Satira i Humor

Senzacija: Majmun naučio da čita "INFORMER"

Beograd (tankrc) - Da li su naši životinjski rođaci pametniji nego što smo mislili?

Naučnici u Institutu za Evolucionu Antropologiju u Vinči (IEAV) su uspeli da obuče 15-godišnjeg šimpanzu Acu da čita i razume "Infomer" novine.

Nakon čitanja, Aca, kome je potrebno oko 30 minuta da pročita kompletno izdanje, je u stanju da ponovi korektan sadržaj svakog članka.

 

Kontaktiraj nas sad!

Aktivisti za žaštitu životinja kritikuju eksperiment kao izrazitu okrutnost prema životinjama.

"Do sada smo bili ubeđeni da šimpanze ne znaju čitati", objašnjava priznati primatolog profesor Darko J. Vučević.

"Svi pokušaji sa dečijim knjigama, tekstovima na prostijem jeziku ili čak i drugim novinama su propali. Međutim, jedinstvena kombinacija kratkih reči i emocionalnih slika koje nalazimo u "INFORMERU" omogućavaju da čak i mozak šimpanze koji je mnogo jednostavniji od onog kod ljudi, shvati ono što je pročitano.

Aca se snalazi i na internet stranici Informer.rs.

Majmu Aca se snalazi i na internetu

Tako je Aca u stanju da reprodukuje sve vesti sa estrade, doprinose mržnje prema opoziciji, horoskopske tekstove, kao i divlje špekulacije o fudbalskim transferima uz pomoć znakovnog jezika.

Ali nažalost, Acine neverovatne sposobnosti ne oduševljavaju sve osobe. Aktivisti organizacije za zaštitu životinja PICA zahtevaju da se ciniči eksperiment odmah obustavi. Oni klasifikuju eksperimente kao posebno ozbiljan slučaj mučenja životinja, jer se psihološke posledice za Acu ne mogu proceniti.

Ovakve kritike primatolozi instituta u Vinči kategorično odbijaju. Šimpanza Aca već nekoliko dana odbija da nastavi čitati "Informer". On je nedvosmisleno signalizirao da je sadržaj Informera isuviše oskudan za njega. Upotrebljeni modeli razmišljanja u člancima Informera su trivialni, koriste se uvek isti iznova, a događaji su nepotrebno emocionalno naduvani.

Izuzev toga, gole žene na 3. strani su nedovoljno dlakave za Acin ukus. Prema naučnicima instituta, Aca se sada sve više posvećuje svojoj drugoj velikoj strasti: bacanju svojih fekalija preko ograde.

Pročitajte još: | |
Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search