Zdravlje

J&J je znao decenijama, da je bebi puder karcenogen

“Džonson end Džonson” (J&J) su decenijama znali da njihov bebi puder sadrži kancerogene materije, tvrdi novo istraživanje.

Prema Rojters izveštaju objavljenom u petak, ne samo da su J&J ovo znali, već su radili sve što su mogli da ovu činjenicu sakriju od federalnih zakona i javnosti.

Rojters prenosi: deonice J&J pale su za 8%, do 136,10 miliona dolara, nakon što je objavljen izveštaj u kojem se tvrdi da je kompanija znala za azbest u proizvodima još od sedamdesetih godina prošlog veka. U pitanju je najveći gubitak u proteklih 16 godina.

Rojters izveštaj navodi da J&J nije informisala Administraciju hrane i pića (FDA) da su najmanje tri testa tri različite laboratorije, od 1972. do 1975., otkrile azbest u proizvodima koji sadrže bebi puder. U jednom slučaju, količina azbesta je bila “jako visoka”.

Čak i kada je FDA izmerila limite azbesta u kozmetičkim proizvodima 1976., J&J su osiguravali regulatorno telo da niko nije detektovao išta u uzrocima između decembra 1972. i oktobra 1973. godine.

Farmaceutska kompanija se suočavala sa hiljadama tužbi koje tvrde da njihovi proizvodi uzrokuju rak, ali J&J su uvek demantovali ove navode i insistirali na tome da su im proizvodi sigurni.

Rojters je istraživao interne dokumente, kao i svedočanstva i izveštaje sa suđenja, koji kažu da ima dokaza da je J&J kompanija znala da u puderu ima “kancerogenog azbesta” od 1971. do ranih 2000-tih. A da su rukovodioci, menadžeri, naučnici, doktori i advokati zabrinuti zbog ovog problema i kako da se pozabave njime, a da bude u tajnosti.

Rojters prenosi da najinterniji J&J testovi na azbest nisu pronašli ovu materiju, ali kažu da dok je kompanija testirala metode koje su se vremenom poboljšale, da su uvek imali “limite koji dozvoljavaju da se kontaminirani tragovi ne detektuju” i da je samo “mala frakcija” kompanijskih proizvoda uistinu testirana. Istraživanja FDA takođe nisu našli azbest u uzrocima pudera sedamdesetih godina, ali Rojters kaže da ovi testovi nisu koristili “najsenzitivnije metode detekcije”.

Predsednik J&J Erni Knevic rekao je za Rojters da tužioci “ganjaju ličnu finansijsku korist i da izobličuju istorijske dokumente i namerno stvaraju konfuziju u sudnici i u medijima. “ Kompanijski spoljni advokat Piter Briks odbacio je navode o pozitivnim testovima na azbest koje je Rojters objavio i etiketirao ih je kao “van svake logike”. Ali laboratorijski testovi koje su sproveli stručnjaci tužioca pokazali su tragove azbesta u J&J proizvodima.

Tokom 2013., kompanijski sajt objavio je da bi moglo da bude varljivo reći da su proizvodi “uvek” bez azbesta (asbestos free).

Rezultati tužbe protiv J&J su pomešani. Dok sudije u nekim slučajevima su stale na stranu tužioca, neki su stali na stranu kompanije, a treći nisu još uvek dali sud.

J&J “Selektivna upotreba” rezultata testova uticala je na odluku sudije Nju Džerzija ranije ove godine protiv kompanije u slučaju tvrdnji da proizvodi izazivaju rak. Sudija je rekao da je J&J bio povezan sa pogrešnim predstavljanjem zbog propusta.

J&J je dominirao tržištem više od 100 godina i dok proizvodi od pudera vrede oko 420 miliona dolara, J&J je od prihoda zaradio 76,5 milijardi prošle godine. Johnson’s Baby puder se i dalje smatra “svetom kravom” linije proizvoda.
Žena dokazala da je dobila rak zbog pudera, “Džonson end Džonson” mora da plati 417 miliona dolara

Porota Los Anđelesa presudila je danas da svetski poznata firma “Džonson end Džonson” mora da isplati odštetu od 417 miliona dolara ženi, koja je u tužbi tvrdila da je zbog talka iz bebi pudera te kompanije, koji je koristila radi higijene, obolela od raka jajnika.

Tužbu je podnela žena iz Kalifornije Eva Ečeverija, koja ističe da kompanija nije na adekvatan način upozorila na potencijalni rizik od raka u talku, prenosi AP.

Advokat Ečeverije, Mark Robinson, izjavio je da njegova klijentkinja umire i da je samo želela da pomogne drugim ženama širom zemlje koje su dobile rak jajnika, jer su 20-30 godina koristile talk “Džonson end Džonson”.

Portparolka kompanije je najavila da će se žaliti na presudu.

Prethodno su u Sent Luisu, u sličnim tužbama, izrečene četiri višemilionske presude protiv kompanije.

Pročitajte još:

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search