Zdravlje

Kako povratiti čulo mirisa posle oboljenja korone

Gubitak čula mirisa mirisa ili anosmija, koju prati i gubitak čula ukusa, postala je uobičajeni simptom kovida 19. Ispostavilo se da mnogi nemaju čulo mirisa i kada im prođu drugi simptomi bolesti - pa se postavlja pitanje - kako ga povratiti?

Za većinu pacijenata sa kovidom 19 koji pate od anosmije, čulo mirisa se vraća u roku od nekoliko nedelja, a lekari još uvek ne znaju da li virus uzrokuje dugotrajni gubitak ovog čula... pošto ima i onih kojima se mirisi potpuno menjaju nakon povratka u normalu.

Čulo mirisa je složeno i usko vezano za naše preživljavanje – sposobnost da osetimo miris vatre, curenje hemikalija ili pokvarenu hranu – i za našu mogućnost da osetimo složeni ukus i uživamo u hrani.

Naša čula – miris, vid, sluh, ukus i dodir – nas povezuju sa svetom u kojem živimo, sa samim životom. Čula svakodnevnom životu dodaju bogatstvo i teksturu; ona su takođe povezana sa našim emocijama.

Dobra vest je da su olfaktorni neuroni, pomoću kojih osećamo miris, sposobni za regeneraciju. Loša vest je da se neće kod svih vratiti na svoj  nivo funkcionisanja koju su imali pre kovida, tvrdi Leo Njuhaus, koji je specijalizovan za oporavak pacijenta.

On za “Harvard Health Publishing” tvrdi da pacijenti sa postvirusnim gubitkom mirisa imaju otprilike 60% do 80% šanse da vrate deo svoje funkcije mirisa u roku od godinu dana. Budući da se čulo mirisa obično smanjuje zbog starosti, oporavak bi mogao trajati duže za starije odrasle osobe.

Da bi ponovo probudili nos, većina specijalista preporučuje trening mirisa, svakodnevnu rutinu mirisanja esencijalnih ulja poput limuna, eukaliptusa, karanfilića, ruže. Ako patite od gubitka mirisa, nemojte se obeshrabriti ako neke od esencija mirišu drugačije od onoga što ste očekivali: izobličenja povezana sa gubitkom mirisa (troposmija) nisu retka.

Ako uopšte ne osećate miris ulja, pokušajte da se setite mirisa; drugim rečima, uključite svoj um u izazivanje čula mirisa. Kada jedete, ako ne možete da okusite čitav niz ukusa jela, obratite pažnju na osnovne – slatke, gorke, kisele, slane – kao i na strukturu hrane i osećaj nepca. Ovo će vam pomoći da se usredsredite na ono što još uvek možete da okusite, a ne na ono što ne možete.

“Na primer, kada jedem tamnu čokoladu, mogu da osetim samo gorko i slatko; što se tiče ukusa kakaa, još uvek moram da se oslonim na svoje sećanje”, piše Njuhaus.

On je dao i nekoliko osnovnih saveta za one kojima se čulo mirisa sporo vraća.

– Posavetujte se sa stručnjakom za uho, nos i grlo.

– U svoje kuvanje uključite što više začina.

– Zadržite nadu u oporavak.

– Negujte osećaj zahvalnosti: preživeli ste potencijalno smrtonosnu bolest.

Nedostatak vitamina B12 može dovesti do olfaktorne disfunkcije i delimičnog ili potpunog gubitka mirisa. Uključite dovoljno izvora vitamina B12 u svoju ishranu – jedite namirnice poput ribe, jaja, piletine, mleka, jogurta i sira. Ako ste vegan ili vegetarijanac, obratite se lekaru o dodacima ishrani kako biste nadomestili nedostatak ovog vitamina.

Studije su pokazale da pušenje može dodatno oštetiti i osećaj mirisa i osećaj ukusa. Ostavljanje cigareta je stoga siguran način da poboljšate čulo mirisa.

Pročitajte još:

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search