Zdravlje

10 razloga zašto svako domaćinstvo treba imati aloe vera

Aloe vera – jedna od više od pet stotina sočnih vrsta u rodu Aloe – korištena je tokom istorije za liječenje kako unutrašnjih tako i spoljašnjih bolesti.

Aloe vera gel je široko prepoznatljiv po svojoj sposobnosti da smiri bol i upale prouzrokovane opekotinama, ili tačnije opekotine od sunca. Međutim, većina ljudi ne prepoznaje čitav spektar zdravstvenih prednosti koje nudi ova nevjerovatna biljka. Pročitajte kompletnu listu nevjerovatnih prednosti i svakodnevnih upotreba odličnog univerzalnog prirodnog lijeka – Aloe vere.

1. Aleo vera je bogata vitaminima

B1 (tiamin) – Važan za metaboličke funkcije, posebno u pogledu metabolizma ugljenih hidrata.
B2 (riboflavin) – Potreban za sintezu drugih vitamina, uključujući mnoge druge vitamine B. Takođe poboljšava varenje i metabolizam.
B3 (niacin) – Smanjuje nivo LDL (lošeg) holesterola i triglicerida uz poboljšanje HDL (dobrog) holesterola. Takođe važan za jetru, bubrege, srce i crijevnu funkciju.
B6 (piridoksal fosfat) – Neophodan za metabolizam aminokiselina, kao i za otpuštanje glukoze iz skladištenog glikogena u jetri i mišićnom tkivu.
C (askorbinska kiselina) – Funkcioniše kao antioksidans, stimuliše proizvodnju kolagena, i igra važnu ulogu u mnogim enzimskim reakcijama.
B9 (folat) – Potreban za sintezu i popravku DNK, kao i za proizvodnju zdravih crvenih krvnih zrnaca.
A (beta-karoten) – djeluje kao antioksidant, poboljšava očuvanje zdravlja i može smanjiti rizik od raka dojke i jajnika.

2. Aloe vera je odličan izvor minerala

Kalcijum – Poboljšava gustinu kostiju, mentalno zdravlje, mišićnu funkciju, vaskularno zdravlje. Takođe sprečava osteoporozu kod žena u menopauzi.
Cink – Podstiče bolje imunološko zdravlje i bitan je za oko sto enzimskih funkcija u ljudskom tijelu.
Bakar – Neophodan za kardiovaskularno zdravlje, posebno za transport i preradu kiseonika u krvi.
Željezo – Potrebno je prvenstveno za transport kiseonika i ugljen-dioksida u krvi.
Kalijum – Važan za zdravu funkciju mozga i nervnog sistema, kao i za regulisanje nivoa tjelesne tečnosti.
Magnezijum – Potreban za stotine enzimskih procesa uključujući sintezu DNK i RNK. Takođe podstiče efikasniji transfer energije u cijelom tijelu.

3. Aloe vera sadrži 8 esencijalnih aminokiselina

Lizin – Pomaže u proizvodnji elastina i kolagena koji podstiču zdravlje i mladost kože.
Valin – Koristi se pri regeneraciji energije i ćelija u mišićnom tkivu.
Metionin – Esencijalan u malim količinama za funkciju jetre i kardiovaskularno zdravlje.
Leucin – Podstiče povećani rast mišića i poboljšava mišićnu funkciju. (Preporučuje se upotreba u kombinaciji sa Biotinom.)
Isoleucin – Pomaže u varenju masnih kiselina i reguliše nivo glukoze u krvi. (Preporučuje se upotreba u kombinaciji sa Biotinom.)
Fenilanin – Koristi se kao analgetik i antidepresiv.
Histidin – Pomaže u mnogim enzimskim funkcijama. Takođe važna komponenta u respiratornom sistemu.
Glutaminska kiselina – Djeluje kao ključna komponenta u ćelijskom metabolizmu.

4. Aloe vera smiruje žgaravicu

Sok Aloe vere može pomoći sa probavnim problemima. Na isti način kako Aloe vera gel umiruje opečenu kožu, sok aloe vera biljke umiruje sluznicu želuca i crijeva. Sok Aloe vere ako se uzima umjereno, može pomoći u olakšanju raznih poremećaja, kao što je sindrom iritabilnog creva. Takođe se može koristiti kako bi se izliječili stomačni čirevi i reguliše mikroflora u crijevima.

5. Aloe verina antimikrobna svojstva

Sok Aloe vere sadrži nekoliko hemijskih komponenti koje spriječavaju razvoj bakterija, gljiva, mikroba i drugih mikroorganizama. Hemijske komponente Aloe vere uključuju sumpor, salicilnu kiselinu, cinaminsku kiselinu, lupeol, fenol i urejni azot – još jedan razlog da držite Aloe vera gel pri ruci.

6. Aloe vera poboljšava imuni sistem

Aloe vera sadrži nekoliko polisaharida koji stimulišu povećanu imunološku funkciju. Iz tog razloga, sok Aloe vere često se uzima kako bi se spriječile bolesti.

Takođe, kao što je ranije rečeno, sok Aloe vere sadrži antioksidantni vitamin C koji dodatno pomaže u jačanju imunološkog sistema od virusnih i bakterijskih napada.

7. Aloe vera sadrži masne kiseline

Sok Aloe vere sadrži tri važna biljna sterola (steroidni alkoholi) koji pozitivno utiču na ljudsko tijelo.

Lupeol – Ima anti-inflamatorne, anti-mikrobiološke, anti-protozoalne, anti-tumorske i kemopreventativne karakteristike.
Kampesterol – Smanjuje apsorpciju holesterola u crijevima.
Beta-sitosterol – Takođe smanjuje loš nivo holesterola i pomaže u liječenju nekih vrsta raka.

Druge masne kiseline koje se nalaze u Aloe veri uključuju: linoleinske, linolenske, oleinske, stearinske, palmitinske, mirističke i kaprilne kiseline.

8. Aloe vera je moćan detoksifikator

Zahvaljujući svojoj želatinoj prirodi, Aloe vera pomaže u detoksikaciji dok prolazi kroz probavni trakt. Takođe, jer sadrži nekoliko mineralnih jona koji pomažu organizmu u transportu i regulaciji tečnosti, konzumiranje soka Aloe vere može vam pomoći da efikasnije eliminišete toksine kroz vašu kožu, znojenjem.

9. Aloe vera podiže pH tijela

Acidoza – poremećaj u kome je pH tijela prenizak – može izazvati sve vrste zdravstvenih problema, kao što su povećana osetljivost na bolesti i infekcije, mentalni i fizički umor, gubitak apetita i dezorijentacija.

Acidoza može imati više mogućih uzroka, ali se svi svode na jedno osnovno riješenje: pronaći način da se vaše tijelo i krvni pH dovedu do neutralnog nivoa. Ovdje priskače u pomoć sok Aloe vere. Zbog visoke koncentracije minerala, Aloe vera alkalizira, što znači da se može koristiti za liječenje blagih slučajeva acidoze.

10. Aloe vera poboljšava zdravlje kože i kose

Aloe Vera gel pruža nekoliko pogodnosti za kožu i kosu. Fantastičan je prirodni hidratant, lagan i bez masnoća. Antioksidativne komponente u Aloe veri također pomažu u smanjivanju ranih znakova starenja. Polisaharidi u Aloe veri povećavaju aktivnost mikrofaga u krvi koji se bore protiv infekcija i podstiču brže zarastanje rana uz manje ožiljka. Takođe se pokazalo da Aloe vera gel stimuliše proizvodnju kolagena. Visok nivo amino kiselina u Aloe vera gelu takođe povećava količinu energije koja je dostupna za regeneraciju ćelija. Anti-mikrobiološka svojstva Aloe vere pomažu u borbi protiv infekcija vlasišta i spriječavaju gubitak kose. Konačno, Aloe vera gel je pun vitamina i minerala koji podstiču zdravlje kože i kose. Izvor

Pročitajte još: |

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search