sport dobar način da se mladi angažuju na ozbiljnijim pitanjima. Za njega je sport jezik mladih, a igra unosi nadu i navijačima i igračima. Nelson je verovao da sport, kada se koristi efikasno, može da sruši rasne barijere.

Mandela je jedan od osnivača Umkhonto ve Sizve

Godine 1961. postao je jedan od osnivača Umkhonto ve Sizve, oružanog krila Afričkog nacionalnog kongresa ili ANC-a. Ovo je učinjeno nakon masakra u Šarpevilu, jedne od najekstremnijih demonstracija protiv aparthejda u zemlji.

U ovom brutalnom masakru, policajci su pucali na masu, ubivši i ranivši preko 200 osoba. Osnovan da se odupre starim praksama južnoafričke vlade, Umkhonto ve Sizve je vođen od 1961. do 1994. godine.

Mandela je u zatvoru proveo 27 godina

Vlasti su 5. avgusta 1962. uhvatile Nelsona Mandelu i njegovog kolegu aktivistu Sesila Vilijamsa u blizini Hauika u Južnoj Africi.

Nelson Mandela je u zatvoru imao tuberkulozu

70-godišnji Mandela je u zatvoru oboleo od tuberkuloze. Bio je bolestan nedeljama, iskašljavao je krv i mučio se sa disanjem. Uz odgovarajući tretman, Mandela se oporavio od bolesti.

Zbog nezdravog okruženja u njegovoj ćeliji, Mandela je 1988. prebačen u zatvor Viktor Verster. Ostao je u kući čuvara u zatvoru Viktor Verster i to vreme iskoristio da završi LLB diplomu.

Zanimljivo je da su vlasti tokom boravka tamo dozvolile posetiocima da vide Mandelu, čime su im dali priliku da komuniciraju sa ANC-om ili Afričkim nacionalnim kongresom.

Iz zatvora je pušten 1990. godine

1990. godine, bivši državni predsednik Južne Afrike, Frederik Vilem de Klerk, oslobodio je Nelsona Mandelu zbog međunarodnog i rastućeg lokalnog pritiska, kao i šaputanja o rasnom građanskom ratu. Po izlasku iz zatvora, Mandela je održao govor o svojim uvidima za svoje sunarodnike.

Mandela je tražio mesto predsednika sredinom 70-ih

Dana 27. aprila 1994. godine, kako bi se pripremio za predstojeće izbore, Afrički nacionalni kongres je započeo kampanju za Nelsona Mandelu. Mandelina kampanja se fokusirala na RDP ili Program rekonstrukcije i razvoja, čiji je cilj bio stvaranje milion kuća za samo pet godina. Nelson se takođe fokusirao na pružanje boljeg pristupa vodi, struji i besplatnog obrazovanja za svoje sunarodnike.

Mandela je postao prvi crni predsednik Južne Afrike 10. maja 1994. godine

Nelson Mandela je ubedljivo pobedio na mestu predsednika. Inaugurisan je 10. maja 1994. godine u Pretoriji, koju su na televiziji i gledale milijarde gledalaca širom sveta. Njegovo predsedništvo trajalo je do 26. juna 1999.

Mandelin prioritet je nacionalno pomirenje

Biti predsednik bio je fizički izazov za 76-godišnjeg Mandelu jer je imao nekoliko bolesti. Ipak, služio je punom energijom, čineći nacionalno pomirenje primarnim zadatkom svoje administracije.

Tokom svog predsedništva, takođe je bio domaćin i upoznao nekoliko poznatih ličnosti i drugih lidera kao što su Majkl Džekson i kraljica Elizabeta II.

Nelson Mandela je nasledio neravnomernu ekonomiju

Administracija Nelsona Mandele je stekla ekonomiju sa ogromnim jazom u bogatstvu i uslugama između crnih i belih zajednica. Sa preko 35 miliona stanovnika, više od 20 miliona pojedinaca nije imalo struju ili standardne sanitarne uslove. Štaviše, 2 miliona ne može da priušti škole, 33% stanovništva je nepismeno, a više od 10 miliona ljudi nema pristup čistoj vodi. Pre svega, više od 30% je bilo nezaposleno, a skoro polovina stanovništva živi u siromaštvu.

Potrošnja zemlje na socijalnu pomoć drastično je porasla

Tokom predsedavanja Nelsona Mandele, socijalna potrošnja Južne Afrike se drastično povećala. Njegova vlada je organizovala paritet u grantovima za različite zajednice, kao što su starosne penzije, invalidnine i dotacije za izdržavanje dece, kao i balansiranje privilegija za crne i bele ljude.

Štaviše, Mandela je 1994. godine uveo besplatnu zdravstvenu zaštitu za decu mlađu od šest godina i trudnice. Pre nego što je napustio kancelariju 1999. godine, Mandelina administracija je tvrdila da je obezbedila stotine hiljada kuća, dajući utočište milionima ljudi, da gradi električne mreže, obezbeđuje bolji pristup vodi, stvaranje telefonskih linija, izgradnju klinika i slanje miliona dece u škole.

Mandela je želeo da služi samo jedan mandat

Trenutno, predsednici Južne Afrike mogu služiti dva mandata. Međutim, u ustavu Južne Afrike iz 1996. godine, predsednik može imati samo dva uzastopna petogodišnja mandata. Pošto je Mandela želeo da služi samo jedan mandat, nije čak ni pokušao da promeni ograničenje.

Tako se čuveni Madiba povukao iz aktivne politike da bi uživao u sumraku svog života u nekoliko filantropskih aktivnosti i sa svojom porodicom.

Zanimljivo, Mandela je takođe najavio da se povlači iz penzije. Šta je ovo značilo? U 85. godini vratio se u centar pažnje i inspirisao različite organizacije, podržavao sport, držao motivacione razgovore, upoznao važne ljude, pa čak i otputovao u Sjedinjene Države da razgovara sa senatorom Hilari Klinton, tadašnjim senatorom Barakom Obamom i predsednikom Džordžom V. Bush.

Nelson Mandela je preminuo u 95

U februaru 2011. 93-godišnji Mandela je hospitalizovan zbog respiratorne infekcije koja je uspešno lečena. Dve godine kasnije infekcija se vratila, a Mandela joj je podlegao 5. decembra 2013. Imao je 95 godina i bio je okružen porodicom u trenutku smrti.

Nelson Mandela ima biografski film

Činjenice o Nelsonu Mandeli koje treba da znate ako volite filmove! Biografski film Mandela: Long Valk to Freedom iz 2013. je britansko-južnoafrički film zasnovan na Mandelinoj autobiografskoj knjizi Long Valk to Freedom iz 1995. godine.

Film prikazuje najvažnije trenutke Mandelinog veoma živopisnog života, uključujući njegove mlađe godine, skoro tri decenije života u zatvoru i njegova iskustva kada je postao prvi crni predsednik Južne Afrike. Film se snažno fokusirao na to kako je Nelson obnovio nekada segregirano društvo u zemlji.

Mandela je dobio više od 250 nagrada

Tokom svog života, Mandela je dobio više od 250 nagrada. Najistaknutija od svih je Nobelova nagrada za mir 1993. godine, koju su primili on i bivši predsednik Južne Afrike Frederik Vilem.

18. jul je Međunarodni dan Nelsona Mandele

Ljudi slave Međunarodni dan Nelsona Mandele svakog 18. jula. Ujedinjene nacije su prvi put proglasile ovaj poseban dan 2009. godine kako bi podsetile ljude širom sveta da čine dobre stvari za druge, baš kao što je Mandela pokazao.

Mandela je južnoafrički otac nacije

Čak i pre njegove smrti, gde su ga obeležili još veće, Nelsona Mandela su već nazivali osnivačem demokratije zbog svog doprinosa društvu. Osim Južne Afrike, Madiba je takođe globalna ikona. Mnogi ga smatraju jednom od najpoštovanijih ličnosti našeg vremena, dok ga drugi vide kao modernog demokratskog heroja.

Nelson je više puta rekao da želi da ga pamte samo po svojim dostignućima, ali i po tome kako se vratio da ih postigne. Jedan od njegovih najpoznatijih citata potkrepljuje ovu ideju: Ne sudite mi po mojim uspesima, sudite mi po tome koliko sam puta pao i ponovo ustao.

Pročitajte još:

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search