Satira i Humor

Novi zakon u EU: Obavezni lanci za sneg vozovima

Brisel (euprc) - EU reaguje na promenu klime i početak zime: Da bi ostala bez nesreća i udesa čak i na hladnoći, ledu i snegu, EU je danas donela zakon prema kome sve železnice na teritoriji EU moraju imati točkove vozova opremljene lancima za sneg.

Države na prostorima Jugoslavije su iznenađene ovom odlukom. Dok Hrvatska, uz gunđanje iza leđa EU zvaničnika, namerava da zatraže dodatne IMF-kredite, da bi mogla finansirati ovaj divovski poduhvat u Srbiji nismo uspeli stupiti u kontakt sa ministarstvo za saobraćaj, tako da stav Srbije ostaje nepoznat. Da li je Srbija spremna? Da li je ovo presudni zakon koji onemugućuje Srbiji da ispuni uslove članstva? Ili će pak predsednik Vučić lično angažovati u stavljanje lanaca na vozove Srbije? Pitanje za pitanjem, koja ostaju bez odgovora.

Nemačkoj je već dalje: Nemačke Železnica DB (Deutsche Bahn) je započela opremanje točkova svojih ICE-ova, IC-a i regionalnih vozova lancima za sneg. To može dovesti do kašnjenja, upozorava DB.

Do nedavno se nadalo da će EU dozvoliti svojim članicama da same odluče kako da regulišu železnički saobraćaj zimi. A države članice su priželjkivale, da će ih ova dugotrajna i skupa procedura stavljanja lanaca na točkove mimoići, izjavio je gospodin Moron Uhu, portparol železnice SNCF u Francuskoj. Ali pošto na nižim kotama već dva dana ima snega i leda, nema alternative. „Po ovom vremenu, samo lanci za sneg mogu sprečiti vozove da klize ili skrenu sa šina u krivinama“, objašnjava Moron.

Lanci za sneg na vozovima minimizira rizik od prokretanja točkova i potrebe da putnici guraju voz kod većih uspona navodi portparol EU komisije gospođica Hermanka Gering.

Zahvaljujući lancima za sneg, voz uspeva mnogo lakše da se zaustavi na pravoj stanici, a ne tek na onoj sledećoj, navodi Gering.

U zapadnim državama radnici i tehničari sada rade u dodatnim smenama kako bi lance za sneg postavili na oko 45.200 lokomotiva i 37.000 putničkih kompozicija. Nakon toga su na redu i teretni i putnički vagoni, kojih ima oko 1.000.000.

„To je vraški posao“, objašnjava tehničar SNCF-a, fancuske državne železnice Fredrik Kaćukući. Tehničar šinskih vozila podiže TGV-e (Train a Grande Vitesse, francuske brze vozove) dizalicom, a zatim obavija lance oko levih prednjih točkova. "Ali to je ipak manje napora nego posipanje soli i šodora po celoj železničkoj mreži. Posipanje se obavlja ručno, jer obično vozila za posipanje ne mogu tamo da voze gde ima snega i leda."

Čak i ako lanci za sneg smanje rizik od klizanja vozova ili skretanja u jarak, ledene temperature narednih nekoliko dana verovatno će imati negativan uticaj na red vožnje u EU. Jer - baš kao i kod automobila - maksimalna brzina dozvoljena za vozove sa lancima za sneg je 50 km/h, što znači da put od Amsterdama do Liona traje oko dvanaest umesto pet sati.

Pročitajte još: |
Perunis Call Centar
Perunis Call Centar

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search