Satira i Humor

Erdogan je privatno mnogo opušteniji - Šarli Ebdo

U danima pojačanih tenzija između francuskog predsednika Emanuela Makrona i turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana, francuski satirični list “Šarli ebdo” objavio je novu naslovnu stranu sa karikaturom turskog poglavara.

List poznat po provokativnim karikaturama, objavio je naslovnicu na kojoj se podsmeva Erdoganu.

  • Erdogan: "Privatno je vrlo duhovit" – navodi se na naslovnoj strani uz crtež Erdogana koji u donjem vešu sedi na fotelji i zadiže haljinu ženi koja nosi hidžab.
  • Dok gleda golu guzu Erdogan drži limenku pića (pivo?) uzvikujući: "Oooo, profet..."

Da podsetimo, tenzije između Evropske unije i Turske su porasle otkako je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upro prstom u mentalno stanje predsednika Francuske Emanuela Makrona, a čelnici EU su osudili njegovu retoriku. Osim Turske, čini se da je ceo muslimanski svet ustao protiv Makrona koji je čak u iranskim novinama završio na karikaturi kao đavo.

Nakon brutalnog ubistva nastavnika Samuela Patija pre dve nedelje u Parizu, predsednik Francuske branio je slobodu govora.

– Nećemo se odreći karikatura i crteža, čak i ako se drugi povuku – rekao je Makron pozivajući na kraj mržnji i nasilju.

Inače, ubijeni nastavnik je nedugo pre zločina svojim učenicima na času pokazivao karikature proroka Muhameda. Nakon njegovog ubistva na zgradi u Parizu, u čast preminulog, prikazani su crteži lista “Šarli ebdo”.

Da podsetimo, ovaj satirični list 2015. godine je bio meta terorističkog napada. Redakcija se preselila na tajnu lokaciju, a nedavno je glavni osumnjičeni za napad u Parizu mačetom kojom je dvoje ljudi ranio na ulici, priznao je u policiji da mu je meta bio satirični časopis.

Napad se dogodio ispred novinske agencije Premijer linj, koja je u zgradi gde su prostorije Šarli Ebdoa bile u vreme smrtonosnog terorističkog napada 2015, takođe izvedenog zbog spornih karikatura.

Na jednoj od tih karikatura naslikan je profet Mohamed kako se žali: "Kako je teško kada te budale obožavaju..."

Pročitajte još: | |
Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search