Magazin

Samson Černov – slikar i fotograf koji je zadužio Srbiju

Tokom Prvog svetskog rata i pre toga balkanskih ratova, postojalo je formacijsko zvanje u srpskoj vojsci „ratni slikar”. Ratni slikari ujedno su bili i fotografi koje je po štabovima raspoređivao Obaveštajni odsek, čiji je šef bio potpukovnik Dragutin Dimitrijević Apis.

Bili su u obavezi da snimaju vojne operacije i da ih predaju komandi koja je vršila odabir. Pri štabovima i jedinicama snimali su ratni slikari Vasa Eškićević, Dragoljub Pavlović, Mališa Glišić, Vladimir Becić, Dragomir Glišić, Branko Jevtović.

Pored ovih fotografa susrešćemo i ime Riste Marjanovića, koji je zvanično bio dopisnik „Njujork heralda” i „Ilustrasiona” iz Pariza koji je tokom Velikog rata čestvo veličao pobede srpske vojske ali i hrabrost srpskog naroda.

Među slikarima i fotografima susrešćemo ime jednog Rusa, Samsona Černova, koji je napravio možda najviše fotografskih dokumenata iz ratova od 1912. do 1918. godine i ne samo to, već i nekoliko dokumentarnih filmova i veliki broj umetničkih slika.

srpska artiljerija samson cernovSamson Černov bio je dakle ratni fotograf, snimatelj i slikar ruskog porekla koji je svojim fotografijama sačuvao heroizam Srba u tri rata, dva Balkanska i Prvom svetskom ratu.

Černov je u Srbiju stigao 1912. godine kao dopisnik ruskih novina „Novoje vremja” i „Ruskoje slovo”.

Imao je ugovor i sa francuskim izdavačima, pa su njegove fotografije iz perioda Prvog balkanskog rata objavljene u listu „Ilustrasion“ (L'Illustration). Nastavio je sa radom i za vreme Drugog balkanskog rata. Tokom 1913. snimio je dva kratka filma, „Jedrene posle zauzeća“ i „Bitka na Bregalnici“, a u avgustu 1913. priredio je izložbu sa 400-500 fotografija iz perioda balkanskih ratova u Oficirskom domu u Beogradu.

U septembru 1914. vrhovna komanda srpske vojske priključila ga je filmskoj ekipi Đoke M. Bogdanovića, vlasnika bioskopa „Kasina”. Ekipa je snimala dešavanja na frontu prema reci Savi, grad Šabac u ruševinama, prelazak srpske vojske preko Save, dejstva u Sremu i razaranje Beograda.
Fotografija Samsona Černova koja prikazuje srpskog vojnika na Kalemegdanu tokom Prvog svetskog rata.

Fotografija Samsona Černova koja prikazuje srpske vojnike na Krfu 1916. godine

Samson Cernov, Srpska vojska, Kamp

Samson Černov, fotograf ruskog porekla koji je beležio borbu Srpske vojske tokom balkanskih i Prvog svetskog rata

On se i u tom periodu bavio fotografijom i učestvovao je u povlačenju srpske vojske preko Albanije.

Samson Černov je autor i čuvene fotografije srpskog vojnika „Oko sokolovo“ na kojoj je prikazan Dragutin Matić i koja je postala planetarno poznata.

Po dolasku na Krf, predsednik srpske vlade, Nikola Pašić, odlučio je da ga pošalje u Evropu. U Londonu je 5. juna 1916. u Galeriji Kraljevskog instituta otvorena izložba fotografija i akvarela „Srbi, decembra 1915“ s motivima iz ratova 1912-1915, a izložbu je otvorio ruski knez Mihail Mihailovič Romanov.

Izložbi su prisustvovali Nikola Pašić, ambasadori svih savezničkih država i oko 600 drugih zvanica, a sam Černov je tom prilikom govorio o borbama srpskog naroda protiv Turaka i kasnije protiv Austrijanaca i Nemaca.

Černov je i posle Velikog rata svojim radovima prikazivao borbu Srba, pa je tako organizovana i izložba njegovih fotografija u SAD, o čemu je izveštavao i „Njujork tajms“.

Černov je i u Parizu o istoj temi održao seriju predavanja.

Černov, koga pomalo i zaboravljamo, bio je bolji predstavnik Srba u svetu nego mnogi zvaničnici. Svojim izložbama, predavanjima, fotografskom, umetničkom i filmskom aktivnošću, objektivno je izveštavao svet o događajima u Srbiji i na Balkanu.

Bio je ruski Jevrejin, koji je prema podacima srpske obaveštajne službe, u Rusiji imao suprugu i troje dece.

Fotografija Samsona Černova koja prikazuje srpskog vojnika na Kalemegdanu tokom Prvog svetskog rata

Samson Cernov, Srpska vojska, Kamp
Pročitajte još: |

Pratite nas

Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search