Zdravlje

Kako laneno seme snižava pritisak

Laneno seme se smatra veoma zdravim dodatkom ishrani koji povoljno utiče na zdravlje na više načina. Nekoliko novijih istraživanja je posebno istražilo povezanost konzumacije lanenog semena sa krvnim pritiskom, i utvrđeno je da je lan jedna od najboljih namirnica za regulaciju povišenog pritiska!

Naučnici istraživačkog centra bolnice Sv. Bonifacija iz Vinipega (Kanada), klinički su ispitali može li redovna konzumacija lanenog semena da pomogne ljudima obolelim od kardiovaskulanih bolesti. Oni su uključili 110 pacijenata, obolelih od progresivne bolesti arterija (nagomilavanja naslaga u arterijama). Pacijenti su podeljeni na dve grupe. Jedna grupa je tokom šest meseci u ishrani redovno uzimala po 30 g lanenog semena dnevno (to je otprilike 4 kašike mlevenog lanenog semena). Druga grupa je dobijala placebo.

Nakon šest meseci, istraživači su utvrdili da je došlo do impresivnog poboljšanja zdravlja učesnika koji su konzumirali laneno seme. Njihov sistolni pritisak opao je u proseku za 10 mmHg, a dijastolni pritisak za 7 mmHg. Osim toga, nivo omega-3 alfa-linolne kiseline i enterolignana u plazmi onih koji su konzumirali laneno seme povećali su se od 2 do 50 puta u odnosu na kontrolnu (placebo) grupu, što je povoljan pokazatelj zdravlja arterija. Iz toga su kanadski istraživači zaključili da laneno seme jedna od najmoćnijih namirnica sa antihipertenzivnim efektima.

Pitaj Tarot savetnika, pozovi:
CHF 3.90/Min

Antihipertenzivno dejstvo lana

Ovo nije jedino istraživanje koje je utvrdilo povezanost konzumacije lanenog semena i krvnog pritiska. Ima ih više. Na primer, istraživanje čiji su rezultati objavljeni 2016. godine u časopisu Clinical Nutrition. To je, zapravo, bilo metaistraživanje, koje je pregledalo rezultate 15 objavljenih kliničkih studija na preko 1302 ispitanika. Zaključak je bio da konzumiranje lanenog semena može dovesti do značajnog smanjenja i sistolnog i dijastolnog pritiska.

Zanimljivo je, takođe, da je ovo istraživanje utrdilo da do tog efekta sniženja pritiska dovodi konzumiranje lanenog semena, ali ne i lanenog ulja.

Još jedno istraživanje, sa australijskog Univerziteta Grifit, objavljeno u časopisu Journal of Nutrition 2015. takođe je potvrdilo da konzumiranje lanenog semena može da snizi krvni pritisak. Kao i u prethodnim istraživanjima, ukazuje se da je taj povoljni efekat veći ako se mleveno laneno seme konzumira duže od 12 nedelja.

Kako deluje laneno seme

Evo kako bi se približno mogao objasniti mehanizam delovanja lanenog semena na krvni pritisak.

  • Laneno seme sadrži alfa-linolnu kiselinu, koja spada u omega 3 masne kieline. Neka ranija istraživanja su upravo unos te masne povezala sa smanjenim rizikom od hipertenzije.
  • Laneno seme sadrži lignane, koji spadaju u klasu fitoestrogena (biljnih supstanci sličnih homonu estrogenu). Smatra se da oni takođe doprinose regulaciji krvnog pritiska.
  • Laneno seme je takođe bogato i biljnim vlaknima. Neka istraživanja pokazuju da unos biljnih vlakana štiti funkciju endotela krvnih sudova, što takođe može da pomogne u održavanju normalnog i regulaciji povišenog krvnog pritiska.
Pročitajte još:

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search