Satira i Humor

Novi obavezni EU standard: utikači za uštedu energije

Brisel (euprc) - Klimatska katastrofa se nazire, električna energija postaje sve skuplja: Komisija Evropske unije sada želi da pomogne u uštedi energije za sve kućne aparate.

Od januara 2022. godine, potrošnja električne energije u evropskim domaćinstvima treba da se prepolovi.

Golim okom se novi utikač za uštedu energije teško može razlikovati od uobičajenog utikača. Ali smanjenje broja kontakata sa dva na samo jedan sugeriše da se ovde može dugoročno uštedeti 50 procenata energije.

eu stekdozaUprkos revolucionarnoj tehnologiji, utikač je takođe u potpunosti kompatibilan sa starijim utičnicama. Međutim, dugoročno gledano, sve utičnice širom EU treba da se pretvore u novi standard - od 2024. tada će biti potpuno nemoguće povezati jedan od uređaja za progutavanje električne energije koji su danas u upotrebi.

Po mreži već kruže brojna uputstva pomoću kojih bi svi mogli da pretvore svoj stari uređaj u čudo za uštedu energije sa običnim kleštima.

Odgovor je bio izuzetno pozitivan. Mnogi hobi-električari čak navode da su postigli uštedu električne energije i do 100 posto nakon konverzije - znatno više nego što EU zakonodavac zahteva.

Pročitajte još: |
Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search