Zdravlje

Kako živeti normalno u doba pandemije – praktični saveti

Ma koliko da smo se tome nadali i očekivali, kovid-19 pandemija ne izgleda da će se brzo prevazići. Okolnosti su se promenile i nema osobe na ovom svetu koja može da nastavi da živi potpuno isto kao i dosad.

Američki veb sajt everydayhealth.com, koji se bavi temama zdravlja i zdravog načina života, objavio je čitav niz preporuka svojih čitalaca, nastalih iz ličnog iskustva, kako živeti koliko-toliko normalno i rasterećeno u vreme krize. Verujemo da ćete među njima naći neke koje biste i sami mogli primeniti u skladu sa svojim okolnostima.

Opšta dobrobit i duhovno zdravlje

 • "Zapamtite: i ovo će proći. Mislite pozitivno i budite budni i i gledajte kako da izađete na kraj sa ovim. Ne odustajte, i uradite ono što je vaš zadatak, jer zajedno možemo da pobedimo ovo."
 • "Jutro je ponekad težak period dana. Ali, ono daje zamah ostatku dana. Zato je važno zauzeti stav koji će da potraje dugo. Započnite sa pozitivnim mislima i to će odrediti kakav će vam biti ostatak dana…"
 • "Meditacija je bila od suštinske važnosti da se u ova vremena oslobodim opsesivnog razmišljanja i opterećenja strepnjama. Ne plašite se! Samo 10 minuta meditacije tokom 10 dana daje rezultate!... Kao i sve drugo, i to je proces, koji se s pravom naziva "praktikovanje". Preporučujem da nađete udobno mesto u kući i sednete, možda na jastuče na podu i naslonite se na zid u mirnoj sobi. Zatvorite oči i koncentrišite se samo na dah koji ulazi i izlazi kroz vaše nozdrve. Svaki put kad vam um odluta, vratite ga na taj osećaj… Najbolje je meditirati čim ustanete ujutru, ali ako ne možete tada, bolje je bilo kad tokom dana nego uopšte ne meditirati…" (Jednu praktičnu vežbu meditacije možete naći na ovom linku)
 • "Svako jutro se prisetim čime sam blagoslovena i svakog dana potražim neku dobru stvar da se na nju fokusiram."
 • "Započnite svaki dan zahvalnošću. Svi mi imamo stvari za koje treba da budemo zahvalni. Živite! Idite napred i držite se stvari koje treba da uradite, ma kako sitne bile. Bolje išta nego ništa!... Koristite zdrav razum u pogledu borbe sa ovom bolešću. Nosite masku, ali ipak kontaktirajte sa ljudima. Izolovanost, briga, strah, stres i paranoja će vas savladati brže nego što bi to uradio virus."
 • "Važno je da shvatimo da nemamo nikakvu kontrolu nad trenutnom situacijom. Isto tako, nemamo ni rešenje. Međutim, važno je da održimo sebe u dobrom zdravlju, duhovno i mentalno. Preporučujem neke jednostavne stvari: 1. Slušajte svoju omiljenu muziku. 2. Meditirajte. 3. Ne zaboravite da se molite, ili da ojačate svoju veru. 4. Pozovite prijatelje da pitate kako su. 5. Radite na nekom projektu. 6. Budite kreativni. 7. Ne brinite. 8. Redovno vežbajte. 9. Odmarajte se. 10. Probajte da odmerite porcije jela i smanjite jelo."

Zdravlje i fizičko vežbanje

 • "Započnite svaki dan nekim voljnim pokretom, čak i ako je to samo 5 minuta. Pomoći će vam čitavog dana ako se tako dobro razbudite i osetite da ste prisutni."
 • "Svakodnevno vežbanje nije samo radi fizičkog blagostanja. Tokom ovog stresnog vremena kada smo izolovaniji, ono doprinosi i emocionalnoj i mentalnoj dobrobiti - šetnja, joga itd. Ako je moguće, izaći napolje na svež vazduh je veoma važno i može da "rastereti dušu"."
 • "Vežbe koje koriste samo težinu tela spadaju u najbolje načine fizičke aktivnosti. Njih možete da uradite na svakom mestu, sa minimumom opreme. Sklekovi, čučnjevi, propadanje, skokovi i kombinacije… Ima veoma mnogo načina da vežbate koristeći samo telesnu težinu."
 • "Pijem dosta limunade. Jedem sirov beli luk i dosta se odmaram. Sve to čini da se osećam bolje."

Rad od kuće

 • "Ako radite od kuće, odredite radni prostor. Iako je možda istina da je vaš laptop vaša kancelarija, pomoći će vam ako odredite neki prostor kao radni, čak i ako je to samo ćošak kuhinjskog stola."
 • "Ustanite i obucite se kao da idete na posao. Odredite vreme za ručak. Završite radni dan u određeno vreme. Probajte da se držite tog ritma čitavog dana, jer će inače ravnoteža radnog dana i domaćeg života otići u bestraga. To će vam pomoći i da ne preterate sa radom."
 • "Kada radimo od kuće, obično se manje krećemo. Probajte da neke telefonske razgovore obavite dok šetate po dvorištu, ili oko kuće."
 • "Potpuno sam svestan i prisutan dok gledam izlazak sunca i duboko dišem na balkonu, umesto da se vozim na posao, i to neverovatno poboljšava raspoloženje. Isto tako, sad imam vremena da fino doručkujem kod kuće pre nego što počnem da radim. Obe stvari su veoma dobre da se započne dan."
 • "Gledam da imam mentalno rasterećenje tokom radnog dana (kod kuće). Za mene je to joga dvaput nedeljno, pa čak i onda kada mi se neće, zato što se posle toga uvek osećam bolje. Nema ničeg što ne može da pričeka jedan sat."

Svakodnevni život

 • "Na svaka 3 sata zadajte sebi neku prijatnu aktivnost koja će vas zaokupiti. Na taj način se delimično oslobađate brige. Na primer - sviranje gitare ili klavira, slušanje muzike, plesanje, spremanje zdravog obroka, popravke po kući, šivenje, sređivanje dvorište, meditacija, joga itd. Isto tako možete da čitate neku dobru knjigu, pišete dnevnik i slično… Ako to radite ispravno, imaćete utisak da nešto učite i postižete, što fokusira um na pozitivan način."
 • "Odvojite garderobu koju nosite samo kod kuće. Čim stignete kući, izujte cipele i ostavite ih, najbolje napolju. Preobucite se u svoju kućnu odeću, a spoljnu odeću ubacite u mašinu za pranje."
 • "Utvrdio sam da nekoliko stvari čine ovu situaciju podnošljivijom: - Održati raspored tokom radne nedelje sličan onom pre kovida - Svakodnevno telefonom zvati porodicu ilil prijatelje - Vežbe disanja u podne i pre spavanja - Napraviti tačan plan šta kupiti, da se ne bi kupovale nepotrebne stvari - Naći neki oblik vežbanja u kojem uživamo (ima raznih fitnes aplikacija i videa na jutjubu)."
 • "Bavite se nekim hobijem. Ako ga dosad niste imali, nađite ga! Kupite neki jeftin slikarski pribor i probajte da crtate neki pejzaž napolju, ili mrtvu prirodu unutra. Igrajte se sa kućnim ljubimcem, ili usvojite ljubimca. Igrajte se društvenih igara sa familijom… Naučite da svirate neki instrument… a najvažnije je - zabavite se i činite sve što je moguće da ostanete zdravi i aktivni."
 • "Gledajte da se s vremena na vreme dobro nasmejete. Možda vestima koje gledate (uvek ima ironije u njima), nekom crtanom filmu, duhovitoj knjizi, šali sa prijateljem. Smeh povećava količinu dobrih hemikalija u mozgu, povezuje vas emocionalno sa drugima i okrepljuje vas iznutra… Ako se smejete u društvu, nosite masku, zato što smeh izbacuje više čestica u vazduh nego govor. "
 • "Važno je da održite zdravo, pozitivno stanje uma u vremenima krize. Veoma je lako upustiti se u loše navike, a to čini još težim da se održi pozitivan stav. Pošto ste sada više kod kuće nego ranije, nađite sebi vremena i započnite neki nov sistem vežbanja, nešto zabavno u čemu ćete uživati, čak i ako ste potpuno sami! Isto tako, ne zaboravite da pojačate imuni sistem - izaberite pametno vitamine i suplemente."
 • "Uvek razgovarajte video-pozivima. Video-poziv uživo zahteva da se obe osobe fokusiraju i razgovaraju oči u oči, što poboljšava kontakt i sprečava vas da usput radite druge stvari."
Pročitajte još:

Društvene mreže

© 2016 - 2023 Poligraf. Sva prava zadržana | All Rights Reserved

Search