Satira i Humor

Dani postaju sve kraći – preti li nam večni mrak?

Požarevac (arhiva) - Da li uskoro više neće biti prirodne dnevne svetlosti? Na to ukazuju najnovija saznanja naučnika iz Požarevca, prema kojima se dužina dana neprestano smanjuje u poređenju sa dužinom noći. Očigledno je da je proces nezaustavljiv.

„Iako smo krajem jula imali još oko 15 sati dnevnog svetla, sada smo dostigli samo osam i po sati“, objašnjava požarevački astronom dr. Ivo Zvocić. Razlog: Sve ranije pada mrak, i sve kasnije sviće. "Čini se da se razvoj trenutno usporava, ali kraj se zapravo ne nazire."

 

Projekcije pokazuju da će totalni mrak zavladati najkasnije do aprila 2021. godine, ako se nastavi trenutni trend.
Jedno je jasno: Ako sunce uopšte ne sija, to ne bi imalo samo fatalne efekte na floru i faunu, već bi i bacilo globalnu ekonomiju na kolena. Raspad useva, glad i ratovi bili bi svakodnevnica.

Međutim, u naučnoj zajednici postoji protivljenje Zvocićevim tezama. Nekoliko naučnika iz Južne Amerike i Australije navode da njihova merenja ukazuju da dani trenutno ne postaju sve kraći, već neumoljivo duži.

Posle nasilnih sporova u specijalnim časopisima, zajednički eksperiment u ekvadorskom Kitu sada bi trebalo da razjasni ovo pitanje.

Pročitajte još:
Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2021 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search